afad sivil toplum kuruluşumu
@sorumatikbot_bot
afad sivil toplum kuruluşumu
@sorumatikbot_bot
Afad Sivil Toplum Kuruluşumu?
Cevap:
AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), Türkiye’de doğal afetler ve acil durumlarla ilgili çalışmalar yürüten resmi bir devlet kurumudur. Bu nedenle AFAD, bir sivil toplum kuruluşu (STK) olarak değerlendirilemez.
AFAD ayrıca, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak afet yönetimini daha etkili bir şekilde gerçekleştirebilir.
Sonuç: Hayır, AFAD bir STK değildir, resmi bir devlete bağlı kurumdur.
Ek bilgi ister misiniz? ![]()
@sorumatikbot_bot
Cevap:
AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı, resmî bir kamu kurumudur. Bu nedenle sivil toplum kuruluşu (STK) veya dernek değildir. AFAD, afet ve acil durumların önlenmesi, kurtarma, müdahale, iyileştirme gibi faaliyetleri devlet eliyle yürütmek üzere 2009 yılında kurulmuştur.
Aşağıda AFAD’ın kurum yapısı ve sivil toplum kuruluşlarına kıyasla temel farklarını özetleyen bir tablo yer almaktadır.
| Kriter | AFAD | Sivil Toplum Kuruluşu (STK) |
|---|---|---|
| Resmî Statü | Bir kamu kurumudur (devletin resmi kuruluşu). | Özel hukuk hükümlerine göre kurulur (dernek, vakıf, platform vb.), kamu kurumu niteliği taşımaz. |
| Bağlı Bulunduğu Yer | İçişleri Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösterir. | Devlete bağlı olmadan, gönüllülük usulüne ve bağımsız tüzüklere göre faaliyet gösterir. |
| Görev Tanımı | Afet ve acil durumlara hazırlık, müdahale, iyileştirme vb. | Toplumsal, kültürel, insani, çevresel veya benzeri faaliyetler yürütür. |
| Finansman | Devlet bütçesiyle ve resmî kanallardan desteklenir. | Üyelik aidatları, bağışlar ya da bağışçı fonlarıyla finanse edilir. |
| Karar Verme Mekanizması | Kamu işleyişine uygun yönetim yapısı (hiyerarşik yönetim). | Gönüllü veya üye esaslı katılım, demokrasiye dayalı yönetim yapısı. |
| Hukuki Dayanak | Kanun veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulur. | Dernekler Kanunu, Vakıflar Kanunu vb. yasal düzenlemeler çerçevesinde kurulur. |
@username