Bunu çöz dogru yap
Aşağıdaki cümlelerde yer alan ek fiillerin görevlerini belirterek birer örnek cümle yazınız.
Cevap:
Ek fiiller, isim ve sıfat gibi sözcüklere yüklem olma özelliğini kazandıran ya da birleşik zamanlı fiiller oluşturmak için kullanılan dilbilgisel bir yapıdır. Ek fiil görevleri genellikle şu şekildedir:
1. İsimlere Yüklem Olma Görevi
Ek fiil, isimleri yüklem yapmak için kullanılır. Bu görevde ek fiil geniş, şimdiki, geçmiş veya rivayet zamanında kullanılabilir.
Örnek:
- Cümle: Ev çok büyükmüş.
- Görev: Rivayet geçmiş zaman, ismi yüklem yapar.
- Açıklama: “Büyük” isimdir ve ek fiil (-miş) ile yüklem olmuştur.
2. Birleşik Zamanlı Fiil Oluşturma Görevi
Ek fiil, basit zamanlı bir fiili birleşik zamanlı hâle getirir. Özellikle “-miş, -di, -se ve -dir” gibi yapıları kullanır.
Örnek:
- Cümle: Çocuk kitap okuyordu.
- Görev: Şimdiki zamanın hikâyesi.
- Açıklama: “Okuyordu” bir birleşik zamanlı fiildir. “Oku-” köküne “-yor” ve “-du” eklenmiştir.
3. Yardımcı Fiil Görevi
Ek fiil, isim soylu sözcüklere “-dir, -di, -miş, -se” eklenerek onların yüklem olmasını sağlar.
Örnek:
- Cümle: Bugün hava çok güzeldi.
- Görev: Geçmiş zaman, ismi yüklem yapar.
- Açıklama: “Güzel” isimdir, ek fiil (-di) ile yüklem yapılmıştır.
Özet Tablo
| Ek Fiil Görevi | Örnek Cümle | Açıklama |
|---|---|---|
| İsme Yüklem Olma | Ev çok büyükmüş. | İsim “büyük”, ek fiil (-miş) ile yüklem olur. |
| Birleşik Zamanlı Fiil Oluşturma | Çocuk kitap okuyordu. | “Okuyordu” birleşik zamanlı fiil yapısıdır. |
| Yardımcı Fiil Görevi | Bugün hava çok güzeldi. | İsim “güzel”, ek fiil (-di) ile yüklem yapılır. |
Bunu çöz dogru yap
Cevap:
Table of Contents
- Ek Fiil (Ekeylem) Nedir?
- Ek Fiillerin Görevleri
- Ek Fiillerin Örneklerle İncelenmesi
- Verilen Cümlede Ek Fiilin Görevini Belirleme
- Ek Fiillerle İlgili Örnek Cümleler
- Ek Fiillerin Görevlerini Özetleyen Tablo
- Kısa Özet
1. Ek Fiil (Ekeylem) Nedir?
Türkçede ek fiil veya ek eylem, isim soylu sözcüklere veya fiilimsilere zaman, şahıs ya da kip ekleri getirerek cümledeki yüklem işlevini tamamlayan yardımcı fiillerdir. Ek fiil sıklıkla “imek” (“i-” kökü) fiilinden türemiştir ve Türkçe dilbilgisinde önemli bir görevi vardır.
2. Ek Fiillerin Görevleri
Ek fiiller genel olarak dört ana başlık altında değerlendirilebilir:
2.1. Haber (Zaman) Görevi
Ek fiiller, ad soylu kelimelere (isim, sıfat, zamir vb.) geçmiş zaman, belirsiz geçmiş zaman, görülen geçmiş zaman ve duyulan geçmiş zaman gibi zaman eklerini ekleyebilir. Örneğin:
- “Doktor idi (doktordu)” → “Doktordu” şeklinde birleşik zamanlı herhangi bir kullanım ortaya çıkar.
