Kütüphaneci Jorge’nin tutumu, Orta Çağ düşüncesinin aşağıdaki özelliklerinden hangisiyle ilişkilendirilebilir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A) Hakikate ulaşmada akıl, inancın önünde bir rehber olarak kabul edilmelidir.
- Yanlış: Orta Çağ düşüncesinde akıl, genellikle inançla uyumlu olacak şekilde kullanılır; akılın inancın önünde rehber sayılması modern/aydınlanma dönemi görüşüdür.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B) Bilginin, pratik fayda sağlamak amacıyla doğrulanıp denetlenmesi gerekir.
- Yanlış: Bilginin pratik fayda temelinde doğrulanması modern bilimsel yaklaşıma özgüdür; Orta Çağ’da bilginin doğrulanması daha çok otorite ve teolojik çerçeveyle bağlantılıdır.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C) Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları temellendirmek ve korumak için sunlandırılması.
- Doğru: Orta Çağ skolastik geleneğinde felsefe sıklıkla teolojiyi desteklemek, dogmaları akıl süzgecinden geçirerek temellendirmek için kullanılmıştır.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D) Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını oluşturabileceği fikrinin savunulmasıyla.
- Yanlış: Bu birey merkezli ahlak anlayışı modern felsefeye ait bir yaklaşımdır; Orta Çağ’da ahlak genellikle ilahi otorite ve kilise öğretileri çerçevesindeydi.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E) Bilimsel çalışmaların evrenselleşmesi adına her türlü kaynağın eleştiriye açılmasıyla.
- Yanlış: Evrensel eleştirel bilimsel yöntem ve kaynakların serbestçe eleştiriye açılması modern bilimsel döneme ait bir özelliktir; Orta Çağ’da kaynaklar çoğunlukla otoriteye bağlı değerlendirilirdi.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
C. Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları temellendirmek ve korumak için sunlandırılması. — Orta Çağ düşüncesiyle uyumlu.
A. Hakikate ulaşmada akıl, inancın önünde bir rehber olarak kabul edilmelidir. — Orta Çağ ile çelişir.
B. Bilginin, pratik fayda sağlamak amacıyla doğrulanıp denetlenmesi gerekir. — Orta Çağ ile çelişir.
D. Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını oluşturabileceği fikrinin savunulmasıyla. — Orta Çağ ile çelişir.
E. Bilimsel çalışmaların evrenselleşmesi adına her türlü kaynağın eleştiriye açılmasıyla. — Orta Çağ ile çelişir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Metindeki kütüphaneci tutumu, felsefi düşüncenin teolojik sınırlar içinde kullanıldığına ve dogmatik bir işlev gördüğüne işaret ediyor; bu nedenle C seçeneği metnin anlattığı Orta Çağ özelliğiyle örtüşür.
CEVAP: C) Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları temellendirmek ve korumak için sunlandırılmasıyla.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?