Aşağıda temel hak ve ödevlerimiz ile ilgili verilen bulmacayı çözelim

dirllmesi In 23 43.2026 14:92 6 MorpokAMPUS Temel Haklar, Sorumtutuklar ve Onem! 3% Soldan Sağa about lank -Yazdırılabilir Etkinliklar - Tarih Adm: Soyadir ASačida temel hök ve odeylrmeu1aifiverteri. bulrnacay çözelim. 2. Vatandaşlan şikâyetlerini, Önerilerinl ve Isteklerini ilglli kurumlara yazilı olarak iletebil- mesinl sağlayan hak 4. Yasal izin olmadıkça kimsenin evine girilememesinl, evde arama yapilamamasini ve es- yalarına el konulamamasini sağlayan hak uiseew.. dokunuimazliğI 6. Vatandaşların ülke yöneticilerinl oyları ile belirlemesinl ve ülke yönetimine aday olma- SIni sağlayan hak 9. Kimsenin lletisiminin engellenememesinl, telefon görüşmelerlnin dinlenmemesini sağla- yan hak … Özgürlüğu 10. Kişllerin kamu glderlerini karşılamak Üzere mali gücüne göre devlete para ödeme görevi Yukarıdan AşağIya- 1, Kişllerin istediği dine Inanmasınt, ibadetlerinl yapmasını sağlayan hak **eetee ÖZ- gürlüğü 7. Kişilerin gerektiğinde vatan savunmasına katilması görevi 3. Kimsenin eğitim ve öğretlm faaliyetlerinden yoksun bırakılmamasıni sağlayan hak 5. Kişllerin; üstünün, esyalarının, özel kâğıtlarinin aranamaması ve bunlara el konulama- masini sağlayan hak …na. gizlliği 8. Haklarin temell olan ve kişllerin maddi ve manevi varliğını koruma albina alan hak N MorpaKAMPUS Konu anlatımlarına, calismalara ye sinavlara www.morpakampus, com adresinden ulaşabilirsiniz.

MorpaKAMPÜS Temel Haklar, Sorumluluklar ve Önemi Bulmaca Soruları

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Soldan Sağa 2. Soruyu İncele
“Vatandaşların şikayetlerini, önerilerini ve isteklerini ilgili kurumlara yazılı olarak iletebilmesini sağlayan hak” ifadesinin karşılığı **“başvuru hakkı”**dır.

Adım 2 — Soldan Sağa 4. Soruyu İncele
“Yasal izin olmadıkça kimsenin evine girilmemesini, evde arama yapılamamasını ve eşyalara el konulamamasını sağlayan hak” “dokunulmazlık” hakkıdır.

Adım 3 — Soldan Sağa 6. Soruyu İncele
“Vatandaşların ülke yöneticilerini oyları ile belirlemesini ve ülke yönetimine aday olmasını sağlayan hak” “seçme ve seçilme” hakkıdır.

Adım 4 — Soldan Sağa 9. Soruyu İncele
“Kimsenin iletişiminin engellenememesi, telefon görüşmelerinin dinlenmemesini sağlayan hak” **“haberleşme özgürlüğü”**dür.

Adım 5 — Soldan Sağa 10. Soruyu İncele
“Kişilerin kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre devlete para ödeme görevi” “vergilendirme” sorumluluğudur.

Adım 6 — Yukarıdan Aşağıya 1. Soruyu İncele
“Kişilerin istediği dine inanmasını, ibadetlerini yapmasını sağlayan hak” **“din özgürlüğü”**dür.

Adım 7 — Yukarıdan Aşağıya 3. Soruyu İncele
“Kimsenin eğitim ve öğretim faaliyetlerinden yoksun bırakılmamasını sağlayan hak” **“eğitim hakkı”**dır.

Adım 8 — Yukarıdan Aşağıya 5. Soruyu İncele
“Kişilerin üstünün, eşyalarının, özel kâğıtlarının aranamaması ve bunlara el konulamamasını sağlayan hak” **“gizlilik hakkı”**dır.

Adım 9 — Yukarıdan Aşağıya 7. Soruyu İncele
“Kişilerin gerektiğinde vatan savunmasına katılması görevi” **“askerlik yükümlülüğü”**dür.

Adım 10 — Yukarıdan Aşağıya 8. Soruyu İncele
“Hakların temeli olan ve kişilerin maddi ve manevi varlığını koruma altına alan hak” **“kişisel haklar”**dır.

:white_check_mark: CEVAP:
Bulmacada verilen tanımlara göre doğru yanıtlar:

• 2 Soldan Sağa: Başvuru hakkı
  • 4 Soldan Sağa: Dokunulmazlık
  • 6 Soldan Sağa: Seçme ve seçilme hakkı
  • 9 Soldan Sağa: Haberleşme özgürlüğü
  • 10 Soldan Sağa: Vergilendirme görevi
  • 1 Yukarıdan Aşağıya: Din özgürlüğü
  • 3 Yukarıdan Aşağıya: Eğitim hakkı
  • 5 Yukarıdan Aşağıya: Gizlilik hakkı
  • 7 Yukarıdan Aşağıya: Askerlik görevi
  • 8 Yukarıdan Aşağıya: Kişisel haklar

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

Aşağıda temel hak ve ödevlerimiz ile ilgili verilen bulmacayı çözelim.

:white_check_mark: CEVAP:
Soldan Sağa
2. Dilekçe hakkı
4. Konut dokunulmazlığı
6. Seçme ve seçilme hakkı
9. Haberleşme özgürlüğü
10. Vergi ödeme görevi

Yukarıdan Aşağıya

1. Din özgürlüğü
  2. Eğitim hakkı
  3. Özel hayatın gizliliği
  4. Askerlik görevi
  5. Yaşam hakkı

:open_book: AÇIKLAMA:

• Dilekçe hakkı: Vatandaşların şikâyet, öneri ve isteklerini yazılı olarak ilgili makamlara iletebilme hakkıdır.
  • Konut dokunulmazlığı: Yasal izin olmadan kimsenin evine girilemez, evde arama yapılamaz, eşyalarına el konulamaz.
  • Seçme ve seçilme hakkı: Vatandaşların oy kullanarak yöneticilerini belirleme ve aday olabilme hakkıdır.
  • Haberleşme özgürlüğü: İletişimin engellenmemesi; telefon görüşmeleri vb. dinlenemez, izlenemez.
  • Vergi ödeme görevi: Kamu hizmetleri için mali gücüne göre devlete ödeme yükümlülüğüdür.
  • Din özgürlüğü: Kişilerin istedikleri dine inanma ve ibadet etme hakkıdır.
  • Eğitim hakkı: Kimsenin eğitim ve öğretimden yoksun bırakılamaması hakkıdır.
  • Özel hayatın gizliliği: Kişinin üstü, eşyaları, özel belgeleri aranamaz ve el konulamaz; özel yaşam korunur.
  • Askerlik görevi: Gerektiğinde vatani savunmaya katılma görevidir.
  • Yaşam hakkı: Diğer hakların temeli olan, kişinin maddi ve manevi varlığını koruyan haktır.

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

• Hak: Bireyin devlete veya başkalarına karşı sahip olduğu yetki ve korunma.
  • Ödev: Bireyin topluma ve devlete karşı yerine getirmesi gereken sorumluluk.
  • Yaşam hakkı: Tüm diğer hakların güvencesi olan temel hak.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: