Askere setre pantolon giydirip imani- na halel getiren, önlerine muallim diye Frenkleri düşüren bir padişaha elbette

Askere setre pantolon giydirip imani-
na halel getiren, önlerine muallim diye
Frenkleri düşüren bir padişaha elbette
Allah tevfikini çok görür.. Efendi şimdi
ne yeniçeri var ne de sipahi! Cümlesi başı
şapkalı Frenk oldu!..
Osmanlı Devleti’nde görülen islahat
hareketlerine karşı halk arasında ko-
nuşulan bu sözlere bakılarak aşağıda-
kilerden hangisine ulaşılamaz?
A) lslahat faaliyetleri askeri alanla sınırlı
kalmiştır.
B) lslahat hareketlerinde Avrupalı uz-
manlardan yararlanılmiştır.
C) Geleneksel askeri kıyafetlerin giyimi
terk edilmiştir.
D) Klasik Dönem Osmanlı ordusunun
yapısı değişmiştir.

Osmanlı Islahat Hareketleri ve Halkın Tepkisi

Islahat hareketlerine karşı halk arasında konuşulan bu sözlere bakılarak hangi sonuca ulaşılamayacağını inceleyelim.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Metinde askeri alandaki değişimlerden (setre, pantolon, Frenk muallimler) bahsedilmesi, ıslahatların sadece bu alanla sınırlı kaldığını kanıtlamaz. Bir metinde belirli bir alandan bahsedilmesi, diğer alanlarda ıslahat yapılmadığı anlamına gelmez. Bu tür “sınırlıdır, sadece, yalnız” gibi kesinlik bildiren yargılara metinden doğrudan ulaşılamaz.

Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
Metinde geçen “önlerine muallim diye Frenkleri düşüren” ifadesi, Avrupalı (Frenk) uzmanlardan ve öğretmenlerden yararlanıldığını doğrudan göstermektedir. Bu nedenle bu seçeneğe ulaşılabilir.

Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
“Askere setre pantolon giydirip” ve “başı şapkalı Frenk oldu” ifadeleri, geleneksel askeri kıyafetlerin yerine Avrupa tarzı kıyafetlerin getirildiğini, yani eski giyim tarzının terk edildiğini gösterir. Bu seçeneğe ulaşılabilir.

Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
“Ne yeniçeri var ne de sipahi!” cümlesi, Klasik Dönem Osmanlı ordusunun temelini oluşturan Yeniçeri Ocağı ve Tımar Sistemi (Sipahiler) yapısının değiştiğini veya ortadan kalktığını net bir şekilde ortaya koyar. Bu seçeneğe ulaşılabilir.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Islahat faaliyetleri askeri alanla sınırlı kalmıştır. — Metinde diğer alanlardan bahsedilmemesi, onların olmadığını kanıtlamaz.
:white_check_mark: B. Avrupalı uzmanlardan yararlanılmıştır. — “Frenk muallimler” ifadesiyle doğrulanır.
:white_check_mark: C. Geleneksel askeri kıyafetlerin giyimi terk edilmiştir. — “Setre ve pantolon” ile doğrulanır.
:white_check_mark: D. Klasik Dönem Osmanlı ordusunun yapısı değişmiştir. — “Yeniçeri ve sipahinin yokluğu” ile doğrulanır.

Adım 6 — Son Doğrulama
Paragraf sorularında “ulaşılamaz” deniliyorsa, metnin dışına çıkıp genel kültür bilgisiyle yorum yapmamak gerekir. Metin bize ordudaki değişimleri anlatıyor ancak devletin diğer kurumlarındaki (eğitim, hukuk, ekonomi) ıslahatlar hakkında “yoktur” veya “sadece askeridir” şeklinde bir kısıtlama getirmiyor.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Islahat

• Tanım: Mevcut düzeni bozmadan, aksayan yönleri düzeltmek amacıyla yapılan yenilik çalışmalarıdır.
  • Bu problemde: II. Mahmud dönemindeki askeri ve kıyafet düzenlemelerine (Vaka-i Hayriye sonrası süreç) işaret edilmektedir.

2. Frenk

• Tanım: Osmanlı döneminde Avrupalılar, özellikle Fransızlar için kullanılan genel bir tabirdir.
  • Bu problemde: Batılı uzmanların orduyu eğitmesi halk tarafından eleştirilmektedir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Bilgi Karıştırma

• Yanlış: “Osmanlı’da o dönemde gerçekten en çok askeri ıslahat yapıldı, o zaman A doğrudur” diye düşünmek.
  • Doğru: Soru bizden genel tarih bilgimizi değil, “bu sözlere bakılarak” neye ulaşılamayacağını istiyor. Metin diğer alanları kapsamadığı için “sınırlıdır” yargısına varmak hatalıdır.

II. Mahmud dönemi ıslahatlarının toplumsal etkileri veya Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması (Vaka-i Hayriye) hakkında daha detaylı bilgi ister misin?