Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru:
A) Hakkında bilgi sahibi olmadığımız bir konuda kesin yargıya varmak doğru değildir. B) Hakkında bilgi sahibi olmadığımız bir konuda kesin yargıya varmak doğru değildir. C) Hakkında bilgi sahibi olmadığımız bir konuda kesin yargıya varmak doğru değildir. D) Hakkında bilgi sahibi olmadığımız bir konuda kesin yargıya varmak doğru değildir. E) Hakkında bilgi sahibi olmadığımız bir konuda kesin yargıya varmak doğru değildir.

Soru Fotoğrafı:

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Soruyu Anlama
Soruda, kütüphaneci Jorge’nin tutumu, Orta Çağ felsefesinin özellikleri ve bu özelliklerin aşağıdaki ifadelerden hangisiyle ilişkili olduğunun anlaşılması isteniyor.

Adım 2 — Seçenekleri İnceleme
Fotoğraftaki açıklamaya göre:

• Orta Çağ felsefesi, dinin aklın önünde bir rehber olarak kabul edilmesi,
  • Bilgi ve pratiğin din temelinde dönüşümü,
  • Felsefi düşüncenin teolojik dogmalarla sınırlandırılması,
  • Bireyin özgür iradesi ve eleştirel yaklaşımın sınırlanması,
  • Bilimsel çalışmaların evrenselleşmesi ve eleştirel düşüncenin açılması gibi özellikler vardır.

Adım 3 — Seçeneklerin Değerlendirilmesi
Her seçenekte “Hakkında bilgi sahibi olmadığımız bir konuda kesin yargıya varmak doğru değildir.” ibaresi bulunmaktadır ve hepsi aynı ifadedir. Bu durumda verilen ifadeler çelişkisizdir ve genelde doğru olarak kabul edilir.

Adım 4 — Sonuç
Soruda verilen tüm seçenekler ifadeyi benzer şekilde sunmaktadır. Soruda verilmiş gibi tek bir doğru ifade verilmiş ve seçenekler aynı olduğundan, hepsi doğrudur.

:white_check_mark: CEVAP: A, B, C, D, E seçenekleri aynıdır ve hepsi doğrudur.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Kütüphaneci Jorge’nin tutumu, Orta Çağ düşüncesinin aşağıdaki özelliklerinden hangisiyle ilişkilendirilebilir?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele

A) Hakikate ulaşmada akıl, inancın önünde bir rehber olarak kabul edilmelidir.

• Yanlış: Orta Çağ düşüncesinde akıl, genellikle inançla uyumlu olacak şekilde kullanılır; akılın inancın önünde rehber sayılması modern/aydınlanma dönemi görüşüdür.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele

B) Bilginin, pratik fayda sağlamak amacıyla doğrulanıp denetlenmesi gerekir.

• Yanlış: Bilginin pratik fayda temelinde doğrulanması modern bilimsel yaklaşıma özgüdür; Orta Çağ’da bilginin doğrulanması daha çok otorite ve teolojik çerçeveyle bağlantılıdır.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele

C) Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları temellendirmek ve korumak için sunlandırılması.

• Doğru: Orta Çağ skolastik geleneğinde felsefe sıklıkla teolojiyi desteklemek, dogmaları akıl süzgecinden geçirerek temellendirmek için kullanılmıştır.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele

D) Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını oluşturabileceği fikrinin savunulmasıyla.

• Yanlış: Bu birey merkezli ahlak anlayışı modern felsefeye ait bir yaklaşımdır; Orta Çağ’da ahlak genellikle ilahi otorite ve kilise öğretileri çerçevesindeydi.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele

E) Bilimsel çalışmaların evrenselleşmesi adına her türlü kaynağın eleştiriye açılmasıyla.

• Yanlış: Evrensel eleştirel bilimsel yöntem ve kaynakların serbestçe eleştiriye açılması modern bilimsel döneme ait bir özelliktir; Orta Çağ’da kaynaklar çoğunlukla otoriteye bağlı değerlendirilirdi.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

:white_check_mark: C. Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları temellendirmek ve korumak için sunlandırılması. — Orta Çağ düşüncesiyle uyumlu.

:cross_mark: A. Hakikate ulaşmada akıl, inancın önünde bir rehber olarak kabul edilmelidir. — Orta Çağ ile çelişir.

:cross_mark: B. Bilginin, pratik fayda sağlamak amacıyla doğrulanıp denetlenmesi gerekir. — Orta Çağ ile çelişir.

:cross_mark: D. Bireyin özgür iradesiyle kendi ahlaki yasalarını oluşturabileceği fikrinin savunulmasıyla. — Orta Çağ ile çelişir.

:cross_mark: E. Bilimsel çalışmaların evrenselleşmesi adına her türlü kaynağın eleştiriye açılmasıyla. — Orta Çağ ile çelişir.

Adım 7 — Son Doğrulama

Metindeki kütüphaneci tutumu, felsefi düşüncenin teolojik sınırlar içinde kullanıldığına ve dogmatik bir işlev gördüğüne işaret ediyor; bu nedenle C seçeneği metnin anlattığı Orta Çağ özelliğiyle örtüşür.

:white_check_mark: CEVAP: C) Felsefi düşüncenin, teolojik dogmaları temellendirmek ve korumak için sunlandırılmasıyla.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?