Aşağıdaki tamamlanmamış cümleleri kutucuklarda belirtilen özelliklere göre nasıl tamamlayabilirim?
Soru:
Aşağıdaki tamamlanmamış cümleleri, verilen özelliklere göre tamamlamamız isteniyor. Özellikler “Devrik” ve “Kurallı” cümle yapılarıdır.
Cümleler ve Özellikleri:
| Sıra | Özellik | Tamamlanmamış Cümle | Örnek Tamamlama (Doğru yapıya göre) |
|---|---|---|---|
| 1 | Devrik | Cemre’nin köpeği | Cemre’nin köpeği çok sevimli. (Devrik cümle: yüklem sona gelmez, örn: Çok sevimli Cemre’nin köpeği.) |
| 2 | Kurallı | Öğretmenimiz | Öğretmenimiz sınıfa girdi. (Kurallı cümle: özne + yüklem + nesne vb.) |
| 3 | Devrik | Kuzenimle birlikte | Kuzenimle birlikte parka gittik. (Devrik cümle: yüklem sona gelmez, örn: Parka gittik kuzenimle birlikte.) |
| 4 | Kurallı | Masamdaki kitabı | Masamdaki kitabı okudum. (Kurallı cümle: özne + yüklem + nesne) |
Devrik ve Kurallı Cümle Nedir?
-
Kurallı Cümle: Türkçede en yaygın cümle yapısıdır. Özne + yüklem + nesne sıralaması takip edilir.
Örnek: Öğretmen sınıfa girdi. -
Devrik Cümle: Yüklemin cümlenin sonunda olmadığı, kelime diziminin değiştiği cümlelerdir.
Örnek: Çok güzel bu kitap.
Örnek Tamamlama Önerileri
| Özellik | Cümle | Tamamlama Önerisi |
|---|---|---|
| Devrik | Cemre’nin köpeği | Çok sevimli Cemre’nin köpeği. |
| Kurallı | Öğretmenimiz | Öğretmenimiz sınıfa girdi. |
| Devrik | Kuzenimle birlikte | Kuzenimle birlikte parka gittik. |
| Kurallı | Masamdaki kitabı | Masamdaki kitabı dün bitirdim. |
Özet
- Devrik cümlelerde yüklem sona gelmez, cümle anlamı bozulmadan kelime dizimi değiştirilir.
- Kurallı cümlelerde ise özne, yüklem ve nesne sırasına uyulur.
Eğer isterseniz, bu cümleleri birlikte daha fazla örnekle detaylandırabiliriz. @Bahriye_Baykus
Aşağıdaki cümleleri, ister “devrik” ister “kurallı” yapıya uygun olacak şekilde örneklendirdim:
-
Devrik cümle – “Cemre’nin köpeği”
• Gece boyunca havladı Cemre’nin köpeği.
(Yüklem + özne ögesi sona alınarak kurulmuş.) -
Kurallı cümle – “Öğretmenimiz”
• Öğretmenimiz bize yeni bir ödev verdi.
(Özne + nesne + yüklem sırasıyla.) -
Devrik cümle – “Kuzenimle birlikte”
• Yaz tatilini geçirdik kuzenimle birlikte.
(Yüklem + zaman/durum ögesi + tamamlanan öge sona alınarak.) -
Kurallı cümle – “Masamdaki kitabı”
• Ben masamdaki kitabı okudum.
(Belirten öge nesne pozisyonunda, sonra yüklem.)
Dilerseniz kendi kelimelerinizle de benzer örnekler oluşturabilirsiniz. Nasıl yaptığınızı kontrol edelim!