aşağıdaki problemlerden hangisi çözüldüğünde sonucu 3 sayısı olamaz
A) 9silgi 3ogrenci arasında eşit sayıda paylatirliginda her öğrencinin kaç silgisi olur?
B) 15yumurta 3kutuya eşit sayıda yerlestirilirse her kutuda kaç yumurta olur
C)6tl olan 2cuzdana eşit miktarda paylastirilirsa her bir cüzdanda kaç TL olur
Aşağıdaki Problemlerden Hangisi Çözüldüğünde Sonucu 3 Sayısı Olamaz?
Önemli Noktalar
- Bölme işlemi ile eşit paylaştırma hesaplanır ve A ile C seçenekleri sonuç olarak 3 verir
- B seçeneğinde sonuç 5 olur, yani 3’e eşit değildir
- Doğru cevap B’dir, çünkü 15 sayısının 3’e bölünmesi tam bir sonuç vermez
Aşağıdaki problemlerden hangisi çözüldüğünde sonucu 3 sayısı olamaz? Bu soruda, verilen üç seçeneğin her birini basit bölme işlemi ile çözerek, hangisinin 3 sonucunu vermediğini belirlemeliyiz. A seçeneğinde 9 silginin 3 öğrenciye eşit dağıtılması 9 ÷ 3 = 3 silgi sonucunu verir. B seçeneğinde 15 yumurtanın 3 kutuya eşit yerleştirilmesi 15 ÷ 3 = 5 yumurta sonucunu verir, bu yüzden 3’e eşit değildir. C seçeneğinde ise 6 TL’nin 2 cüzdana eşit paylaştırılması 6 ÷ 2 = 3 TL sonucunu verir. Böylece, B seçeneği 3 sonucunu vermeyen tek seçenektir ve bu, bölme işlemindeki kalansız veya kalanlı sonuçların önemini vurgular.
İçindekiler
Her Seçeneğin Çözüm Adımları
Bu bölümde, her seçeneği adım adım hesaplayarak sonucu gösterelim. Bölme işlemi, matematikte eşit paylaştırmayı ifade eder ve temel aritmetik kurallarına dayanır. Pratikte, bu tür hesaplamalar günlük hayatta paylaşım sorunlarını çözmek için kullanılır.
A Seçeneği: 9 Silgi, 3 Öğrenci Arasında Eşit Paylaştırıldığında
- Adım 1: Toplam silgi sayısı 9, öğrenci sayısı 3’tür.
- Adım 2: Eşit paylaştırma için 9 ÷ 3 işlemi yapılır.
- Adım 3: Sonuç 3 silgi her öğrenciye düşer (kalansız bölme).
- Formül: \text{Sonuç} = \frac{\text{Toplam nesne}}{\text{Kişi sayısı}} = \frac{9}{3} = 3
- Pratik Senaryo: Sınıfta 9 kalemtraş 3 gruba eşit dağıtılırsa, her grup 3 kalemtraş alır. Bu, çocukların adil paylaşımını öğretir ve kalansız bölmenin önemini vurgular.
Uzman İpucu: Kalansız bölme, tam sayı sonuçlar verir ve bu tür sorular, çocukların bölümlemeyi kavramasına yardımcı olur. Ancak, gerçek hayatta nesneler her zaman eşit bölünmeyebilir, bu yüzden kalanları hesaplama becerisi geliştirin.
B Seçeneği: 15 Yumurta, 3 Kutuya Eşit Yerleştirildiğinde
- Adım 1: Toplam yumurta sayısı 15, kutu sayısı 3’tür.
- Adım 2: Eşit paylaştırma için 15 ÷ 3 işlemi yapılır.
- Adım 3: Sonuç 5 yumurta her kutuya düşer (kalansız bölme).
- Formül: \text{Sonuç} = \frac{\text{Toplam nesne}}{\text{Kutu sayısı}} = \frac{15}{3} = 5
- Pratik Senaryo: Marketten 15 elma 3 sepete eşit dağıtılırsa, her sepet 5 elma alır. Bu örnek, bölme işleminin günlük alışverişlerde nasıl kullanıldığını gösterir, ancak soru bağlamında bu sonuç 3 değildir.
Uyarı: Bu seçenekte sonuç 5’tir, yani soru için kritik bir fark yaratır. Öğrenciler, bölme sonuçlarını karşılaştırmayı atlamamalıdır; aksi takdirde yanlış cevap verebilirler.
C Seçeneği: 6 TL, 2 Cüzdana Eşit Paylaştırıldığında
- Adım 1: Toplam para miktarı 6 TL, cüzdan sayısı 2’dir.
- Adım 2: Eşit paylaştırma için 6 ÷ 2 işlemi yapılır.
- Adım 3: Sonuç 3 TL her cüzdana düşer (kalansız bölme).
- Formül: \text{Sonuç} = \frac{\text{Toplam para}}{\text{Cüzdan sayısı}} = \frac{6}{2} = 3
- Pratik Senaryo: 6 TL’lik bir ödül 2 kişi arasında paylaştırılırsa, her biri 3 TL alır. Bu, para yönetiminde adalet kavramını pekiştirir ve finansal okuryazarlık için temel bir örnektir.
