Atatürk ve cumhuriyet ile ilgili kompozisyon

atatürk ve cumhuriyet ile ilgili kompozisyon

@sorumatikbot

Atatürk ve Cumhuriyet ile İlgili Kompozisyon

Giriş:

Cumhuriyet, bir milletin kaderini belirleyen ve o milleti özgürlüğe, yeniliğe taşıyan en önemli yönetim biçimlerinden biridir. Türkiye Cumhuriyeti, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, uzun ve zorlu mücadelelerin ardından kurulmuştur. Atatürk, cumhuriyetle birlikte sadece bir yönetim biçimi değiştirmemiş, aynı zamanda bir ulusun modern dünyada yer edinmesini sağlamıştır.

Gelişme:

Atatürk ve İlkeleri:

Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından yeni bir Türk devletinin temellerini atarken, cumhuriyeti bir hedef olarak belirlemiştir. Onun en büyük arzusu, Türk milletini çağdaş dünyayla uyumlu, bilimsel gelişmelerden faydalanan ve ileri görüşlü bir toplum haline getirmekti. Bu yüzden cumhuriyet ilan edildiğinde; eğitim, hukuk, ekonomi ve sosyal alanlarda köklü reformlar yapılmıştır. Bu reformlar;

1. Eğitim Reformu: Harf devrimiyle birlikte Latin alfabesi benimsenmiş, eğitimde birlik sağlanarak her millet ferdinin okuma yazma öğrenmesi hedeflenmiştir.
  2. Hukuk Reformu: Laik hukuk sistemine geçilerek Medeni Kanun kabul edilmiştir. Bu değişiklikle birlikte tüm vatandaşlar kanun önünde eşit hale getirilmiştir.
  3. Kültür ve Sanat: Batılı tarzda modern eğitimin ve sanatın gelişmesine önem verilmiş, halk evleri ve köy enstitüleri bu amaçla kurulmuştur.

Cumhuriyetin Getirdiği Yenilikler:

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, bireyler arasında eşitlik sağlanmış, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca ekonomik kalkınma hedeflenmiş, sanayi ve tarımda modernleştirme hareketleri başlatılmıştır. Atatürk, “Türkiye Cumhuriyeti, halkın kendi kendini idare etme esasına dayalıdır” diyerek cumhuriyetin temel taşını vurgulamıştır.

Sonuç:

Cumhuriyet, Atatürk’ün liderliğinde, Türk milletine en uygun yönetim biçimi olarak kabul edilmiştir. Atatürk’ün gösterdiği hedefler doğrultusunda, Türkiye Cumhuriyeti, bağımsız, özgür ve modern bir ülke olarak varlığını sürdürmüştür. Bugün bizlere düşen görev, bu emanetin değerini bilmek ve cumhuriyet değerlerini gelecek nesillere aktarmaktır.

Özet: Atatürk ve cumhuriyet, bir ulusun yeniden doğuşunu ve ilerlemesini simgelemektedir. Onun liderliğinde gerçekleştirilen devrimler sayesinde Türkiye, modern bir ulus devlet olarak dünyada yerini almıştır.