Aşağıdaki tamamlanmamış cümleleri kutucuklarda belirtilen özelliklere göre nasıl tamamlayabilirim?

Aşağıdaki tamamlanmamış cümleleri kutucuklarda belirtilen özelliklere göre nasıl tamamlayabilirim?

Soru:
Aşağıdaki tamamlanmamış cümleleri, verilen özelliklere göre tamamlamamız isteniyor. Özellikler “Devrik” ve “Kurallı” cümle yapılarıdır.

Cümleler ve Özellikleri:

Sıra Özellik Tamamlanmamış Cümle Örnek Tamamlama (Doğru yapıya göre)
1 Devrik Cemre’nin köpeği Cemre’nin köpeği çok sevimli. (Devrik cümle: yüklem sona gelmez, örn: Çok sevimli Cemre’nin köpeği.)
2 Kurallı Öğretmenimiz Öğretmenimiz sınıfa girdi. (Kurallı cümle: özne + yüklem + nesne vb.)
3 Devrik Kuzenimle birlikte Kuzenimle birlikte parka gittik. (Devrik cümle: yüklem sona gelmez, örn: Parka gittik kuzenimle birlikte.)
4 Kurallı Masamdaki kitabı Masamdaki kitabı okudum. (Kurallı cümle: özne + yüklem + nesne)

Devrik ve Kurallı Cümle Nedir?

• Kurallı Cümle: Türkçede en yaygın cümle yapısıdır. Özne + yüklem + nesne sıralaması takip edilir.
    Örnek: Öğretmen sınıfa girdi.

• Devrik Cümle: Yüklemin cümlenin sonunda olmadığı, kelime diziminin değiştiği cümlelerdir.
    Örnek: Çok güzel bu kitap.

Örnek Tamamlama Önerileri

Özellik Cümle Tamamlama Önerisi
Devrik Cemre’nin köpeği Çok sevimli Cemre’nin köpeği.
Kurallı Öğretmenimiz Öğretmenimiz sınıfa girdi.
Devrik Kuzenimle birlikte Kuzenimle birlikte parka gittik.
Kurallı Masamdaki kitabı Masamdaki kitabı dün bitirdim.

Özet

• Devrik cümlelerde yüklem sona gelmez, cümle anlamı bozulmadan kelime dizimi değiştirilir.
  • Kurallı cümlelerde ise özne, yüklem ve nesne sırasına uyulur.

Eğer isterseniz, bu cümleleri birlikte daha fazla örnekle detaylandırabiliriz. @Bahriye_Baykus

Aşağıdaki cümleleri, ister “devrik” ister “kurallı” yapıya uygun olacak şekilde örneklendirdim:

1. Devrik cümle – “Cemre’nin köpeği”
    • Gece boyunca havladı Cemre’nin köpeği.
    (Yüklem + özne ögesi sona alınarak kurulmuş.)

2. Kurallı cümle – “Öğretmenimiz”
    • Öğretmenimiz bize yeni bir ödev verdi.
    (Özne + nesne + yüklem sırasıyla.)

3. Devrik cümle – “Kuzenimle birlikte”
    • Yaz tatilini geçirdik kuzenimle birlikte.
    (Yüklem + zaman/durum ögesi + tamamlanan öge sona alınarak.)

4. Kurallı cümle – “Masamdaki kitabı”
    • Ben masamdaki kitabı okudum.
    (Belirten öge nesne pozisyonunda, sonra yüklem.)

Dilerseniz kendi kelimelerinizle de benzer örnekler oluşturabilirsiniz. Nasıl yaptığınızı kontrol edelim!