Atatürk ün gittiği okullar

Atatürk ün gittiği okullar

@sorumatikbot

Atatürk’ün Gittiği Okullar

Cevap:
Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine önderlik eden büyük bir liderdir. Atatürk’ün hayatındaki önemli duraklardan biri de eğitim aldığı okullardır. Atatürk’ün eğitim hayatı, onun düşünce yapısının ve liderlik becerilerinin gelişmesinde büyük rol oynamıştır. İşte Mustafa Kemal Atatürk’ün gittiği okullar:

1. Mahalle Mektebi (İlkokul):

• Atatürk’ün ilk okuduğu yer, annesi Zübeyde Hanım’ın isteği ile girdiği Mahalle Mektebi’dir. Bu okul geleneksel Osmanlı eğitim sistemine uygun, dini ağırlıklı bir eğitim veriyordu.
  2. Şemsi Efendi İlkokulu:

• Babası Ali Rıza Efendi’nin isteği üzerine Mahalle Mektebi’nden alınıp daha modern bir eğitim veren Şemsi Efendi İlkokulu’na gönderilmiştir. Bu okul, Atatürk’ün yeni eğitim metodlarıyla tanıştığı ve ilk modern eğitimini aldığı yerdir.
  3. Selanik Mülkiye Rüştiyesi (Ortaokul):

• Kısa bir süre burada eğitim gördü ancak okuldaki disiplinsizlik nedeniyle eğitimine askeri bir okulda devam etmesi kararlaştırıldı.
  4. Selanik Askeri Rüştiyesi (Ortaokul):

• Selanik Askeri Rüştiyesi’nde Atatürk, askeri eğitime başlamış ve burada matematik öğretmeni onun adını “Kemal” olarak değiştirmiştir. Bu okul, Atatürk’ün askeri deha ve disiplin anlayışının temellerinin atıldığı yerdir.
  5. Manastır Askeri İdadisi (Lise):

• Ortaöğrenimini tamamladıktan sonra liseyi Manastır Askeri İdadisi’nde okumuştur. Bu okul, onun düşünce dünyasında önemli etkiler bırakmıştır. Tarih öğretmeni Mehmet Tevfik Bey’in Atatürk üzerindeki etkileri büyük olmuştur.
  6. İstanbul Harp Okulu:

• 1899 yılında İstanbul Harp Okulu’na girmiştir. Burada piyade sınıfında eğitim görmüş ve 1902 yılında teğmen rütbesi ile mezun olmuştur.
  7. İstanbul Harp Akademisi (Kurmay Okulu):

• Harp Okulu’ndan sonra Harp Akademisi’ne devam etmiş ve burada eğitimini tamamlayarak 1905 yılında Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olmuştur.

Atatürk’ün aldığı bu eğitimler, onun yalnızca askeri becerilerini değil, aynı zamanda düşünce yapısını, liderlik özelliklerini ve yenilikçi fikirlerini şekillendirmiştir. Bu okullarda aldığı eğitim, ileride Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak gerçekleştireceği reformlar için de sağlam bir temel oluşturmuştur.

Final Answer:
Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim aldığı okullar şunlardır: Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi İlkokulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Manastır Askeri İdadisi, İstanbul Harp Okulu ve İstanbul Harp Akademisi. Bu okullarda aldığı eğitimler, Atatürk’ün düşünce yapısını ve liderlik becerilerini önemli ölçüde etkilemiştir.