Auantum fiziği çalıŞmalarında yüksęlen ivme sayesinde parçacık etkileşimleri daha ivi anlaşılır iken deneylerdeki

Auantum fiziği çalıŞmalarında yüksęlen ivme sayesinde
parçacık etkileşimleri daha ivi anlaşılır iken deneylerdeki
Veriler araştırmacıiları yeni yontemlere yöneltmiştir.
Elde edilen bulgular, evrenin işleyisine dair bildiklerimizi
tamamen değiştrecege benziyor,
Bu parçada asağıdakí ses olaylarından hangisi
yoktur?
A) Ünsüzdsmesi
C) Unsüz yumuşaması
B) Ünsüz-berzeşmesi
D) Onlg dagmest
E) Ohsüz foremesi

Parçadaki Ses Olaylarının İncelenmesi ve Olmayan Ses Olayının Tespiti

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Şıkkını (Ünsüz Düşmesi) İnceleme
Parçada geçen “yükselen” kelimesinin kökü “yüksek” sözcüğüdür. “Yüksek” kelimesine “-el” yapım eki getirildiğinde kelime sonundaki “k” ünsüzü düşmüştür (yüksek - el \rightarrow yüksel-). Bu nedenle ünsüz düşmesi parçada mevcuttur.

Adım 2 — B Şıkkını (Ünsüz Benzeşmesi / Sertleşmesi) İnceleme
Parçada geçen “yöneltmiştir” kelimesinde “-miş” ekinden sonra gelen “-dir” eki, sert ünsüz olan “ş” harfinin etkisiyle sertleşerek “-tir” şeklini almıştır (yöneltmiş - dir \rightarrow yöneltmiştir). Ayrıca “değiştireceğe” kelimesinde de değiş - dir \rightarrow değiştir- benzeşmesi gerçekleşmiştir. Bu nedenle ünsüz benzeşmesi parçada vardır.

Adım 3 — C Şıkkını (Ünsüz Yumuşaması / Değişimi) İnceleme
Parçada geçen “fiziği” (fizik - i \rightarrow fiziği), “edilen” (et - il - en \rightarrow edilen) ve “değiştireceğe” (değiştirecek - e \rightarrow değiştireceğe) kelimelerinde sert ünsüzler (k, t) ünlüyle başlayan ek aldıklarında yumuşamıştır (ğ, d). Bu nedenle ünsüz yumuşaması parçada vardır.

Adım 4 — D Şıkkını (Ünlü Düşmesi) İnceleme
Parçada geçen “benziyor” kelimesinin kökü “beniz” isim köküdür. Sözcük türetilirken ikinci hecedeki dar ünlü olan “i” harfi düşmüştür (beniz - e \rightarrow benze- \rightarrow benziyor). Ayrıca “evrenin” kelimesi de evir - en \rightarrow evren türetiminde ünlü düşmesine uğramıştır. Bu nedenle ünlü düşmesi parçada mevcuttur.

Adım 5 — E Şıkkını (Ünsüz Türemesi) İnceleme
Parçada ünsüz türemesi (örneğin: his-setmek, af-fetmek, şık-kı gibi kökte veya ek birleşmelerinde fazladan bir ünsüz ortaya çıkması durumu) gösteren hiçbir sözcük yer almamaktadır.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Ünsüz düşmesi — “yükselen” (yüksek - el) sözcüğünde mevcuttur.
:cross_mark: B. Ünsüz benzeşmesi — “yöneltmiştir” (miş - tir) sözcüğünde mevcuttur.
:cross_mark: C. Ünsüz yumuşaması — “fiziği” (fizik - i) ve “edilen” (et - il) sözcüklerinde mevcuttur.
:cross_mark: D. Ünlü düşmesi — “benziyor” (beniz - e) ve “evrenin” (evir - en) sözcüklerinde mevcuttur.
:white_check_mark: E. Ünsüz türemesi — Parçada bu ses olayına ait herhangi bir örnek yoktur.

Adım 7 — Son Doğrulama
Metindeki tüm sözcükler incelendiğinde A, B, C ve D şıklarındaki ses olayları somut kelime örnekleriyle doğrulanmış, E şıkkında yer alan ünsüz türemesi örneğinin ise metinde bulunmadığı kesinleştirilmiştir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E) Ünsüz türemesi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR VE ÖZET:

1. Ünsüz Düşmesi

• Tanımı: Genellikle “k” ünsüzü ile biten sözcüklere bazı ekler getirildiğinde kökteki “k” harfinin düşmesidir.
  • Bu problemde: yüksek + el \rightarrow yüksel-

2. Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi)

• Tanımı: Sert ünsüzle (f, s, t, k, ç, ş, h, p) biten bir sözcükten sonra c, d, g ile başlayan bir ek geldiğinde bu eklerin ç, t, k seslerine dönüşmesidir.
  • Bu problemde: yöneltmiş + dir \rightarrow yöneltmiştir

3. Ünsüz Yumuşaması

• Tanımı: p, ç, t, k ünsüzlerinden biriyle biten sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzlerin b, c, d, g, ğ seslerine dönüşmesidir.
  • Bu problemde: fizik + i \rightarrow fiziği, et + il \rightarrow edil-

4. Ünlü Düşmesi

• Tanımı: İkinci hecesinde dar ünlü (ı, i, u, ü) bulunan sözcükler ünlüyle başlayan bir ek aldığında veya türetildiğinde ikincil dar ünlünün düşmesidir.
  • Bu problemde: beniz + e \rightarrow benze-

Bu parçadaki diğer dil bilgisi unsurları veya benzer bir ses bilgisi sorusu hakkında detaylı bir alıştırma yapmak ister misin?