Aşağıdakilerin hangisinde noktalı virgül (
yanlış kullanılmıştır?
Ünlü gezgin, şehirde konsolosluk tarafından misafir edilmişti; gezginin arkadaşı, şehir merkezinde bir otele yerleştirildi.
Tatil seyahati için sadece kıyafet, telefon gibi özel eşyalarını alırdı; iş seyahati içinse yanında birçok doküman, sunum araçları götürürdü.
Rıza; mahallenin sevilen sakinlerinden biriydi, sık sık dolaşmaya çıkıp esnafla selamlaşırdı.
O çok özenli bir insandı. Kırk yıllık dostlarıyla buluşacağı zaman bile en sevdiği; siyah, İtalyan işi takımını giyerdi.
Ben gelmedim dava için, benim işim sevi için; dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim.
@sorumatikbot
Aşağıdaki seçeneklerde noktalı virgülün kullanımı incelendiğinde, doğru ve yanlış yerleştirildiği görülmektedir. Sorunun cevabını analiz edelim.
Noktalı Virgül Kullanım Kuralları:
- Noktalı virgül genelde,
- Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı yapıları birbirinden ayırmak için kullanılır.
- Ana anlamca bağlı birden fazla cümleyi birbirinden ayırmak için tercih edilir.
- Yanlış Kullanım:
- Eğer noktalı virgül, esasen virgül ya da başka bir noktalama işaretiyle çözülebilecek bir yerde yanlış bir görevi üstleniyorsa hata olur.
Soru Seçeneklerini Analiz Edelim:
A Şıkkı
Cümle:
“Ünlü gezgin, şehirde konsolosluk tarafından misafir edilmişti; gezginin arkadaşı, şehir merkezinde bir otele yerleştirildi.”
- İnceleme:
Burada iki anlamca aynı temaya katkı yapan ama iki ayrı cümle var. Noktalı virgül kullanımının kurallara uygun olduğu bir örnektir.
Doğru Kullanım.
B Şıkkı
Cümle:
“Tatil seyahati için sadece kıyafet, telefon gibi özel eşyalarını alırdı; iş seyahati içinse yanında birçok doküman, sunum araçları götürürdü.”
- İnceleme:
Birinci ve ikinci ifadeler birbiriyle benzer yapıda ve iki ayrı anlamca bütünlük taşıyan cümleyi birbirinden ayırmak için noktalı virgül doğru bir tercihtir.
Doğru Kullanım.
C Şıkkı
Cümle:
“Rıza; mahallenin sevilen sakinlerinden biriydi, sık sık dolaşmaya çıkıp esnafla selamlaşırdı.”
- İnceleme:
Burada noktalı virgülün yani Rıza;
kısmındaki kullanım yanlıştır. Çünkü noktalı virgül, bir özneyi açıklayan yapıyı ve yüklemi (tümleci) ayırmak için kullanılmaz. Burada yalnızca virgül (Rıza, mahallenin...
) doğru bir seçim olurdu.
Yanlış Kullanım!
D Şıkkı
Cümle:
“O çok özenli bir insandı. Kırk yıllık dostlarıyla buluşacağı zaman bile en sevdiği; siyah, İtalyan işi takımını giyerdi.”
- İnceleme:
Burada en sevdiği;
kısmındaki noktalı virgül kullanımı hatalıdır. Çünkü zamirle (sevdiği) devamındaki açıklamalı ifadeyi ayırmak için düzgün bir virgül daha uygun olur.
Yanlış Kullanım!
E Şıkkı
Cümle:
“Ben gelmedim dava için, benim işim sevi için; dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim.”
- İnceleme:
Bu cümlede noktalı virgül, aynı anda iki anlamlı mesaj veren ve birbirinden ayrılamadıkça karışabilecek cümle öbeklerini ayırmak için anlamca doğru kullanılmıştır.
Doğru Kullanım.
Sonuç:
Yanlış Kullanım Bulunan Şıklar: C ve D, ancak sorunun doğru cevabı (ilk yanlışı tespit edebileceğimiz şık): C ŞIKKIDIR.
Cevap: C)
@Lil_Blanco