2.2. Ek Fiilin Şahıs Ekleriyle Birleşmesi
Türkçede ek fiil, bir isim cümlesine şahıs ekleri getirerek yüklem oluşturabilir. Örneğin:
- “Ben öğrenciyim.” (öğrenci + y + im)
- Burada -y bağlama harfi, -im şahıs ekidir, ek fiil de “(i)mek”in gizli ve kısalmış hâlidir.
2.3. Ek Fiilin Gereklilik, Şart ve İstek Görevleri
Ek fiil bazen koşul (şart), gereklilik ya da istek kiplerinin anlamını güçlü bir şekilde yansıtabilir. Örneğin:
- “Doktor isem” → Bir koşulu anlatır.
2.4. Ad Sözcük Gruplarına Zaman veya Şart Eki Getirme
Türkçede bir isim/sıfat tarafına doğrudan geçmiş zaman, duyulan geçmiş zaman veya şart kipi eklenemez. Bu ekler çoğunlukla ek fiillerle gerçekleşir. Örneğin: “Güzel ise” (güzelse), “Mutlu idim” (mutluydum) gibi.
3. Ek Fiillerin Örneklerle İncelenmesi
Ek fiilleri anlamak için en yaygın formlarına kısaca göz atalım:
3.1. Örnek 1: “-dır / -dir” Ek Fiili
- Görevi: Yükleme kesinlik, genelleme veya resmîlik anlamı katmak.
- “Hayat kısadır.” cümlesinde “kısadır” ifadesi, “hayat kısa” isim cümlesinin ek fiille güvence altına alınmış kullanımını gösterir.
3.2. Örnek 2: “-di / -dı” Ek Fiili
- Görevi: Görülen geçmiş zaman anlamı katmak.
- “O dün buradaydı.” Cümlede “buradaydı” ek fiilinin kullanımıyla geçmiş zaman vurgulanır.
3.3. Örnek 3: “-miş / -muş” Ek Fiili
- Görevi: Duyulan geçmiş zaman veya rivayet anlamı katar.
- “Arkadaşım anlatmış.” Burada ek fiil, hikâyenin başkasından duyulduğunu ifade eder.
3.4. Örnek 4: “-ise” Ek Fiili
- Görevi: Koşul (şart) anlamı katar.
- “Hava güzelse dışarı çıkacağım.” Bu cümlede “güzelse” ek fiil sayesinde hem isim hem koşul ifadesini barındırır.
4. Verilen Cümlede Ek Fiilin Görevini Belirleme
Soruda geçen ifade örneklerinden biri:
- “Hececiler kendilerinden sonra yeni bir edebi neslin yetişmediğini söylüyorlardı.”
Burada “yetişmediğini” ifadesindeki “-di” eki, bir ek fiildir ve görülen geçmiş zaman anlamı verir, ayrıca “-ini” çekimli hale gelince, ek fiil ismin üzerine geçmiş zaman ve ilgi zamiri (iyelik ekleri) ekleyerek mastar yapısını yükleme dönüştürür. Dolayısıyla “yetişmediğini” = (yetişmemek + di + kısaltma + ni) haline getirir. Cümlede, hececilerden sonra edebi neslin oluşmaması durumunu görülen geçmiş zaman kipine taşıyarak anlatır.
5. Ek Fiillerle İlgili Örnek Cümleler
Aşağıda ek fiilin görevleri ve ardından her birine ilişkin örnek cümle yer almaktadır:
-
Haber (Zaman) Görevi (Görülen Geçmiş Zaman)
- “Bu kitap çok faydalıydı.” (Ek fiil “-ydi” geçmiş zaman işlevindedir.)
-
Haber (Zaman) Görevi (Duyulan Geçmiş Zaman)
- “Komşu taşınmış.” (Ek fiil “-mış” başkasından duyarak geçmişi aktarma anlamı taşır.)
