Asağıdakilerden hangisi siyasi partilerin gelirle-
rinden değildir?
A) Parti üyelerinden alınacak giriş aidatı ile üyelik
aidatı
B) Partili milletvekillerinden alınacak milletvekilliği
C) Partice tertiplenen balo, eğlence ve konser faali-
yetlerinden sağlanacak gelirler
D) Ticari faaliyetlerden elde edilen gelirler
E) Devletçe yapılan yardımlar
Aşağıdakilerden hangisi siyasi partilerin gelirlerinden değildir?
Türkiye’de siyasi partilerin finansmanı, demokratik işleyişin şeffaflığını sağlamak amacıyla Anayasa ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu ile sıkı kurallara bağlanmıştır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A Analizi
Parti üyelerinden alınan giriş aidatı ve üyelik aidatı, siyasi partilerin en temel ve yasal gelir kalemlerinden biridir. Kanuna göre üyelerden belirli sınırlar dahilinde aidat toplanabilir. Bu nedenle bu seçenek bir gelir türüdür.
Adım 2 — Seçenek B Analizi
Partili milletvekillerinden alınan milletvekilliği aidatı, partilerin yasama organındaki üyelerinden sağladığı meşru bir gelirdir. Milletvekilleri, partilerine düzenli olarak belirli bir tutarda ödeme yaparlar. Bu da yasal bir gelirdir.
Adım 3 — Seçenek C Analizi
Partice düzenlenen balo, eğlence, konser gibi sosyal faaliyetlerden sağlanan gelirler, partilerin kendi etkinlikleri yoluyla kaynak yaratmasına olanak tanır. Bu tür faaliyetler “sosyal faaliyet geliri” kapsamında yasaldır.
Adım 4 — Seçenek D Analizi
Ticari faaliyetlerden elde edilen gelirler, siyasi partiler için kesinlikle yasaktır. Siyasi partiler kar amacı güden kuruluşlar değildir. Bir partinin şirket kurması, işletme işletmesi veya herhangi bir ticari işten kar elde etmesi Siyasi Partiler Kanunu’nun 67. maddesi uyarınca yasaklanmıştır.
Adım 5 — Seçenek E Analizi
Devletçe yapılan yardımlar (Hazine yardımı), en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların en az %3’ünü alan siyasi partilere devlet bütçesinden yapılan yasal bir katkıdır.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A, B, C ve E seçenekleri — Siyasi Partiler Kanunu’na göre yasal gelirlerdir.
D seçeneği — Siyasi partilerin ticari faaliyette bulunması yasaktır; dolayısıyla bu bir gelir türü olamaz.
Adım 7 — Son Doğrulama
Siyasi partilerin gelirleri arasında bağışlar, aidatlar, yayın gelirleri ve devlet yardımları yer alırken; ticari kazanç sağlamak siyasi partilerin hukuki statüsüne aykırıdır ve partinin kapatılma nedenleri arasında sayılabilir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D) Ticari faaliyetlerden elde edilen gelirler
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Siyasi Partilerin Gelir Kaynakları
- Tanım: Siyasi partilerin amaçlarını gerçekleştirmek için yasal olarak toplayabildikleri kaynaklar.
- Bu problemde: Aidatlar, sosyal faaliyetler ve devlet yardımı yasal kabul edilirken, ticari işler dışarıda tutulmuştur.
SIK YAPILAN HATALAR:
Ticari Geliri Yasak Değil Sanmak
- Yanlış: Partilerin masrafları çok olduğu için her türlü işten gelir elde edebileceğini düşünmek.
- Doğru: Siyasi partiler sadece kanunda sayılan yöntemlerle gelir elde edebilir, ticari işletme açamazlar.
- Neden yanlış: Ticari faaliyet, partilerin tarafsızlığını ve siyasi amacını bozabileceği için hukuk sistemimizce engellenmiştir.
Siyasi partilere yapılan bağışların üst sınırı hakkında bilgi edinmek ister misin?