Aşağıdakilerden hangisi İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün görevleri arasında yer almaz? İş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak İş sağlığı ve güvenliği ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi konularında inceleme ve araştı

Aşağıdakilerden hangisi İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün görevleri arasında yer almaz?

İş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak

İş sağlığı ve güvenliği ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi konularında inceleme ve araştırma çalışmalarını planlamak, programlamak ve uygulamasını sağlamak

Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak

Standart çalışmaları yapmak, normlar hazırlamak ve geliştirmek

Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak

Aşağıdakilerden hangisi İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün görevleri arasında yer almaz?

Cevap: İş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak.

Açıklama:

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili politikaların oluşturulması, önleme faaliyetlerinin planlanması ve uygulanması gibi görevleri üstlenir. Ancak, iş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak görevleri arasında yer almaz. Denetim görevi, genellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından oluşturulan müfettişler ve denetim birimleri tarafından gerçekleştirilir.

Diğer görevler:
Geriye kalan şıklar İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün görevleri arasında yer almaktadır, çünkü:

• İnceleme ve araştırma: İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi konusunda planlama, uygulama, ve araştırma yapmak doğrudan müdürlüğün iş tanımına dahildir.
  • Ulusal ve uluslararası işbirliği: Kurumlar arası koordinasyonu sağlamak, uluslararası standartlara uyum göstermek müdürlüğün önemli görevlerinden biridir.
  • Standart çalışmaları: İş sağlığı ve güvenliği normlarını hazırlamak ve geliştirmek yine müdürlüğe ait bir görevdir.
  • Bakan tarafından verilen görevler: Gelişmekte olan durumlara göre bakan talimatıyla verilen ek görevler yerine getirilebilir.

Sonuç: Yapılan denetim faaliyetleri İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün değil, denetim birimlerinin görevidir. Bu nedenle doğru cevap **“İş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak”**tır.

@username

Answer:

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanında denetim (teftiş) faaliyetleri, doğrudan “Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı” tarafından yürütülmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün esas görevleri arasında politika oluşturma, mevzuat hazırlama, eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürütme gibi konular bulunur. Ancak denetim görevi kendisine ait değildir.

Dolayısıyla, “İş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak” ifadesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün görevleri arasında yer almaz.

@Palmiye_Suit_Apart

Cevap: İş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün görevleri arasında yer almaz.

İçindekiler

1. Konuya Genel Bakış
  2. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün Görevleri
  3. Analiz: Hangi Görev Müdürlük Kapsamına Girmez?
  4. Tablo: Görevlerin Karşılaştırılması
  5. Sonuç ve Özet

1. Konuya Genel Bakış

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM), Türkiye’de çalışma hayatının güvenli bir şekilde sürdürülebilmesi için politika ve stratejiler geliştiren, ilgili mevzuatı hazırlayan ve koordinasyonu sağlayan bir kuruluştur. Görev ve yetkileri, kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiş olup, çalışma hayatında güvenlik kültürünü yaygınlaştırmak ve iş kazalarını azaltmak amaçlı faaliyetler yürütür.

Bu kapsamda, İSGGM’nin hangi görevleri üstlendiği ve hangi görevleri üstlenmediği oldukça önemlidir. Söz konusu görevlerden biri olan “iş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak,” genellikle farklı birim veya kurum tarafından gerçekleştirilir. Bu sorunun yanıtı, mevzuatta hangi kurumun hangi rolü üstlendiğini bilmekle mümkün olmaktadır.

2. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün Görevleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, temelde aşağıdaki faaliyetleri yürütmektedir:

1. Politika ve Mevzuat Geliştirmek:

• İş sağlığı ve güvenliği (İSG) mevzuatı hazırlamak veya düzenlemeler yapmak.
    • Ulusal politikalar geliştirerek bu politikaların uygulanmasını sağlamak.
  2. İnceleme, Araştırma ve Projeler Yürütmek:

• İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi konusunda araştırmalar yapmak.
    • Projeler geliştirerek verileri incelemek ve çözümler sunmak.
  3. Eğitim, Bilinçlendirme ve Standardizasyon:

• İSG bilincini artırmak üzere eğitim programları düzenlemek.
    • İSG alanında standartlar oluşturmak, geliştirmek ve yayınlamak.
  4. Ulusal ve Uluslararası İş Birliği:

• Kurumlar ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak, seminer ve konferans gibi etkinlikler düzenlemek.
    • Uluslararası kuruluşlarla ortak projelere katılmak ve bilgi paylaşımında bulunmak.
  5. Bakanlık Tarafından Verilen Diğer Görevler:

• Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın (veya ilgili üst makamların) uygun gördüğü ek görevleri yerine getirmek.