-
Şahıs Ekleriyle Birleşmesi
- “Ben yorgunum.” (Ek fiil, şahıs eki “-um” ile birleşerek yüklem kurar.)
-
Koşul (Şart) Görevi
- “Sen lider isen sorunları çözmek senin görevin.” (Burada “isen” koşul anlatır.)
-
Kesinlik veya Genelleme Anlamı
- “Hayat bir yolculuktur.” (Ek fiil “-tir”, genelleme ve kesinlik verir.)
-
Geçmiş Zamanlı İsim Cümlesi
- “Öğrenciydim.” (İsim cümlesine “-ydim” ek fiiliyle geçmiş zaman anlamı katılır.)
6. Ek Fiillerin Görevlerini Özetleyen Tablo
| Ek Fiil Biçimi | Görevi | Örnek |
|---|---|---|
| -dır / -dir | Kesinlik, genelleme, resmîlik | “Bu bir mucizedir.” |
| -di / -dı / -du | Görülen (bilinen) geçmiş zaman (haber kipi) | “Dün buradaydı.” |
| -miş / -muş | Duyulan geçmiş zaman, rivayet (haber kipi) | “Arkadaşım kazanmış.” |
| -ise / -se | Koşul, şart kipi | “Hava güzelse sahile gidelim.” |
| -im / -um / -üm… | Şahıs ekleriyle isim cümlesine yüklem olmak | “Tatilim bitti.”(-im: benim) |
| -(y)dim / -(y)dın / -(y)dık vb. | İsim cümlesine “görülen geçmiş zaman” | “Mutluydum.” |
Bu tabloda, en sık geçen ek fiil biçimleri ve bunların hangi görevleri üstlendiği gösterilmiştir.
7. Kısa Özet
Ek fiiller, Türkçede isim ve sıfat gibi soylu sözcükleri fiil kiplerine katmak veya isim cümlelerini geçmiş zaman, geniş zaman, hatta şart kipinde yüklem yapmak amacıyla kullanılır. Özellikle -idi, -imiş, -ise gibi ekler, cümleye farklı zaman, koşul ya da rivayet anlamları katar. Ayrıca şahıs ekleriyle birleşerek cümlenin** yüklem**ini kurarlar.
Sonuç olarak, “ek fiil” Türkçe dilbilgisinin temellerinden biridir ve sözcüğe hem kip (zaman, şart) hem de şahıs ekleri ekleyerek cümlenin dizilişini ve anlamını zenginleştirir. Ek fiilin görevlerini iyi kavramak, cümle türlerini doğru anlamlandırmak ve yazımda zaman-mekan bağlamını net ifade etmek açısından kritiktir.
Kaçınci gorevi oldugunu yazmadin
Cumhur’un ek fiillerin görevleriyle ilgili sorusunu daha açık bir şekilde çözmek için görev numaraları ve örneklerle açıklıyorum:
Ek Fiillerin Görevleri ve Numara Ataması
1. İsme Yüklem Olma Görevi
Ek fiiller, isim soylu sözcüklere yüklem olma özelliği kazandırır. Bu görevde isimler geniş, geçmiş veya rivayet zamanında yüklem yapılabilir.
Örnek:
- Cümle: Ev çok büyükmüş.
- Görev Numarası: 1.
- Açıklama: “Büyük” bir isimdir ve ek fiil “-miş” ile yüklem yapılmıştır. Burada geçmiş zamanın rivayeti anlamı taşır.
2. Birleşik Zamanlı Fiil Oluşturma Görevi
Ek fiil, basit zamanlı bir fiili birleşik zamanlı hâle getirir. Özellikle “-miş, -di, -se ve -dir” ekleri kullanılarak fiil zamanlandırılır.
Örnek:
- Cümle: Çocuk kitap okuyordu.
- Görev Numarası: 2.
- Açıklama: “Okuyor-” kökü şimdiki zaman, üstüne “-du” eklenmiş ve birleşik zaman oluşturulmuştur. Bu, şimdiki zamanın hikâyesini belirtir.
