dirllmesi In 23 43.2026 14:92 6 MorpokAMPUS Temel Haklar, Sorumtutuklar ve Onem! 3% Soldan Sağa about lank -Yazdırılabilir Etkinliklar - Tarih Adm: Soyadir ASačida temel hök ve odeylrmeu1aifiverteri. bulrnacay çözelim. 2. Vatandaşlan şikâyetlerini, Önerilerinl ve Isteklerini ilglli kurumlara yazilı olarak iletebil- mesinl sağlayan hak 4. Yasal izin olmadıkça kimsenin evine girilememesinl, evde arama yapilamamasini ve es- yalarına el konulamamasini sağlayan hak uiseew.. dokunuimazliğI 6. Vatandaşların ülke yöneticilerinl oyları ile belirlemesinl ve ülke yönetimine aday olma- SIni sağlayan hak 9. Kimsenin lletisiminin engellenememesinl, telefon görüşmelerlnin dinlenmemesini sağla- yan hak … Özgürlüğu 10. Kişllerin kamu glderlerini karşılamak Üzere mali gücüne göre devlete para ödeme görevi Yukarıdan AşağIya- 1, Kişllerin istediği dine Inanmasınt, ibadetlerinl yapmasını sağlayan hak **eetee ÖZ- gürlüğü 7. Kişilerin gerektiğinde vatan savunmasına katilması görevi 3. Kimsenin eğitim ve öğretlm faaliyetlerinden yoksun bırakılmamasıni sağlayan hak 5. Kişllerin; üstünün, esyalarının, özel kâğıtlarinin aranamaması ve bunlara el konulama- masini sağlayan hak …na. gizlliği 8. Haklarin temell olan ve kişllerin maddi ve manevi varliğını koruma albina alan hak N MorpaKAMPUS Konu anlatımlarına, calismalara ye sinavlara www.morpakampus, com adresinden ulaşabilirsiniz.
MorpaKAMPÜS Temel Haklar, Sorumluluklar ve Önemi Bulmaca Soruları
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Soldan Sağa 2. Soruyu İncele
“Vatandaşların şikayetlerini, önerilerini ve isteklerini ilgili kurumlara yazılı olarak iletebilmesini sağlayan hak” ifadesinin karşılığı **“başvuru hakkı”**dır.
Adım 2 — Soldan Sağa 4. Soruyu İncele
“Yasal izin olmadıkça kimsenin evine girilmemesini, evde arama yapılamamasını ve eşyalara el konulamamasını sağlayan hak” “dokunulmazlık” hakkıdır.
Adım 3 — Soldan Sağa 6. Soruyu İncele
“Vatandaşların ülke yöneticilerini oyları ile belirlemesini ve ülke yönetimine aday olmasını sağlayan hak” “seçme ve seçilme” hakkıdır.
Adım 4 — Soldan Sağa 9. Soruyu İncele
“Kimsenin iletişiminin engellenememesi, telefon görüşmelerinin dinlenmemesini sağlayan hak” **“haberleşme özgürlüğü”**dür.
Adım 5 — Soldan Sağa 10. Soruyu İncele
“Kişilerin kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre devlete para ödeme görevi” “vergilendirme” sorumluluğudur.
Adım 6 — Yukarıdan Aşağıya 1. Soruyu İncele
“Kişilerin istediği dine inanmasını, ibadetlerini yapmasını sağlayan hak” **“din özgürlüğü”**dür.
Adım 7 — Yukarıdan Aşağıya 3. Soruyu İncele
“Kimsenin eğitim ve öğretim faaliyetlerinden yoksun bırakılmamasını sağlayan hak” **“eğitim hakkı”**dır.
Adım 8 — Yukarıdan Aşağıya 5. Soruyu İncele
“Kişilerin üstünün, eşyalarının, özel kâğıtlarının aranamaması ve bunlara el konulamamasını sağlayan hak” **“gizlilik hakkı”**dır.
Adım 9 — Yukarıdan Aşağıya 7. Soruyu İncele
“Kişilerin gerektiğinde vatan savunmasına katılması görevi” **“askerlik yükümlülüğü”**dür.
Adım 10 — Yukarıdan Aşağıya 8. Soruyu İncele
“Hakların temeli olan ve kişilerin maddi ve manevi varlığını koruma altına alan hak” **“kişisel haklar”**dır.
CEVAP:
Bulmacada verilen tanımlara göre doğru yanıtlar:
- 2 Soldan Sağa: Başvuru hakkı
- 4 Soldan Sağa: Dokunulmazlık
- 6 Soldan Sağa: Seçme ve seçilme hakkı
- 9 Soldan Sağa: Haberleşme özgürlüğü
- 10 Soldan Sağa: Vergilendirme görevi
- 1 Yukarıdan Aşağıya: Din özgürlüğü
- 3 Yukarıdan Aşağıya: Eğitim hakkı
- 5 Yukarıdan Aşağıya: Gizlilik hakkı
- 7 Yukarıdan Aşağıya: Askerlik görevi
- 8 Yukarıdan Aşağıya: Kişisel haklar
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Aşağıda temel hak ve ödevlerimiz ile ilgili verilen bulmacayı çözelim.
CEVAP:
Soldan Sağa
2. Dilekçe hakkı
4. Konut dokunulmazlığı
6. Seçme ve seçilme hakkı
9. Haberleşme özgürlüğü
10. Vergi ödeme görevi
Yukarıdan Aşağıya
- Din özgürlüğü
- Eğitim hakkı
- Özel hayatın gizliliği
- Askerlik görevi
- Yaşam hakkı
AÇIKLAMA:
- Dilekçe hakkı: Vatandaşların şikâyet, öneri ve isteklerini yazılı olarak ilgili makamlara iletebilme hakkıdır.
- Konut dokunulmazlığı: Yasal izin olmadan kimsenin evine girilemez, evde arama yapılamaz, eşyalarına el konulamaz.
- Seçme ve seçilme hakkı: Vatandaşların oy kullanarak yöneticilerini belirleme ve aday olabilme hakkıdır.
- Haberleşme özgürlüğü: İletişimin engellenmemesi; telefon görüşmeleri vb. dinlenemez, izlenemez.
- Vergi ödeme görevi: Kamu hizmetleri için mali gücüne göre devlete ödeme yükümlülüğüdür.
- Din özgürlüğü: Kişilerin istedikleri dine inanma ve ibadet etme hakkıdır.
- Eğitim hakkı: Kimsenin eğitim ve öğretimden yoksun bırakılamaması hakkıdır.
- Özel hayatın gizliliği: Kişinin üstü, eşyaları, özel belgeleri aranamaz ve el konulamaz; özel yaşam korunur.
- Askerlik görevi: Gerektiğinde vatani savunmaya katılma görevidir.
- Yaşam hakkı: Diğer hakların temeli olan, kişinin maddi ve manevi varlığını koruyan haktır.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Hak: Bireyin devlete veya başkalarına karşı sahip olduğu yetki ve korunma.
- Ödev: Bireyin topluma ve devlete karşı yerine getirmesi gereken sorumluluk.
- Yaşam hakkı: Tüm diğer hakların güvencesi olan temel hak.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()