Ayşe Hanım’ın Bellek Depolarındaki Bozulmanın Analizi

1. Ayse Har
    yillarndaki arkadaşlarıyla yaga
    hatıriayabilmektedir. Ancak daha önce öğrendiği ma-
    fematik formüllerini veya tarih bilgilerini hatırlarmakta
    güglük çekmektedir. Günlük yaşam becerileri ve ru-
    tin motor becerileri (örneğin yemek yaprma veya örgü
    örme) ise normaldir.
    Buna göre Ayşe Hanım’n hangi bellek deposunda
    bozuima olduğu söylenebilir?)
    A) Yalnızça-annsal
    BYYainızca anlamsal
    C) Yalnizga işlemsel
    D) Anisalve anlamsal
    E) Agisal ve jşlensel
    youtubeindeksak

Ayşe Hanım’ın Bellek Depolarındaki Bozulmanın Analizi

Soruda Ayşe Hanım’ın farklı bellek türlerindeki performansı verilmiş ve hangi bellek deposunda bozulma olduğu sorulmuştur. Bu soruyu çözmek için Uzun Süreli Bellek türlerini analiz etmemiz gerekir.

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Anısal (Epizodik) Belleği İnceleyelim
Ayşe Hanım, “arkadaşlarıyla yaşadığı anılarını hatırlayabilmektedir.” Anısal bellek; kişisel yaşantıların, zaman ve yer bildiren olayların saklandığı yerdir. Ayşe Hanım bu anıları hatırladığına göre Anısal Belleği sağlamdır.

Adım 2 — Anlamsal (Semantik) Belleği İnceleyelim
Ayşe Hanım, “daha önce öğrendiği matematik formüllerini veya tarih bilgilerini hatırlamakta güçlük çekmektedir.” Anlamsal bellek; kuralların, kavramların, formüllerin ve genel kültüre dayalı bilgilerin saklandığı yerdir. Ayşe Hanım bu bilgileri hatırlayamadığına göre Anlamsal Belleğinde bozulma vardır.

Adım 3 — İşlemsel (Prosedürel) Belleği İnceleyelim
Ayşe Hanım’ın “günlük yaşam becerileri ve rutin motor becerileri (yemek yapma, örgü örme) normaldir.” İşlemsel bellek; “nasıl yapılır” sorusuna cevap veren, psikomotor becerilerin saklandığı yerdir. Bu beceriler normal olduğuna göre İşlemsel Belleği sağlamdır.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması

• :white_check_mark: B. Yalnızca anlamsal — Doğru. Sadece formül ve tarih gibi teorik bilgileri (anlamsal) unutmuştur.
  • :cross_mark: A. Yalnızca anısal — Yanlış. Anılarını (arkadaşlarıyla yaşadıklarını) hatırlamaktadır.
  • :cross_mark: C. Yalnızca işlemsel — Yanlış. Yemek yapma gibi motor becerileri korunmuştur.
  • :cross_mark: D. Anısal ve anlamsal — Yanlış. Anısal bellek sağlamdır.
  • :cross_mark: E. Anısal ve işlemsel — Yanlış. Hem anısal hem işlemsel bellekleri sağlamdır.

Adım 5 — Final Doğrulama
Ayşe Hanım’ın yaşadığı sorun sadece genel akademik/teorik bilgilerle ilgilidir. Bu da doğrudan Anlamsal Bellek (Semantic Memory) kaybını işaret eder.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: [CEVAP:] B) Yalnızca anlamsal
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: [TEMEL KAVRAMLAR:]

1. Anlamsal Bellek (Semantic Memory)

• [Tanım:] Kavramlar, olgular, kurallar ve genel dünya bilgisinin depolandığı alandır.
  • [Bu problemde:] Unutulan matematik formülleri ve tarih bilgileri bu kategoridedir.

2. Anısal Bellek (Epizodik Memory)

• [Tanım:] Bireysel deneyimlerin ve biyografik olayların saklandığı alandır.
  • [Bu problemde:] Arkadaşlarla olan geçmiş anıların hatırlanması bu belleğin sağlam olduğunu gösterir.

3. İşlemsel Bellek (Procedural Memory)

• [Tanım:] Bir işin nasıl yapılacağına dair motor becerilerin tutulduğu alandır.
  • [Bu problemde:] Örgü örme ve yemek yapma becerilerinin devam etmesi bu belleğin sağlam olduğunu gösterir.

:warning: [SIK YAPILAN HATALAR:]

:cross_mark: Kavram Karıştırma

• [Yanlış:] Formülleri “yaşantı” sanıp anısal belleğe dahil etmek.
  • [Doğru:] Formüller kuraldır ve anlamsal belleğe aittir; anılar ise kişisel olaylardır.
  • [Neden yanlış:] Formüller kişisel bir deneyim değil, nesnel bir bilgidir.

Bellek türleri arasındaki bu farkı netleştirmek için İşlemsel Bellek ve Anlamsal Bellek arasındaki temel farkları içeren bir tablo oluşturmamı ister misin?