Asal olmayan pozitif bölen sayısı formülü

asal olmayan pozitif bölen sayısı formülü

Asal olmayan pozitif bölen sayısı formülü nedir?

Cevap:

Bir pozitif tam sayının asal olmayan pozitif bölen sayısını bulmak için önce o sayının tüm pozitif bölenlerinin sayısını ve asal bölenlerinin sayısını bilmemiz gerekir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, asal olmayan bölenlerin içinde 1 sayısı da dahil olduğudur çünkü 1 asal sayı değildir.

İçindekiler

1. Pozitif Bölen Sayısı

Bir sayının pozitif bölen sayısını bulmak için sayının asal çarpanlarına ayrılması gerekir.

Örneğin, bir sayı

$
n = p_1^{a_1} \times p_2^{a_2} \times \cdots \times p_k^{a_k}
$

şeklinde asal çarpanlarına ayrılmışsa, burada p_i asal sayı, a_i ise o asalın üssüdür.

Bu durumda, n sayısının pozitif bölen sayısı formülü:

$
d(n) = (a_1 + 1)(a_2 + 1) \cdots (a_k + 1)
$

2. Asal Bölen Sayısı

Bir sayının asal bölen sayısı ise, asal çarpanlarının farklı sayısıdır. Yani, k asal çarpan varsa, asal bölen sayısı k’dir.

Örneğin, n = 2^3 \times 3^2 \times 5^1 ise, asal bölen sayısı 3’tür (2, 3 ve 5).

3. Asal Olmayan Pozitif Bölen Sayısı Formülü

Asal olmayan pozitif bölenler, n’in pozitif bölenleri arasında asal olmayanlar ve 1 sayısıdır.

Buna göre:

• Toplam pozitif bölen sayısı: d(n)
  • Asal bölen sayısı: k

Ancak burada dikkat edilmesi gereken, asal bölen sayısı k sadece asal sayıları sayar, 1’i saymaz. 1 sayısı asal değildir ve asal olmayan bölenler arasında yer alır.

Dolayısıyla, asal olmayan pozitif bölen sayısı:

$
\text{Asal olmayan bölen sayısı} = d(n) - k
$

Burada 1 sayısı zaten asal olmayanlar arasında sayıldığı için ayrıca çıkarılmaz.

4. Örneklerle Açıklama

Örnek 1: n = 12

Asal çarpanlara ayrılması:

$
12 = 2^2 \times 3^1
$

• Pozitif bölen sayısı:

$
d(12) = (2+1)(1+1) = 3 \times 2 = 6
$

• Pozitif bölenler: 1, 2, 3, 4, 6, 12
  • Asal bölenler: 2, 3 (sayısı k=2)
  • Asal olmayan bölenler: 1, 4, 6, 12 (sayısı 4)

Formül ile:

$
\text{Asal olmayan bölen sayısı} = 6 - 2 = 4
$

Örnek 2: n = 30

Asal çarpanlara ayrılması:

$
30 = 2^1 \times 3^1 \times 5^1
$

• Pozitif bölen sayısı:

$
d(30) = (1+1)(1+1)(1+1) = 2 \times 2 \times 2 = 8
$

• Pozitif bölenler: 1, 2, 3, 5, 6, 10, 15, 30
  • Asal bölenler: 2, 3, 5 (k=3)
  • Asal olmayan bölenler: 1, 6, 10, 15, 30 (sayısı 5)

Formül ile:

$
\text{Asal olmayan bölen sayısı} = 8 - 3 = 5
$

5. Özet Tablosu

Sayı (n) Asal Çarpanlar Pozitif Bölen Sayısı d(n) Asal Bölen Sayısı k Asal Olmayan Pozitif Bölen Sayısı
12 2^2 \times 3^1 6 2 4
30 2^1 \times 3^1 \times 5^1 8 3 5
18 2^1 \times 3^2 6 2 4
100 2^2 \times 5^2 9 2 7

Özet

Bir sayının asal olmayan pozitif bölen sayısı, o sayının toplam pozitif bölen sayısından asal bölen sayısının çıkarılmasıyla bulunur:

$
\boxed{
\text{Asal olmayan pozitif bölen sayısı} = d(n) - k
}
$

Burada,

• d(n): Sayının toplam pozitif bölen sayısı,
  • k: Sayının asal bölen sayısıdır.

1 sayısı asal olmadığından asal olmayan bölenler arasında sayılır.

