Aşağidakilerden hangisi sunur
hazırlanirken ve sunarken yapılan
hatalardan biri değildir?
OA) Sunumda ana noktalar
destekleyici görsellerdern
yararlanmak.
OB-)Slaytlarda yoğun metin
kullanıp, sunum sirasında bu
metinleri okumak.
OC-) Dinleyicilerin özelliklerini
dikkate almadan sunum içeriği
oluşturmak.
OD-) Anlatımı tekdüze tutmak ve
dinleyicilerle etkileşim
kurmaktan kaçıinmak.
OE-) Slayt tasariminda okunmasI
güç renk ve yazı tipi
kombinasyonları tercih etmek.
Aşağıdakilerden hangisi sunum hazırlanırken ve sunarken yapılan hatalardan biri değildir?
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Seçenek A Analizi
Sunumda ana noktaları destekleyici görsellerden yararlanmak, izleyicinin konuyu daha iyi kavramasını sağlar ve dikkati canlı tutar. Bu, etkili bir sunum için yapılması gereken doğru bir uygulamadır, bir hata değildir.
Adım 2 — Seçenek B Analizi
Slaytlarda yoğun metin kullanmak ve bunları sunum sırasında okumak, dinleyicinin sıkılmasına ve sunumdan kopmasına neden olur. Bu, klasik bir sunum hatasıdır.
Adım 3 — Seçenek C Analizi
Dinleyicilerin yaş, bilgi düzeyi ve ilgi alanlarını (hedef kitle analizi) dikkate almadan içerik oluşturmak, sunumun amacına ulaşmasını engeller. Bu bir hatadır.
Adım 4 — Seçenek D Analizi
Tekdüze (monoton) bir anlatım sergilemek ve etkileşimden kaçınmak, iletişimi zayıflatır. Etkili sunumlarda ses tonu değişimi ve göz teması önemlidir. Bu bir hatadır.
Adım 5 — Seçenek E Analizi
Okunması güç renkler (örneğin sarı zemin üzerine beyaz yazı) ve karmaşık yazı tipleri kullanmak, bilginin aktarılmasını zorlaştırır. Bu bir tasarım hatasıdır.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Görsel kullanımı — Doğru teknik (Hata değil)
B. Metin okumak — Hata
C. Kitleyi yok saymak — Hata
D. Tekdüze anlatım — Hata
E. Kötü tasarım — Hata
Adım 7 — Son Doğrulama
Soru bizden hata olmayanı istiyor. A seçeneği, sunum teknikleri açısından tavsiye edilen en önemli yöntemlerden biridir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] A) Sunumda ana noktaları destekleyici görsellerden yararlanmak.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Etkili bir sunumun temel ilkeleri hakkında daha fazla ipucu ister misin?