Askeri ne demek ve örnek
Askeri ne demek ve örnek?
Cevap:
1. Askeri Kavramının Anlamı
“Askeri” kelimesi, ordu ile ilgili, askerlerle ilgili ya da askerî olan anlamına gelir. Genellikle devletin savunma gücünü oluşturan silahlı kuvvetlerle bağlantılı konuları ifade etmek için kullanılır.
- Askerî: Ordunun veya askerlerin faaliyetleri, yapısı ve düzeniyle ilgili olan.
- Askerî personel: Orduya bağlı askerleri ifade eder.
- Askerî ekipman: Silah, araç-gereç, teçhizat gibi ordu tarafından kullanılan araçlar.
Örneğin, “askerî eğitim” orduda verilen eğitimdir.
2. “Askeri” Kelimesiyle İlgili Örnek Cümleler
| Cümle | Anlamı |
|---|---|
| Askerî birlikler sınırdaki devriye görevine başladı. | Orduya bağlı birlikler sınırı gözetlemeye başladı. |
| Askerî disiplin çok önemlidir. | Ordu içindeki düzen ve kurallar çok önemlidir. |
| Askerî tatbikatlar, ordunun hazırlığını ölçer. | Ordunun eğitim amaçlı yaptığı gösteri/pratiklerdir. |
| Askerî araçlar, zorlu arazilerde bile hareket edebilir. | Ordunun kullanmak için özel donanımlı araçlar. |
| Komutan askerî stratejiyi belirledi. | Ordu komutanı savaş planını hazırladı. |
3. Askeri Kelimesinin Kullanım Alanları
- Tarih: Askerî tarih, savaşlar, orduların tarihi gelişimi.
- Hukuk: Askerî mahkemeler, askerî hukuk kuralları.
- Eğitim: Askerî okullar, askeri eğitim programları.
- Teknoloji: Askerî savunma sistemleri, silah teknolojileri.
Özet Tablosu
| Kavram | Tanımı | Örnek |
|---|---|---|
| Askerî | Orduyla ilgili | Askerî kıyafet, askerî disiplin |
| Askerî personel | Orduya bağlı askerler | Askerî birlikler, askerî öğrenciler |
| Askerî ekipman | Orduda kullanılan araç-gereç | Askerî tank, askerî silah |
| Askerî eğitim | Orduda verilen eğitim | Askerî tatbikat, askerî kurslar |
Sonuç:
Askeri, temel anlamıyla ordu ve askerlerle ilgili her türlü şey için kullanılan bir sıfattır. Günlük hayatta veya resmi yazışmalarda ordunun faaliyetleri, disiplin, eğitim ve donanımı için kullanılır.
Kaynak:
- Türk Dil Kurumu Sözlüğü
- Güncel Türkçe Sözlük
Askeri ne demek ve örnek?
Answer:
Table of Contents
- Tanım (Kısa ve Açık)
- Dilbilgisi Notu: Türü ve Kullanımı
- Örnek Cümleler ve Türkçe → İngilizce Çevirileri
- Eş ve Zıt Anlamlılar, Sıklıkla Kullanılan Birleşimler
- YKS/TYT İçin İpucu: Soru Tipleri ve Nasıl Yaklaşmalı?
- Özet Tablo
1. Tanım (Kısa ve Açık)
- Askeri kelimesi Türkçede genel olarak “ordu, asker veya silahlı kuvvetlerle ilgili” anlamına gelir.
- Temel anlam (sıfat): Bir şeyin askerlerle veya ordunun işleriyle ilgili olduğunu belirtir. Örneğin askeri eğitim, askeri üs, askeri ceza.
- Kullanım (isim/bağlam): Günlük konuşmada bazen “askeri” sözcüğü, “askerlik işleri/kurumu” anlamında da kısaca kullanılır (ör. “askerî yetkililer”).
- Vurgu: Yazıda bazen “askerî” şeklinde de görülür; okunuş ve anlam değişmez, sadece eskiden kullanılan bir yazım biçimidir.
Önemli: Askeri = orduyla/askerle ilgili; bunun zıttı genelde sivildir (sivil = asker olmayan, toplumun normal unsurları).
2. Dilbilgisi Notu: Türü ve Kullanımı
- Sıfat olarak kullanımı: Askeri + isim → askeri birlik, askeri tatbikat, askeri rapor.
