Aşağıdaki aşağıdaki bölme işlemlerini yapalım ve bölünenden rakamları tek tek indirelim.
Bölme İşlemleri
1. İşlem: 248 ÷ 4
Adım Adım Çözüm:
-
İlk Basamak: Bölünen sayının ilk basamağı olan 2, 4’e bölünemez. Bu yüzden sadece 2’yi kullanarak işlem yapamayız ve yanındaki rakamı indiririz. Yani, 24 yaparız.
-
İkinci Basamak: 24, 4’e bölünür. 24’ü 4’e böldüğümüzde, elde edilen sonuç 6’dır. Yani, ilk bölüm kısmı 6 olur.
-
Üçüncü Basamak: Şimdi, 8’i indiriyoruz. 8’i 4’e böldüğümüzde, elde edilen sonuç 2’dir.
Sonuç olarak, 248 ÷ 4 işleminin sonucu 62’dir.
2. İşlem: 735 ÷ 5
Adım Adım Çözüm:
-
İlk Basamak: İlk rakam 7’dir. 7’yi 5’e böleriz, sonuç 1 ve kalan 2’dir. Bölüm kısmına 1 yazılır.
-
İkinci Basamak: Sonra sıradaki rakam olan 3’ü 2’nin yanına indiririz, elde edilen sayı 23’tür. 23’ü 5’e böleriz. Sonuç 4 ve kalan 3 olur.
-
Üçüncü Basamak: Son olarak 5’i indiririz. Şimdi elimizde 35 vardır. 35, 5’e tam olarak bölünür. Sonuç 7’dir.
Sonuç olarak, 735 ÷ 5 işleminin sonucu 147’dir.
Özet
Bu tarz işlemlerde, sayıları tek tek indirip, her indirdiğimiz sayıyı bölmeye devam ederek, sonunda bütün sayıyı böleriz. İşlem sonundaki sonuç bölüm olur ve kalan varsa not edilir. İki bölüm işlemi için sonuçlar:
- 248 ÷ 4 = 62
- 735 ÷ 5 = 147
Her bölme işlemi bu metodoloji ile, basamak basamak ve dikkatlice ilerleyerek kolayca çözülebilir. Bu yöntem, yanılma payını azaltır ve süreci daha anlaşılır hale getirir.
Eğer başka bir bölme işlemini de benzer bir şekilde detaylandırmamı isterseniz, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. @Emel_Avsar