A)
Aydınlanma Alant
1>3>2
Buna göre igık kaynaklarının zeminde olugturduğu aydinianma alanı ve sIcaklik artşı ilişkisi aşağıdakile-
rin hangisinde doğru verilmiştir? (Bir önceki sşik kaynağının zeninde oluşturduğu sicaiklik artsşunn bir sonraká
Işik kaynağı le yapılan sicakdik ölçümünü etkilemediği kabul edilmektedir.)
2>3> 1
1ermomnetre
3> 1>2
Sicaklik Artişt
Günes iginlarınin yerfzs le yaçti aa
dükçe birim yüzeye dügen an miktar vve bu y-
zeydeki sIcakiik artar.
2>1>3
Bir oğrenci, karanitk ortamda Gzdes birim kare-
lerin beliri korumlarina yerleştiri namaralan
drinis özdos işik kaynakianni ayn ayr açarak
1sğun zeminde oluşturduğu aydınianan alanı
gözlemlemiş ve termometre kullanarak zemin
SIcakiğ \int öiçmüştür.
Işık Kaynaklarının Aydınlanma Alanı ve Sıcaklık Artışı İlişkisi
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Işığın Geliş Açılarının Belirlenmesi
- 2 numaralı ışık kaynağı: Zemine dik (90^\circ) açı ile gelmektedir. Geliş açısı en büyüktür.
- 3 numaralı ışık kaynağı: Zemine eğik bir açıyla gelmektedir ancak 1 numaralı kaynağa göre açısı daha büyüktür.
- 1 numaralı ışık kaynağı: Zemine en yatay / en eğik (en küçük) açıyla gelmektedir.
- Geliş Açısı Sıralaması: 2 > 3 > 1
Adım 2 — Aydınlanma Alanlarının Karşılaştırılması
- Işık ışınları zemine ne kadar eğik (küçük açıyla) düşerse, ışık o kadar geniş bir alana yayılır ve aydınlanma alanı o kadar büyük olur.
- Işık dik açıyla (90^\circ) geldiğinde ise ışınlar dar bir alanda toplanır, yani aydınlanma alanı en küçük olur.
- Aydınlanma Alanı Sıralaması: 1 > 3 > 2
Adım 3 — Sıcaklık Artışlarının Karşılaştırılması
- Işık ışınlarının geliş açısı büyüdükçe (dikleştikçe) birim yüzeye düşen ışık ve enerji miktarı artar; dolayısıyla termometredeki sıcaklık artışı daha fazla olur.
- Açısı en büyük olan dik konumdaki 2 numaralı ışık kaynağı en yüksek sıcaklık artışını sağlar.
- Sıcaklık Artışı Sıralaması: 2 > 3 > 1
Adım 4 — Seçeneklerin Değerlendirilmesi
- A Seçeneği: Aydınlanma Alanı: 1 > 3 > 2, Sıcaklık Artışı: 2 > 3 > 1 ilişkisini doğru olarak vermektedir.
- B Seçeneği: Sıcaklık artışını ters sıralamıştır (1 > 3 > 2).
- C Seçeneği: Aydınlanma alanını ters sıralamıştır (2 > 3 > 1).
- D Seçeneği: Hem aydınlanma alanını hem de sıcaklık artışını hatalı sıralamıştır.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. 1 > 3 > 2 | 2 > 3 > 1 — Aydınlanma alanı en eğik gelen 1’de en geniş, sıcaklık artışı ise dik gelen 2’de en fazladır.
B. 1 > 3 > 2 | 1 > 3 > 2 — Işığın eğik geldiği durumda sıcaklık artışı en fazla olamaz.
C. 2 > 3 > 1 | 2 > 3 > 1 — Dik gelen ışık geniş değil, dar bir alanı aydınlatır.
D. 3 > 1 > 2 | 2 > 1 > 3 — Açı ve alan sıralamaları hatalıdır.
Adım 6 — Son Doğrulama
Işığın geliş açısı ile aydınlanan alan ters orantılı, birim yüzeye aktarılan ısı enerjisi (sıcaklık artışı) ise doğru orantılıdır. Bu doğrultuda Aydınlanma Alanı: 1 > 3 > 2, Sıcaklık Artışı: 2 > 3 > 1 olmalıdır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A şıkkı (Aydınlanma Alanı: 1 > 3 > 2, Sıcaklık Artışı: 2 > 3 > 1)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Mevsimlerin oluşumu ve ışığın geliş açısı konusunda benzer bir LGS tarzı pekiştirme sorusu çözmek ister misin?