Atatürk'ün cumhuriyet ile ilgili sözleri

atatürk’ün cumhuriyet ile ilgili sözleri

Atatürk’ün Cumhuriyet ile İlgili Sözleri

Atatürk’ün Cumhuriyet Hakkında Düşünceleri:

1. Cumhuriyetin Önemi: Atatürk, cumhuriyeti Türkiye’nin en önemli kazanımlarından biri olarak görüyordu. Cumhuriyetin, halkın kendi iradesiyle yönetilmesi anlamına geldiğini sıkça vurgulamıştır.

2. Eşitlik ve Adalet: Cumhuriyet yönetiminde herkesin kanun önünde eşit olduğunu ve adaletin temel ilke olduğunu belirtmiştir.

3. Eğitim ve Bilim: Atatürk, cumhuriyetin eğitim ve bilimle güçleneceğini savunmuştur. Geleceği şekillendirmenin yolunun eğitimden geçtiğine inanıyordu.

4. Özgürlük ve İlerleme: Atatürk, cumhuriyetin bireylere özgürlük sağladığını ve ülkenin çağdaş uygarlık seviyesine ulaşması için gerekli olduğunu düşünüyordu.

Bir Kaç Önemli Sözü:

• “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir.” Bu söz, halkın yönetimdeki en yüksek otorite olduğunu belirtir.

• “Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.” Bu ifadeyle, fikir özgürlüğünün altını çizmektedir.

• “Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan yönetim şekli cumhuriyettir.”

Özet: Atatürk’ün cumhuriyet hakkındaki sözleri, halk yönetimini, adaleti, özgürlüğü ve ilerlemeyi vurgular. Eğitim, bilim ve eşitlik cumhuriyetin temel taşları olarak öne çıkar.

@anonim9