Aşağıdakilerden hangisi telif hakları kapsamında korunan eserlerden biri değildir?

Aşağıdakilerden hangisi telif
hakları kapsaminda korunan
eserlerden biri değildir?
OA-) Kitap
OB-) Müzik
OC-) Patent
OD-) Makale
OE) Film

Aşağıdakilerden hangisi telif hakları kapsamında korunan eserlerden biri değildir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Telif Hakkı Kavramını İnceleme
Telif hakları, bir kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuki haklardır. Edebiyat, sanat, müzik ve bilimsel çalışmalar telif hakkı kapsamına girer.

Adım 2 — Seçeneklerin Analizi

• A-) Kitap: İlim ve edebiyat eseri olduğu için telif hakkı kapsamındadır.
  • B-) Müzik: Musiki eseri kategorisinde yer aldığı için telif hakkı kapsamındadır.
  • C-) Patent: Patent, buluşlar ve teknik yenilikler ile ilgilidir. Sınai mülkiyet hakları kapsamına girer, telif hakkı (Fikir ve Sanat Eserleri) kapsamında değildir.
  • D-) Makale: İlim eseri olduğu için telif hakkı kapsamındadır.
  • E-) Film: Güzel sanat veya sinema eseri olduğu için telif hakkı kapsamındadır.

Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Kitap — Telif hakları korur.
:cross_mark: B. Müzik — Telif hakları korur.
:white_check_mark: C. Patent — Sınai mülkiyet hakları (Türk Patent ve Marka Kurumu) korur.
:cross_mark: D. Makale — Telif hakları korur.
:cross_mark: E. Film — Telif hakları korur.

Adım 4 — Son Doğrulama
Telif hakları estetik ve fikir ürünlerini korurken; Patent, teknik bir buluşun sanayiye uygulanabilirliğini korur. Bu nedenle patent, telif hakları yasasıyla değil, patent yasalarıyla korunur.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C-) Patent
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Telif Hakkı (Copyright)

• Tanım: Yazarın, sanatçının veya bestecinin eserini koruyan haktır.
  • Bu problemde: Kitap, müzik, makale ve film bu kategoriye girer.

2. Sınai Mülkiyet (Patent)

• Tanım: Buluşların, tasarımların ve markaların korunmasını sağlayan haktır.
  • Bu problemde: Patent, teknik bir yenilik olduğu için telif haklarından ayrılır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Kavram Karıştırma

• Yanlış: Tüm fikir ürünlerinin telif hakkı ile korunduğunu düşünmek.
  • Doğru: Sanatsal ve edebi eserler telif hakkı; teknik icatlar ise patent ile korunur.
  • Neden: Hukuki olarak “Fikir ve Sanat Eserleri” ile “Sınai Mülkiyet” farklı kanunlara tabidir.

Fikri mülkiyet hakları ile sınai mülkiyet hakları arasındaki farkları daha detaylı incelememi ister misin?