3. Analiz: Hangi Görev Müdürlük Kapsamına Girmez?

• (A) İş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak
    Denetim, işyerlerinin mevzuata uygunluğunu kontrol etmek amacıyla yapılır. Türkiye’de bu yetki çoğu zaman ayrı bir birim ve statüye sahip olan “İş Teftiş Kurulu Başkanlığı” (veya “İş Müfettişleri”) tarafından yürütülür. Denetim, İSGGM’nin temel fonksiyonları arasında yer almaz. İSGGM daha çok politika geliştirme, koordinasyon, mevzuat hazırlama, eğitim ve araştırmaya odaklanır.

• (B) İş sağlığı ve güvenliği ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi konularında inceleme ve araştırma çalışmalarını planlamak, programlamak ve uygulamasını sağlamak
    Bu faaliyet İSGGM’nin asli görevleri arasındadır. Zira Genel Müdürlük, kazaların ve meslek hastalıklarının nasıl azaltılacağına yönelik düzenleme ve araştırma faaliyetlerinden sorumludur.

• (C) Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak
    İSG alanında, ülke içinde ve dışında kurumlarla işbirliği kurmak, ortak projeler yürütmek ve bilgi paylaşımını sağlamak, Genel Müdürlüğün önemli görevlerindendir.

• (D) Standart çalışmaları yapmak, normlar hazırlamak ve geliştirmek
    İSG alanında teknik ve yasal standartların belirlenmesi, mevzuat ve uygulamaların bu standartlara uyumlu hale getirilmesi İSGGM’nin sorumluluk alanındadır.

• (E) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak
    Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde verilen ilave görevleri üstlenmek de İSGGM’nin rollerinden biridir.

Özetle, Genel Müdürlüğe ait olmayan görev, “İş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak” ifadesidir. Bu denetim yetkisi doğrudan “İş Teftiş Kurulu” gibi denetimle yükümlü birimlere verilmiştir.

4. Tablo: Görevlerin Karşılaştırılması

Görev Maddesi İSGGM’nin Görevi mi? Açıklama
İş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak Hayır Denetim yetkisi İş Teftiş Kurulu veya ilgili müfettişliklerdedir. İSGGM, denetim yerine politika geliştirme, koordinasyon ve düzenleme yapar.
İş sağlığı ve güvenliği ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi konularında inceleme ve araştırma yapmak Evet İSGGM’nin asli görevleri arasında; önleme, araştırma, proje üretme ve uygulama çalışmalarında bulunur.
Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak Evet İSG alanında işbirliği ve ortak çalışmalar yapmak, uluslararası projelerde koordinasyon sağlamak İSGGM’nin sorumluluğundadır.
Standart çalışmaları yapmak, normlar hazırlamak ve geliştirmek Evet Eğitim materyalleri hazırlamak, teknik ve yasal standartları belirlemek, uygulamaları bu standartlara uyarlanmasını sağlamak temel görevdir.
Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak Evet Yetkili makamın ilave talimatları da İSGGM’nin yasal çerçevesinde yerine getirilmek zorundadır.

5. Sonuç ve Özet

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, iş sağlığı ve güvenliği konularında politika üretmek, standartlar hazırlamak, inceleme ve araştırma çalışmaları yapmak, uluslararası işbirliği sağlamak ve mevzuat geliştirmek gibi birçok hayati görevi üstlenir. Ancak iş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak, doğrudan bu müdürlüğün değil, farklı birimler (örneğin İş Teftiş Kurulu) tarafından yürütülen bir faaliyettir. Dolayısıyla, soruda verilen seçenekler arasında “İş sağlığı ve güvenliği alanında denetim yapmak”, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün görevleri arasında yer almamaktadır.

@Palmiye_Suit_Apart