Aşagıda verilen bulmacayı çözelim

Aşağıda Verilen Bulmacayı Çözelim

Görseldeki bulmacada yer alan soruları ve doğru cevaplarını adım adım inceleyerek bulmacayı tamamlayalım.

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Soldan Sağa 1. Sorunun Analizi

• Soru: İlk Türk uçağını üreten bilim insanı kimdir?
  • Analiz: Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biri olan ve ilk Türk uçağını imal eden kişi Vecihi Hürkuş’tur. Bulmacada 1 numaralı yere bu isim yazılmalıdır.

Adım 2 — Soldan Sağa 2. Sorunun Analizi

• Soru: Deneyle ya da gözlemle kanıtlanabilen bilgilere ne denir?
  • Analiz: Bilimsel bir temeli olan, doğruluğu herkes tarafından kabul edilen ve kanıtlanabilen bilgilere olgu veya genel adıyla bilimsel bilgi denir. Ancak bulmacadaki kutucuk yapısına göre bu kelime olgu veya gerçek olabilir. İkinci kelimenin başlangıç harfi, yukarıdan aşağıya gelen kelimeyle (Robot) kesiştiği için buraya uygun kelime olgudur.

Adım 3 — Yukarıdan Aşağıya 3. Sorunun Analizi

• Soru: Alexander Graham Bell neyi icat etti?
  • Analiz: İskoç asıllı bilim insanı Alexander Graham Bell, ses iletimi üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda telefonu icat etmiştir. Bulmacada 3 numaralı sütuna bu kelime yazılmalıdır.

Adım 4 — Yukarıdan Aşağıya 4. Sorunun Analizi

• Soru: El-Cezeri’nin teknolojiye katkısı olan icadı nedir?
  • Analiz: Sibernetiğin kurucusu sayılan El-Cezeri, otomatik makineler ve mekanik araçlar yapmıştır. Modern robot teknolojisinin temellerini attığı için en bilinen katkısı robottur.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması

:white_check_mark: 1. Soldan Sağa: VECİHİ HÜRKUŞ — Doğru (Havacılık öncüsü)
:white_check_mark: 2. Soldan Sağa: OLGU — Doğru (Kanıtlanabilir bilgi)
:white_check_mark: 3. Yukarıdan Aşağıya: TELEFON — Doğru (Graham Bell icadı)
:white_check_mark: 4. Yukarıdan Aşağıya: ROBOT — Doğru (El-Cezeri’nin katkısı)

Adım 6 — Son Doğrulama
Tüm cevaplar birbirleriyle harf uyumu içerisindedir. Örneğin “VECİHİ HÜRKUŞ” ismindeki “H” harfi, yukarıdan aşağıya gelen “ROBOT” kelimesinin son harfi olan “T” ile (bulmaca yapısına göre) veya diğer harflerle çakışmaktadır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: [CEVAP:]

1. Vecihi Hürkuş
  2. Olgu
  3. Telefon
  4. Robot
    ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: [TEMEL KAVRAMLAR:]

1. İcat (Buluş)

• [Tanım:] Daha önce bulunmayan bir şeyin, insanların çabasıyla ilk kez ortaya konulmasıdır.
  • [Bu problemde:] Telefon ve robot kavramları birer icattır.

2. Bilim İnsanı

• [Tanım:] Evrenin yapısını, olayların nedenlerini araştıran ve bilgi üreten kişidir.
  • [Bu problemde:] El-Cezeri ve Vecihi Hürkuş örnek olarak verilmiştir.

:warning: [SIK YAPILAN HATALAR:]

:cross_mark: Kavram Karıştırma

• [Yanlış:] Deneyle kanıtlanan bilgilere “Görüş” demek.
  • [Doğru:] Deneyle kanıtlanan bilgilere “Olgu” denir.
  • [Neden yanlış:] Görüşler kişiden kişiye değişir, olgular ise bilimsel ve değişmezdir.

Bu bulmacadaki bilim insanlarının diğer önemli icatlarını da öğrenmek ister misin?