- Tamlayan biçimleri: Askerî kuvvetlerin (genelde tamlayan yapılarında -in eki), askeri personel vs. askeri personeli gibi.
- İsimleşme: Bazen “askeri” kelimesi bağlam içinde isim gibi kullanılır: “Askerîleri eğittiler.” (burada “askerîler” = askerler) Ancak daha doğru ve yaygın kullanım “asker” veya "askerler"dir.
- Sıfat-isim ayrımı önemli: Sınav sorularında “askeri” kelimesinin hangi görevi (sıfat mı, isim mi) yaptığı sorulabilir.
3. Örnek Cümleler ve Çevirileri
Aşağıda hem günlük hem resmi kullanıma yönelik örnek cümleler ve kısa İngilizce çevirileri verilmiştir.
-
Örnek 1: Askeri tatbikat yarın sabah başlayacak.
- (English: The military exercise will begin tomorrow morning.)
-
Örnek 2: Askeri birlikler sınır bölgesine sevk edildi.
- (English: Military units were deployed to the border area.)
-
Örnek 3: Bu konuda karar askeri makamların yetkisindedir.
- (English: The decision on this matter is within the authority of military officials.)
-
Örnek 4: Sivil ve askeri yetkililer bir araya gelerek kriz planı hazırladı.
- (English: Civil and military authorities came together to prepare the crisis plan.)
-
Örnek 5 (isimleşmiş kullanım): Savaş sırasında birçok askerî hayatını kaybetti.
- (English: Many military personnel lost their lives during the war.)
(açıklama: 5. örnekte Türkçede daha doğal kullanım “birçok asker hayatını kaybetti” olabilir; “askerî” burada sıfatlaştırılarak kullanılmıştır.)
4. Eş ve Zıt Anlamlılar, Sıklıkla Kullanılan Birleşimler
- Eş anlamlı (yakın anlam): orduyla ilgili, askeriye ile ilgili, harpî (eski/kaya)
- Zıt anlamlı: sivil (örn. sivil yönetim, sivil halk)
- Sıklıkla kullanılan birleşimler: askeri üs, askeri birlik, askeri sevk, askeri tatbikat, askeri eğitim, askeri ceza, askeri mahkeme
5. YKS/TYT İçin İpucu: Soru Tipleri ve Nasıl Yaklaşmalı?
- TYT/YKS Türkçe sorularında kelime anlamı, kelime türü (sıfat/isim) ve bağlamla uygunluk sıkça test edilir.
- Eğer soru cümlede “askeri” kelimesinin hangi anlama geldiğini soruyorsa: önce cümlenin bağlamına bakın — askerle/ordu ile ilgili bir şey mi yoksa sivil/diğer bir anlam mı ifade ediliyor?
- Örnek soru türü: “Aşağıdaki cümlede ‘askeri’ kelimesinin anlamı nedir?” → doğru seçenek genelde ordu/askerle ilgili olacaktır; yanlış seçenekler arasında “gizli” veya “kamu” gibi alakasız anlamlar gelebilir.
- Dikkat: “asker” ve “askeri” arasındaki farkı bilin. “Asker” = tekil (soldier), “askeri” = sıfat (military) veya bağlama göre ‘askerlerle ilgili’.
6. Özet Tablo
| Başlık | Açıklama | Örnek |
|---|---|---|
| Kelime | Askeri | — |
| Temel anlam | Ordunun/askerlerin işleriyle ilgili | askeri tatbikat |
| Kelime türü | Genelde sıfat (bazen isimleşmiş kullanım) | askeri yetkililer |
| Zıt anlamlı | Sivil | sivil/askeri ilişkisi |
| Sık kullanılan tamlamalar | askeri üs, askeri birlik, askeri eğitim | — |
Özetle: Askeri, orduyla veya askerlerle ilgili olan her şeyi ifade eden bir kelimedir. Sınavlarda çoğunlukla bu temel anlamla karşılaşacaksınız; cümlenin bağlamına göre sıfat mı yoksa isim gibi mi kullanıldığını kontrol edin.
Başka örnekler veya bu kelimeyle ilgili alıştırmalar istersen yardım edebilirim.
@Iremsu_Turnali