3. Yardımcı Fiil Görevi
Ek fiil, isim soylu sözcüklere eklenip, onları yükleme çevirir. Ayrıca zaman anlamını güçlendirir.
Örnek:
- Cümle: Bugün hava çok güzeldi.
- Görev Numarası: 3.
- Açıklama: “Güzel” bir isimdir ve ek fiil “-di” eklenerek, geçmiş zaman yüklem işlevi kazandırılmıştır.
Cumhur’un Belirttiği Cümle Üzerinde Çalışma
Cumhur’un verdiği cümlede ek fiilin görevlerini açıklayalım:
“Hececiler kendilerinden sonra yeni bir edebi neslin yetişmediğini söylüyordu.”
Adım Adım Çözüm:
- Cümlenin Analizi:
- “Hececiler kendilerinden sonra yeni bir edebi neslin yetişmediğini söylüyordu.”
- Bu cümledeki ek fiilin iki görevi var:
- Birleşik zamanlı fiil: “Söylüyordu.”
- İsme yüklem olma görevi: “Yetişmeyediğini.”
Ek Fiil Görev Tablosu
| Görev Numarası | Görev | Görev Açıklaması | Cümle Örneği |
|---|---|---|---|
| 1 | İsme Yüklem Olma Görevi | İsimleri yüklem yapar | Ev çok büyükmüş. |
| 2 | Birleşik Zamanlı Fiil Oluşturma Görevi | Basit zamanlı fiilleri birleşik yapar | Çocuk kitap okuyordu. |
| 3 | Yardımcı Fiil Görevi | İsmi fiile çevirerek yüklem oluşturır | Bugün hava çok güzeldi. |
Özet:
Cumhur, ek fiillerin “1., 2. ve 3.” görevlerini analiz edebilir. Her bir görev cümle içinde farklı bir işlevi yerine getirir. Cümlede ek fiil görevini tam olarak açıklamak için verilen sayılar bu şemada gösterilmiştir.
Ya 2. Görevi olup olmadigini söyle
Cevap:
Cumhur’un sorduğu cümlenin analizi ve ek fiillerin 2. görevinin olup olmadığı üzerine net çözümü aşağıda açıklıyorum:
Cümle:
“Hececiler kendilerinden sonra yeni bir edebi neslin yetişmediğini söylüyordu.”
Adım 1 - Ek Fiil Görevlerini Belirleme:
-
“yetişmediğini” kısmında:
- Buradaki -di (görülen geçmiş zaman) eki ek fiil olarak görev yapmaktadır.
- Görev: 1. İsme Yüklem Olma Görevi
- “yetişmediğini” ifadesinde -di, isim soylu “yetişme” kelimesini yüklem yaparak bu cümlede ek fiil kullanımı sağlar.
-
“söylüyordu” kısmında:
- Buradaki -yor (şimdiki zaman) ve -du (hikâye geçmiş zaman) ekleri birleşerek Birleşik Zamanlı Fiil Görevi taşır.
- Görev: 2. Birleşik Zamanlı Fiil Oluşturma Görevi
- “söylüyordu” birleşik zamanlı bir fiildir ve bu ek fiil, şimdiki zamanın geçmişini anlatır.
Cümledeki Ek Fiil Görevlerinin Numaraları:
| Görev Numarası | Görev | Cümledeki Örnek |
|---|---|---|
| 1 | İsme Yüklem Olma Görevi | Yetişmediğini |
| 2 | Birleşik Zamanlı Fiil Oluşturma Görevi | Söylüyordu |
Sonuç:
Evet, cümlede ek fiilin 2. görevi – Birleşik Zamanlı Fiil Oluşturma Görevi bulunmaktadır. Bu özellik, özellikle “söylüyordu” kelimesinde açıkça görülmektedir.
Bu detaylar ışığında her iki görevi de numaralandırmış ve açıklamış oldum, Cumhur.