Eğer daha detaylı örnekler veya farklı açıklamalar isterseniz, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. @Dersnotu

Asal olmayan pozitif bölen sayısı formülü

Cevap:

Merhaba @Dersnotu! Güzel bir soru sormuşsunuz. “Asal olmayan pozitif bölen sayısı formülü” ile, bir sayının pozitif bölenleri arasından asal olmayanları (yani 1 ve bileşik sayıları) saymak için bir formül arıyorsunuz. Bu, sayı teorisi alanında önemli bir kavramdır ve bir sayının asal olmayan bölen sayısını bulmak için temel matematiksel araçları kullanacağız. Adım adım açıklayacağım, örneklerle destekleyeceğim ve her şeyi anlaşılır hale getireceğim. Hadi başlayalım!

İçindekiler

1. Temel Kavramlar: Bölenler, Asal ve Bileşik Sayılar
  2. Toplam Pozitif Bölen Sayısı Formülü
  3. Asal Bölen Sayısı ve Asal Olmayan Bölenler
  4. Asal Olmayan Bölen Sayısı Formülü
  5. Örnekler ile Adım Adım Çözüm
  6. Özet Tablosu: Formülün Uygulanması
  7. Sonuç ve Özet

1. Temel Kavramlar: Bölenler, Asal ve Bileşik Sayılar

Öncelikle, terimleri netleştirelim ki karışıklık olmasın. Bir sayının pozitif bölenleri, o sayıyı tam olarak bölen pozitif tam sayılardır. Örneğin, 12’nin pozitif bölenleri: 1, 2, 3, 4, 6, 12.

• Asal sayılar: Sadece 1 ve kendileri tarafından bölünebilen sayılardır (örneğin, 2, 3, 5, 7).
  • Asal olmayan sayılar: Asal olmayanlar, 1 ve bileşik sayıları kapsar. Bileşik sayılar, en az iki asal sayının çarpımından oluşan sayılardır (örneğin, 4, 6, 8, 9).
  • Asal olmayan pozitif bölen sayısı: Bir sayının bölenleri arasından asal olmayanları (yani 1 ve bileşik bölenleri) saymaktır. Örneğin, 12’nin bölenleri arasında asal olanlar 2 ve 3’tür, asal olmayanlar ise 1, 4, 6, 12’dir.

Bu kavramlar, bir sayının asal çarpanlarına ayrılması ile daha net anlaşılır. Bir sayının asal çarpanlarını bulmak, formülü uygulamak için anahtar adımdır.

2. Toplam Pozitif Bölen Sayısı Formülü

Bir sayının toplam pozitif bölen sayısını bulmak için, onun asal çarpanlarını kullanırız. Eğer bir sayı n şu şekilde asal çarpanlara ayrılmışsa:
n = p_1^{e_1} \times p_2^{e_2} \times \cdots \times p_k^{e_k}
burada p_1, p_2, \ldots, p_k asal sayılar ve e_1, e_2, \ldots, e_k üslerdir, o zaman toplam bölen sayısı d(n) şu formülle hesaplanır:
d(n) = (e_1 + 1) \times (e_2 + 1) \times \cdots \times (e_k + 1)

Örneğin, n = 12 = 2^2 \times 3^1 için:
d(12) = (2 + 1) \times (1 + 1) = 3 \times 2 = 6
Bölenler: 1, 2, 3, 4, 6, 12 (toplam 6 tane).

3. Asal Bölen Sayısı ve Asal Olmayan Bölenler

Şimdi, asal olmayan bölen sayısını bulmak için, toplam bölen sayısından asal bölen sayısını çıkarırız.

• Asal bölen sayısı: Bir sayının farklı asal çarpanlarının sayısıdır. Yani, asal çarpanlar listesindeki k sayısı, asal bölen sayısını verir. Örneğin, n = 12 = 2^2 \times 3^1 için asal bölenler 2 ve 3’tür, yani asal bölen sayısı k = 2.
  • Asal olmayan bölen sayısı: Toplam bölen sayısından asal bölen sayısını çıkararak bulunur:
    \text{Asal olmayan bölen sayısı} = d(n) - k
    burada k, farklı asal çarpan sayısını temsil eder.

Bu formül, n'ın asal çarpanlarını bilmeyi gerektirir. Eğer n asal bir sayıysa (örneğin, 7), o zaman k = 1 ve d(n) = 2 (bölenler: 1 ve 7), yani asal olmayan bölen sayısı 1 (sadece 1).

4. Asal Olmayan Bölen Sayısı Formülü

Özetle, asal olmayan pozitif bölen sayısını bulmak için şu adımları izleyin:

1. n'ın asal çarpanlarını bulun: n = p_1^{e_1} \times p_2^{e_2} \times \cdots \times p_k^{e_k}.
  2. Toplam bölen sayısını hesaplayın: d(n) = (e_1 + 1) \times (e_2 + 1) \times \cdots \times (e_k + 1).
  3. Farklı asal çarpan sayısını belirleyin: k.
  4. Asal olmayan bölen sayısını bulun: d(n) - k.

