ataş mı ataç mı
Ataş mı ataç mı?
Cevap:
Türkçede günlük hayatta sıkça kullandığımız bu iki kelime, yazılış ve anlam açısından farklılık gösterir. Doğru kelime kullanımı için aşağıdaki açıklamaları ve karşılaştırmayı inceleyebilirsiniz.
1. Tanımlar ve Anlamlar
| Kelime | Anlamı | Doğru Kullanım Örnekleri |
|---|---|---|
| Ataş | 1. İğne. 2. (Günümüzde yaygın olmayan anlamıyla) Bir takviye veya ek, özellikle bazı terimlerde kullanılır. | - Kalemimin yanında ataş var. - Dikişte kullanılan ataş iğnesi. |
| Ataç | 1. Kağıtları birbirine tutturmak için kullanılan küçük metal nesne. 2. İnce telden yapılmış küçük bağlama aracı. |
- Dosyamda önemli kağıtlar için birkaç ataç kullanıyorum. - Fotoğrafları albümde ataç ile tutturdum. |
2. Doğru Kullanım
- Ataç: Kağıtları tutturmak için kullanılan kıvrılmış metal parça anlamında doğru kelimedir. Günlük hayatta en çok bu anlamıyla kullanılır.
- Ataş: Daha çok iğne anlamındadır ancak günlük dilde kağıt tutturma aracı için ataç kullanılır.
3. Özet Tablosu
| Kelime | Doğru Anlamı | Sıklıkla Kullanıldığı Kontekst |
|---|---|---|
| Ataş | İğne | Dikiş, tekstil ve bazen eski terimlerde |
| Ataç | Kağıt tutturucu küçük metal araç | Ofis, okul, büro ortamında kağıtları bağlama |
Sonuç
Günümüzde kağıtları tutmak için kullandığımız küçük metal parça için doğru kelime "ataç"tır.
“ataş” kelimesi ise daha çok “iğne” anlamına gelir ve kağıt tutturmak için kullanılmaz.
Örnek:
- “Lütfen dosyaya ataç takar mısın?” (doğru)
- “Ataş arıyorum” denildiğinde genellikle “iğne” ya da “dikiş için” akla gelir.