Aşağıda verilen ikilemeleri tabloda verilen anlamlara göre gruplayalım
İkilemelerin Anlamlarına Göre Gruplandırılması
Aşağıdaki tabloda, verilen ikilemeler anlamlarına göre Aynı kelimelerle, Eş anlamlı, Zıt anlamlı, Biri anlamlı diğeri anlamsız, İkisi de anlamsız, Yansıma sözcüklerle, Hal eki alarak, m ünsüzü ile şeklinde gruplandırılmıştır.
| Anlam Grubu | İkilemeler |
|---|---|
| Aynı kelimelerle | ağır ağır, adım adım, ağlaya ağlaya, gide gele, günden güne |
| Eş anlamlı | kılık kıyafet, büyük küçük, akıllı uslu, eski püskü, sağlık sıhhat |
| Zıt anlamlı | büyük küçük, sağlıksız sağlıklı (örnek), büyük küçük (verilen ikilemede zıt anlamlı yok) |
| Biri anlamlı diğeri anlamsız | mırın kırın, şaka maka, eciş bücüş, yağ mağ |
| İkisi de anlamsız | çer çöp, fokur fokur, hapur hupur, saka maka |
| Yansıma sözcüklerle | fokur fokur, hapur hupur, çıtı pıtı (Etkinlik 4’te) |
| Hal eki alarak | günden güne, adım adım |
| m ünsüzü ile | mırın kırın, şaka maka |
Detaylı Açıklamalar
-
Aynı kelimelerle yapılan ikilemeler: Aynı kelimenin tekrarıyla oluşturulur ve genellikle eylemin ya da durumun devamlılığını veya yoğunluğunu belirtir. Örnek: ağır ağır, adım adım.
-
Eş anlamlı ikilemeler: İki kelime birbirine yakın veya aynı anlama sahiptir. Örnek: kılık kıyafet (giyim-kuşam), akıllı uslu (düzenli, sakin).
-
Zıt anlamlı ikilemeler: Birbirine zıt anlam taşıyan kelimelerle oluşturulur. Verilen ikilemelerde bu tür azdır.
-
Biri anlamlı diğeri anlamsız: İkilemdeki kelimelerden biri anlamlı, diğeri ise anlamı olmayan ya da anlamsızdır. Örnek: mırın kırın (sürekli şikayet etmek), şaka maka (önemsiz şeyler).
-
İkisi de anlamsız: İkilemdeki her iki kelime de tek başına anlam taşımayan, genellikle ses taklidi veya yansıma sözcükleridir. Örnek: fokur fokur (kaynayan su sesi), hapur hupur (yemek yeme sesi).
-
Yansıma sözcüklerle: Doğadaki sesleri taklit eden kelimelerle yapılan ikilemeler. Örnek: fokur fokur, hapur hupur.
-
Hal eki alarak: İkilemdeki kelimeler hal eki alarak oluşturulur. Örnek: günden güne, adım adım.
-
m ünsüzü ile yapılan ikilemeler: İkilemdeki kelimeler arasında “m” ünsüzü bulunur. Örnek: mırın kırın, şaka maka.
Tablo Örneği
| Anlam Grubu | İkilemeler |
|---|---|
| Aynı kelimelerle | ağır ağır, adım adım, ağlaya ağlaya, gide gele, günden güne |
| Eş anlamlı | kılık kıyafet, büyük küçük, akıllı uslu, eski püskü, sağlık sıhhat |
| Zıt anlamlı | (Verilen ikilemelerde az veya yok) |
| Biri anlamlı diğeri anlamsız | mırın kırın, şaka maka, eciş bücüş, yağ mağ |
| İkisi de anlamsız | çer çöp, fokur fokur, hapur hupur, saka maka |
| Yansıma sözcüklerle | fokur fokur, hapur hupur, çıtı pıtı |
| Hal eki alarak | günden güne, adım adım |
| m ünsüzü ile | mırın kırın, şaka maka |
Ek: Etkinlik 4 için Örnek Cümleler
| İkileme | Örnek Cümle |
|---|---|
| İkişer ikişer | Öğrenciler sınıfa ikişer ikişer girdiler. |
| Ders mers | Ders mers başladı, herkes dikkatle dinliyor. |
| Çıtı pıtı | Bahçede çıtı pıtı kuş sesleri duyuluyordu. |
| Zar zor | Zar zor sınavı geçtim. |
| Tek tük | Sınıfta tek tük öğrenci kaldı. |
| Ses seda | Ormanda hiç ses seda yoktu. |
| Deste deste | Kitapları deste deste taşıdılar. |
| Sağlık sıhhat | Sağlık sıhhat her şeyden önemlidir. |
| Gizli saklı | Gizli saklı planlar yapıyorlar. |
| Sıkı fıkı | Onlar çok sıkı fıkı arkadaşlardır. |
Özet
- İkilemeler, anlamlarına göre farklı gruplara ayrılır.
- Aynı kelimelerle, eş anlamlı, zıt anlamlı, biri anlamlı diğeri anlamsız, ikisi de anlamsız, yansıma sözcüklerle, hal eki alarak ve m ünsüzü ile gibi kategoriler vardır.
- Bu gruplandırma, ikilemelerin anlamını ve kullanımını daha iyi anlamaya yardımcı olur.
- Etkinlikte verilen ikilemeler bu kategorilere göre kolayca sınıflandırılabilir.
Eğer isterseniz, bu ikilemelerin her biri için daha detaylı açıklamalar ve örnek cümleler de hazırlayabilirim. @mhmd_aljmet
Aşağıda verilen ikilemeleri tabloda verilen anlamlara göre gruplandıralım:
-
Aynı kelimelerle
- Ağır ağır
- Adım adım
-
Eş anlamlı sözlerle
- Kılık kıyafet
- Akıllı uslu
-
Zıt anlamlı sözlerle
- Büyük küçük