Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü aşınması yoluyla ünlü düşmesine uğrayan bir sözcük bulunmaktadır?

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü aşınması yoluyla ünlü düşmesine uğrayan bir sözcük bulunmaktadır?
A) Şu gereksiz egolardan sıyrılmalısın.
B) Ben doğruyu yanlış yaparak öğrendim.
C) Oğlunu şehit veren hangi ana ağlamaz ki?
D) En sevdiği tatlı olan sütlacı yapamaz artık o ana.
E) Her gün kahrolur, buğuludur yüreği.

Ünlü Aşınması Yoluyla Ünlü Düşmesine Uğrayan Sözcüğün Belirlenmesi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi

• Cümle: “Şu gereksiz egolardan sıyrılmalısın.”
  • Açıklama: “Sıyrılmak” sözcüğü, sıyır- fiil köküne -ıl yapım eki getirilirken ikinci hecedeki dar ünlüsünü kaybetmiştir (\text{sıyır-ıl} \rightarrow \text{sıyrıl}). Bu ses olayı türetilme esnasında ünlü düşmesidir, ünlü aşınması değildir.

Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi

• Cümle: “Ben doğruyu yanlış yaparak öğrendim.”
  • Açıklama: “Yanlış” sözcüğü, yanıl- fiil köküne -ış yapım eki getirilirken dar ünlünün düşmesiyle oluşmuştur (\text{yanıl-ış} \rightarrow \text{yanlış}). Bu da yapım eki alırken (türetilirken) ünlü düşmesidir.

Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi

• Cümle: “Oğlunu şehit veren hangi ana ağlamaz ki?”
  • Açıklama: “Oğul” sözcüğü, -u iyelik (çekim) ekini alırken ikinci hecedeki dar ünlü düşmüştür (\text{oğul-u} \rightarrow \text{oğlu}). Bu durum çekim eki alırken ünlü düşmesidir.

Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi

• Cümle: “En sevdiği tatlı olan sütlacı yapamaz artık o ana.”
  • Açıklama: “Sütlaç” sözcüğü, sütlü ve aş sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuş birleşik bir sözcüktür (\text{sütlü} + \text{aş} \rightarrow \text{sütlaç}). Yan yana gelen iki ünlünün birbirini aşındırması sonucu meydana gelen bu ses olayına ünlü aşınması denir.

Adım 5 — E Seçeneğinin Analizi

• Cümle: “Her gün kahrolur, buğuludur yüreği.”
  • Açıklama: “Kahrolmak” sözcüğü, kahır ismi ile olmak yardımcı eyleminin birleşmesi sırasında ikinci hecedeki dar ünlünün düşmesiyle oluşmuştur (\text{kahır} + \text{ol-} \rightarrow \text{kahrol-}). Burada yardımcı eylemle birleşme sırasında standart dar ünlü düşmesi gerçekleşmiştir, yan yana gelen iki ünlü arasında aşınma yoktur.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

• :cross_mark: A. sıyrılmalısın — Türetilirken ünlü düşmesi
  • :cross_mark: B. yanlış — Türetilirken ünlü düşmesi
  • :cross_mark: C. oğlunu — Çekim eki alırken ünlü düşmesi
  • :white_check_mark: D. sütlacı — Sözcük birleşmesi sırasında ünlü aşınması (\text{sütlü} + \text{aş})
  • :cross_mark: E. kahrolur — Yardımcı eylemle birleşirken klasik dar ünlü düşmesi

Adım 7 — Son Doğrulama
Ünlü aşınması; iki ayrı sözcük birleşirken yan yana gelen ünlülerin düşmesi veya değişmesi olayıdır (\text{cuma} + \text{ertesi} \rightarrow \text{cumartesi}, \text{kahve} + \text{altı} \rightarrow \text{kahvaltı}, \text{sütlü} + \text{aş} \rightarrow \text{sütlaç}). Dolayısıyla doğru cevap D seçeneğidir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: D) En sevdiği tatlı olan sütlacı yapamaz artık o ana.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Ünlü aşınması ile diğer ses olayları (ünlü daralması, ünsüz türemesi gibi) arasındaki farkları pekiştirmek için benzer bir soru çözmemi ister misin?