aşağıdakilerden hangisi faaliyet giderleri kapsamında yer almaz A) pazarlama satış dağıtımı b) genel yönetim giderleri c) karşılık giderleri d) araştırma geliştirme giderleri
Aşağıdakilerden hangisi faaliyet giderleri kapsamında yer almaz? A) Pazarlama satış dağıtımı B) Genel yönetim giderleri C) Karşılık giderleri D) Araştırma geliştirme giderleri
Cevap:
Faaliyet giderleri, bir işletmenin faaliyetlerini sürdürmek için yaptığı rutin masrafları ifade eder. Bu giderler genellikle işletmenin ana faaliyet alanıyla ilgili olup, ürün veya hizmetlerin pazarlanması, satışı, dağıtımı, yönetimi ve araştırma-geliştirme süreçlerini kapsar. Şimdi seçenekleri inceleyelim:
-
Pazarlama, satış, dağıtımı giderleri:
- Bunlar, faaliyet giderleri kapsamına girer çünkü bir ürün veya hizmetin tanıtımı, satışı ve dağıtımı için yapılan harcamaları içerir.
-
Genel yönetim giderleri:
- İşletmenin genel yönetim masrafları, ofis kiraları, yönetim maaşları, idari maliyetler gibi giderlerdir. Bu giderler de faaliyet giderleri kapsamındadır.
-
Karşılık Giderleri:
- Karşılık giderleri, genellikle olası zararları veya borçları karşılamak için ayrılan rezervlerdir. Bu tür giderler doğrudan faaliyet gideri olarak kabul edilmez; daha çok finansal giderler veya olağan dışı giderler kategorisinde değerlendirilir.
-
Araştırma geliştirme giderleri:
- Araştırma ve geliştirme faaliyetleri, işletmenin inovasyon yapma ve yeni ürünler geliştirme süreçleri olup, faaliyet giderleri kapsamına girer.
Sonuç:
Bu bağlamda, faaliyet giderleri kapsamında yer almayan seçenek C) Karşılık giderleri’dir. Faaliyet giderleri daha çok işletmenin operasyonel süreçlerini sürdürmek ve geliştirmek için yapılan harcamalar olup, karşılık gideri bu kapsamda değerlendirilmez.