Aşağıdakilerden hangisi sporcunun yaşadığı kayginın nedenlerinden değildir?

SORU-4
Aşağıdakilerden hangisi sporcunun yaşadığı kayginın nedenlerinden değildir? (10 Puan)
A) Kaybetme düşüncesi
B) Yetersizlik düşüncesi
c) Takım arkadaşları ve rakiple yaşanan çatışmalar
D) Hata yapma düşüncesi
E) Transfer yapamama düşüncesi

Sporcunun Yaşadığı Kaygının Nedenleri

Spor psikolojisinde kaygı, sporcunun performansını doğrudan etkileyen psikolojik bir faktördür. Bu soruda, sporcuların müsabaka öncesi veya sırasında yaşadıkları kaygının temel kaynaklarını ayırt etmemiz istenmektedir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini Analiz Et (Kaybetme düşüncesi)
Sporcular için rekabetin sonucu kritiktir. Başarısız olma ve maçı/yarışı kaybetme korkusu, en yaygın durumluk kaygı nedenlerinden biridir. Bu nedenle bu bir kaygı nedenidir.

Adım 2 — B Seçeneğini Analiz Et (Yetersizlik düşüncesi)
Sporcunun kendi becerilerine olan güveninin azalması veya hazırlığının yetersiz olduğunu düşünmesi, özgüveni düşürerek kaygı seviyesini artırır. Bu bir kaygı nedenidir.

Adım 3 — C Seçeneğini Analiz Et (Takım arkadaşları ve rakiple yaşanan çatışmalar)
Sosyal çevre ve ilişkisel faktörler sporcular üzerinde stres yaratır. Takım içindeki huzursuzluk veya rakibin agresif tutumu odaklanmayı zorlaştırarak kaygıya yol açar. Bu bir kaygı nedenidir.

Adım 4 — D Seçeneğini Analiz Et (Hata yapma düşüncesi)
Mükemmeliyetçilik veya eleştirilme korkusuyla birleşen “hata yaparsam ne olur?” düşüncesi, sporcuda baskı yaratan temel bilişsel kaygı unsurlarından biridir. Bu bir kaygı nedenidir.

Adım 5 — E Seçeneğini Analiz Et (Transfer yapamama düşüncesi)
Transfer süreci daha çok profesyonel kariyer planlaması ve ekonomik gelecekle ilgili uzun vadeli bir stres kaynağıdır. Spor psikolojisinde “sporcunun yaşadığı kaygı” genellikle performans anındaki (müsabaka sırasındaki) psikolojik durumu ifade eder. Diğer dört seçenek doğrudan performans ve müsabaka odaklıyken, bu seçenek kariyer yönetimi ile ilgilidir ve performans anındaki kaygının doğrudan nedeni olarak kabul edilmez.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Kaybetme düşüncesi — Performans odaklı kaygı nedenidir.
:cross_mark: B. Yetersizlik düşüncesi — Bireysel kaygı nedenidir.
:cross_mark: C. Çatışmalar — Çevresel kaygı nedenidir.
:cross_mark: D. Hata yapma düşüncesi — Teknik/Zihinsel kaygı nedenidir.
:white_check_mark: E. Transfer yapamama düşüncesi — Kariyer planlaması ile ilgili olup doğrudan müsabaka kaygısı değildir.

Adım 7 — Son Doğrulama
Sporcunun yaşadığı kaygı; fiziksel, zihinsel ve çevresel faktörlerden beslenir. A, B, C ve D şıkları doğrudan müsabaka stresini ve performans baskısını tetiklerken, E şıkkı performansın teknik detaylarından ziyade kariyerin idari yönüyle ilgilidir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E) Transfer yapamama düşüncesi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Spor psikolojisinde kaygı türleri (Sürekli ve Durumluk Kaygı) hakkında daha detaylı bir açıklama yapmamı ister misin?