Atom yarıçaplarını kıyaslayın

²⁰Ca,¹⁴Si,¹⁵P,¹²Ma,¹⁹F,¹⁷Cı atom yarı çaplarını kıyaslayınız

²⁰Ca, ¹⁴Si, ¹⁵P, ¹²Mg, ¹⁹F, ¹⁷Cl Atom Yarıçaplarını Kıyaslayınız

Cevap:

Atom yarıçaplarını kıyaslamak için, elementlerin periyodik tablodaki konumlarını göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapmalıyız. Atom yarıçapı, atom çekirdeği ile en dıştaki elektron kabuğu arasındaki mesafedir ve belirli eğilimler gösterir.

Adım 1: Periyodik Tablodaki Konumları Belirleme

• ²⁰Ca (Kalsiyum): Periyodik tablonun 4. periyodunda, 2A grubunda yer alır.
  • ¹⁴Si (Silisyum): 3. periyotta, 14B grubunda yer alır.
  • ¹⁵P (Fosfor): 3. periyotta, 15B grubunda yer alır.
  • ¹²Mg (Magnezyum, “Ma” burada hata gibi): 3. periyotta, 2A grubunda yer alır.
  • ¹⁹F (Flor): 2. periyotta, 17B grubunda yer alır.
  • ¹⁷Cl (Klor): 3. periyotta, 17B grubunda yer alır.

Adım 2: Periyodik Tablodaki Eğilimleri Anlama

1. Grup İçi Eğilimler: Aynı grupta yukarıdan aşağıya inildikçe, yeni enerji seviyeleri eklendiğinden atom yarıçapı artar.
  2. Periyot İçi Eğilimler: Aynı periyot içinde soldan sağa gidildikçe, proton sayısı artar ve elektronlar daha güçlü şekilde çekirdeğe çekilir. Bu durum atom yarıçapının küçülmesine neden olur.

Adım 3: Elementleri Karşılaştırma

• ³. Periyot (Si, P, Mg, Cl):

• Soldan sağa doğru gidildikçe (Mg → Si → P → Cl), atom yarıçapı küçülür. Mg, Si ve P’den daha büyük bir yarıçapa sahip olacaktır.
    • Klor, fosfor ve silisyumdan daha küçük bir yarıçapa sahiptir.
  • ². Periyot (F):

• İkinci periyotta yer alan flor, üçüncü periyottaki tüm elementlerden doğal olarak daha küçük bir yarıçapa sahiptir.
  • ⁴. Periyot (Ca):

• Kalsiyum, hem Mg hem de diğer 3. periyot elementlerinden büyük bir yarıçapa sahip olacaktır çünkü daha alt periyotlarda bulunur.

Nihai Karşılaştırma Tablosu

Element Atom Yarıçapı Büyüklük Sırası Diğer Notlar
Ca 1 En büyük
Mg 2
Si 3
P 4
Cl 5
F 6 En küçük

Sonuç:

Atom yarıçapları açısından büyüklük sırası: Ca > Mg > Si > P > Cl > F. Bu sıralamayı yaparken, periyodik tablodaki grup ve periyot eğilimlerini dikkate alarak bir değerlendirme yaptık.