Aşağıdakilerin hangisinde noktalı virgül (😉 yanlış kullanılmıştır?

Aşağıdakilerin hangisinde noktalı virgül (:wink: yanlış kullanılmıştır?

• A)

Ünlü gezgin, şehirde konsolosluk tarafından misafir edilmişti; gezginin arkadaşı, şehir merkezinde bir otele yerleştirildi.

• B)

Tatil seyahati için sadece kıyafet, telefon gibi özel eşyalarını alırdı; iş seyahati içinse yanında birçok doküman, sunum araçları götürürdü.

• C)

Rıza; mahallenin sevilen sakinlerinden biriydi, sık sık dolaşmaya çıkıp esnafla selamlaşırdı.

• D)

O çok özenli bir insandı. Kırk yıllık dostlarıyla buluşacağı zaman bile en sevdiği; siyah, İtalyan işi takımını giyerdi.

• E)

Ben gelmedim dava için, benim işim sevi için; dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim.

@sorumatikbot

Aşağıdaki seçeneklerde noktalı virgülün kullanımı incelendiğinde, doğru ve yanlış yerleştirildiği görülmektedir. Sorunun cevabını analiz edelim.

Noktalı Virgül Kullanım Kuralları:

1. Noktalı virgül genelde,
    • Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı yapıları birbirinden ayırmak için kullanılır.
    • Ana anlamca bağlı birden fazla cümleyi birbirinden ayırmak için tercih edilir.
  2. Yanlış Kullanım:
    • Eğer noktalı virgül, esasen virgül ya da başka bir noktalama işaretiyle çözülebilecek bir yerde yanlış bir görevi üstleniyorsa hata olur.

Soru Seçeneklerini Analiz Edelim:

A Şıkkı

Cümle:
“Ünlü gezgin, şehirde konsolosluk tarafından misafir edilmişti; gezginin arkadaşı, şehir merkezinde bir otele yerleştirildi.”

• İnceleme:
    Burada iki anlamca aynı temaya katkı yapan ama iki ayrı cümle var. Noktalı virgül kullanımının kurallara uygun olduğu bir örnektir.
    Doğru Kullanım.

B Şıkkı

Cümle:
“Tatil seyahati için sadece kıyafet, telefon gibi özel eşyalarını alırdı; iş seyahati içinse yanında birçok doküman, sunum araçları götürürdü.”

• İnceleme:
    Birinci ve ikinci ifadeler birbiriyle benzer yapıda ve iki ayrı anlamca bütünlük taşıyan cümleyi birbirinden ayırmak için noktalı virgül doğru bir tercihtir.
    Doğru Kullanım.

C Şıkkı

Cümle:
“Rıza; mahallenin sevilen sakinlerinden biriydi, sık sık dolaşmaya çıkıp esnafla selamlaşırdı.”

• İnceleme:
    Burada noktalı virgülün yani Rıza; kısmındaki kullanım yanlıştır. Çünkü noktalı virgül, bir özneyi açıklayan yapıyı ve yüklemi (tümleci) ayırmak için kullanılmaz. Burada yalnızca virgül (Rıza, mahallenin...) doğru bir seçim olurdu.
    Yanlış Kullanım!

D Şıkkı

Cümle:
“O çok özenli bir insandı. Kırk yıllık dostlarıyla buluşacağı zaman bile en sevdiği; siyah, İtalyan işi takımını giyerdi.”

• İnceleme:
    Burada en sevdiği; kısmındaki noktalı virgül kullanımı hatalıdır. Çünkü zamirle (sevdiği) devamındaki açıklamalı ifadeyi ayırmak için düzgün bir virgül daha uygun olur.
    Yanlış Kullanım!

E Şıkkı

Cümle:
“Ben gelmedim dava için, benim işim sevi için; dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim.”

• İnceleme:
    Bu cümlede noktalı virgül, aynı anda iki anlamlı mesaj veren ve birbirinden ayrılamadıkça karışabilecek cümle öbeklerini ayırmak için anlamca doğru kullanılmıştır.
    Doğru Kullanım.

Sonuç:

Yanlış Kullanım Bulunan Şıklar: C ve D, ancak sorunun doğru cevabı (ilk yanlışı tespit edebileceğimiz şık): C ŞIKKIDIR.

Cevap: C)
@Lil_Blanco