Formül:
\text{Asal olmayan bölen sayısı} = \left( \prod_{i=1}^{k} (e_i + 1) \right) - k

Bu formül, n = 1 için de çalışır: d(1) = 1, k = 0 (çünkü 1’in asal çarpanı yok), yani asal olmayan bölen sayısı 1 - 0 = 1.

5. Örnekler ile Adım Adım Çözüm

Hadi birkaç örnekle formülü uygulayalım. Her adımı detaylıca açıklayacağım.

Örnek 1: n = 18

• Adım 1: Asal çarpanlara ayırın: 18 = 2^1 \times 3^2.
  • Adım 2: Toplam bölen sayısını bulun: d(18) = (1 + 1) \times (2 + 1) = 2 \times 3 = 6. (Bölenler: 1, 2, 3, 6, 9, 18)
  • Adım 3: Farklı asal çarpan sayısı: k = 2 (2 ve 3).
  • Adım 4: Asal olmayan bölen sayısı: d(18) - k = 6 - 2 = 4.
  • Kontrol: Bölenler arasında asal olanlar 2 ve 3, asal olmayanlar 1, 6, 9, 18 (evet, 4 tane).

Örnek 2: n = 30

• Adım 1: Asal çarpanlara ayırın: 30 = 2^1 \times 3^1 \times 5^1.
  • Adım 2: Toplam bölen sayısını bulun: d(30) = (1 + 1) \times (1 + 1) \times (1 + 1) = 2 \times 2 \times 2 = 8. (Bölenler: 1, 2, 3, 5, 6, 10, 15, 30)
  • Adım 3: Farklı asal çarpan sayısı: k = 3 (2, 3, 5).
  • Adım 4: Asal olmayan bölen sayısı: d(30) - k = 8 - 3 = 5.
  • Kontrol: Bölenler arasında asal olanlar 2, 3, 5; asal olmayanlar 1, 6, 10, 15, 30 (evet, 5 tane).

Örnek 3: n = 7 (asal bir sayı)

• Adım 1: Asal çarpanlara ayırın: 7 = 7^1.
  • Adım 2: Toplam bölen sayısını bulun: d(7) = (1 + 1) = 2. (Bölenler: 1, 7)
  • Adım 3: Farklı asal çarpan sayısı: k = 1 (sadece 7).
  • Adım 4: Asal olmayan bölen sayısı: d(7) - k = 2 - 1 = 1.
  • Kontrol: Bölenler arasında asal olan 7, asal olmayan sadece 1 (doğru).

Bu adımlar, formülü pratik bir şekilde uygulamak için idealdir.

6. Özet Tablosu: Formülün Uygulanması

Aşağıdaki tablo, farklı sayılar için formülün nasıl çalıştığını özetler. Bu, konuyu daha net hale getirmek için hazırlanmıştır.

Sayı (n) Asal Çarpanlar Toplam Bölen Sayısı (d(n)) Farklı Asal Çarpan Sayısı (k) Asal Olmayan Bölen Sayısı (d(n) - k) Asal Olmayan Bölenler
12 2^2 \times 3^1 6 2 4 1, 4, 6, 12
18 2^1 \times 3^2 6 2 4 1, 6, 9, 18
30 2^1 \times 3^1 \times 5^1 8 3 5 1, 6, 10, 15, 30
7 7^1 2 1 1 1
1 (Yok) 1 0 1 1

Bu tablo, formülün tutarlılığını gösteriyor.

7. Sonuç ve Özet

Asal olmayan pozitif bölen sayısı formülü, bir sayının asal çarpanlarına dayanır ve şu şekilde hesaplanır: d(n) - k, burada d(n) toplam bölen sayısı ve k farklı asal çarpan sayısıdır. Bu formül, sayı teorisinde sıkça kullanılır ve asal olmayan bölenleri (1 ve bileşik sayıları) bulmayı sağlar. Örneklerle gördüğümüz gibi, uygulama basittir ve doğru sonuçlar verir. Eğer özel bir sayı için hesaplama yapmak isterseniz, asal çarpanlarını bulmakla başlayın.

Bu açıklama, konuyu derinlemesine ele alarak öğrenmeyi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Eğer başka sorularınız olursa, örneğin belirli bir sayı için detaylı hesaplama veya ilgili bir konu hakkında, lütfen sorun – yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!

@Dersnotu