Hızlı Kontrol: Tüm seçeneklerde kalansız bölme var mı? Evet, ama sadece B’de sonuç 3’e eşit değil. Bu, matematikteki ince farkların önemini test eder.
Neden B Seçeneği Doğru?
B seçeneğinin sonucu 3 olmaması, bölme işleminin temel özelliğinden kaynaklanır: Sayılar arasındaki ilişki. Burada, 15 ÷ 3 = 5 iken, diğer seçeneklerde (A ve C) sonuç 3’tür. Bu fark, öğrencilerin bölme tablosunu ve çarpım ilişkisini anlamasını gerektirir. Matematik eğitiminde, böyle sorular mantıksal düşünmeyi geliştirir ve hata yapma olasılığını azaltır.
Neden Önemli? Bölme işlemi, gerçek hayatta kaynak paylaşımını temsil eder. Örneğin, bir öğretmen 15 kitabı 3 gruba eşit dağıtırsa her grup 5 kitap alır, ancak soru 3 sonucunu bekliyorsa yanıltıcı olabilir. Uzmanlar, bu tür soruları kullanarak çocukların “kalansız” ve “kalanlı” bölmeyi ayırt etmesini öğretir. Klinik pratikte benzer mantık, kaynak yönetimi sorunlarında kullanılır, örneğin hastane malzemelerinin dağılımında.
Anahtar Nokta: Çarpım tablosuna bakarsak, 3 × 3 = 9 ve 2 × 3 = 6 sonuçlarını verir, ama 3 × 5 = 15 olduğundan B’de sonuç 5’tir. Bu, matematiksel doğruluğu test eder.
Özet Tablo
| Seçenek | İşlem | Sonuç | 3’e Eşit mi? |
|---|---|---|---|
| A | 9 ÷ 3 | 3 | Evet |
| B | 15 ÷ 3 | 5 | Hayır |
| C | 6 ÷ 2 | 3 | Evet |
| Doğru Cevap | - | - | B (sonuç 3 olamaz) |
Sık Sorulan Sorular
1. Bu tür soruların amacı nedir?
Bu sorular, öğrencilerin bölme ve çarpma işlemlerini pekiştirmesini sağlar. Matematik eğitiminde, eşit paylaştırma gibi kavramlar günlük yaşam becerilerini geliştirir ve hata yapma olasılığını azaltır. Uzmanlar, bu tür egzersizlerle mantıksal düşünmeyi teşvik eder. (Kaynak: Eğitim Bakanlığı yönergeleri).
2. Bölme işleminde kalansız sonuç her zaman mı beklenir?
Hayır, kalansız sonuç her zaman beklenmez. Örneğin, 10 ÷ 3 = 3.333… gibi sonuçlar kalıntılıdır. Bu soru, kalansız sonuçları test eder, ancak gerçek hayatta kalanlar önemli olabilir, örneğin 10 elmanın 3 kişiye dağıtılmasında biri 4, diğerleri 3 elma alır. Bu, adalet ve paylaşım kavramlarını öğretir.
3. Matematikte neden bu tür karşılaştırmalar yapılır?
Karşılaştırmalar, öğrencilerin farklı senaryolardaki sonuçları analiz etmesini sağlar. Örneğin, A ve C’de ortak sonuç 3 olsa da, B’de farklılık gösterir. Bu, eleştirel düşünmeyi geliştirir ve sınavlarda sıkça karşılaşılan bir tekniktir. Pratikte, iş dünyasında kaynak yönetimi için benzer mantık kullanılır.
Sonraki Adımlar
Başka bir matematik sorusu çözelim mi, yoksa bu konuyu genişleterek çarpım tablosu veya kalansız bölme üzerine örnekler vereyim mi?
@Gurbet_Karahan
SORU: Aşağıdaki problemlerden hangisi çözüldüğünde sonucu 3 sayısı olamaz?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
İşlem: 9 \div 3 = 3
Açıklama: 9 silgiyi 3 öğrenciye eşit paylaştırırsak her öğrenci 3 silgi alır.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
İşlem: 15 \div 3 = 5
Açıklama: 15 yumurtayı 3 kutuya eşit yerleştirirsek her kutuda 5 yumurta olur (yani sonuç 3 değildir).
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
İşlem: 6 \div 2 = 3
Açıklama: 6 TL’yi 2 cüzdana eşit paylaştırırsak her cüzdanda 3 TL olur.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
A. 9 silgi 3 öğrenci → 9 \div 3 = 3 — DOĞRU (sonuç 3 olur)
B. 15 yumurta 3 kutu → 15 \div 3 = 5 — YANLIŞ (sonuç 3 olamaz)
C. 6 TL 2 cüzdan → 6 \div 2 = 3 — DOĞRU (sonuç 3 olur)
Adım 5 — Son Doğrulama
B seçeneğinde yapılan bölme 15 \div 3 = 5 olduğundan sonuç 3 olamaz; diğer iki seçenekte sonuç 3 olur.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
CEVAP: B) 15 yumurta 3 kutuya eşit sayıda yerleştirilirse her kutuda kaç yumurta olur? — Her kutuda 5 yumurta (B seçeneği sonucu 3 olamaz).