Dünya’nın Dolanımı ve Mevsimler ile İlgili Pekiştirme Soruları
Örnek Soru 1 (Çoktan Seçmeli)
Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanımı sırasında 21 Aralık konumunda bulunduğu bilinmektedir.
Buna göre bu tarihte gerçekleşen olaylarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Güney Yarım Küre’de en uzun gündüz, en kısa gece yaşanır.
B) Güneş ışınları öğle vakti Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla düşer.
C) Kuzey Yarım Küre’de bu tarihten itibaren gündüz süreleri kısalmaya başlar.
D) Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de kış, Güney Yarım Küre’de yaz mevsimi başlar.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
21 Aralık, Güney Yarım Küre için yaz gündönümüdür. Bu tarihte Güney Yarım Küre’de yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesi yaşanır. Bu ifade doğrudur.
Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
21 Aralık tarihinde Güneş ışınları öğle vakti Güney Yarım Küre’de bulunan Oğlak Dönencesi’ne 90^\circ’lik dik açıyla gelir. Bu ifade doğrudur.
Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
21 Aralık’ta Kuzey Yarım Küre’de en uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. Bu tarihten sonra Kuzey Yarım Küre’de gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlar. Bu nedenle gündüzlerin kısalacağını belirten ifade yanlıştır.
Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
21 Aralık, astronomik olarak Kuzey Yarım Küre’de kış, Güney Yarım Küre’de yaz mevsiminin resmi başlangıç tarihidir. Bu ifade doğrudur.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. Doğru bilgi içerir.
B. Doğru bilgi içerir.
C. Yanlış bilgi içerir (Gündüzler kısalmaz, uzamaya başlar).
D. Doğru bilgi içerir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C şıkkı
Örnek Soru 2 (Analiz ve Eşleştirme)
Aşağıdaki tabloda Dünya üzerinde yer alan farklı konumlara ait bazı özellikler verilmiştir:
| Özellik No |
Gözlenen Olay |
| I |
Tüm Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir (12 saat gece, 12 saat gündüz). |
| II |
Yengeç Dönencesi’nde öğle vakti cisimlerin gölge boyu sıfır olur. |
| III |
Türkiye’de kış mevsimi başlangıcıdır ve en uzun gece yaşanır. |
Buna göre özellikleri verilen olayların gerçekleştiği tarihler hangi seçenekte doğru eşleştirilmiştir?
A) I: 21 Mart / 23 Eylül — II: 21 Haziran — III: 21 Aralık
B) I: 21 Haziran — II: 21 Aralık — III: 21 Mart
C) I: 21 Mart / 23 Eylül — II: 21 Aralık — III: 21 Haziran
D) I: 21 Aralık — II: 21 Haziran — III: 23 Eylül
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Öncüllerin İncelenmesi
- I. Olay: Gece-gündüz eşitliği (ekinoks), Güneş ışınlarının Ekvator’a dik düştüğü 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşir.
- II. Olay: Yengeç Dönencesi’nde öğle vakti gölge boyunun sıfır olması, Güneş ışınlarının buraya dik geldiği 21 Haziran (Yaz Gündönümü) tarihinde gerçekleşir.
- III. Olay: Türkiye Kuzey Yarım Küre’de yer alır. Kış mevsiminin başladığı ve en uzun gecenin yaşandığı tarih 21 Aralık (Kış Gündönümü) tarihidir.
Adım 2 — Seçenek Karşılaştırması
A. I \rightarrow 21 Mart / 23 Eylül, II \rightarrow 21 Haziran, III \rightarrow 21 Aralık eşleştirmesi tam ve doğrudur.
B. Eşleştirmelerin tümü hatalıdır.
C. II ve III numaralı tarihler birbiriyle karıştırılmıştır.
D. I ve III numaralı tarihler yanlış verilmiştir.
CEVAP: A şıkkı
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Gündönümü (Solstis)
- Tanım: Güneş ışınlarının dönencelere dik geldiği, gündüz veya gece sürelerinin en uç (maksimum/minimum) değerlere ulaştığı tarihlerdir (21 Haziran ve 21 Aralık).
2. Gece-Gündüz Eşitliği (Ekinoks)
- Tanım: Güneş ışınlarının Ekvator’a dik düştüğü ve Dünya genelinde 12 saat gündüz, 12 saat gece yaşandığı tarihlerdir (21 Mart ve 23 Eylül).
SIK YAPILAN HATALAR:
“En uzun geceden sonra geceler uzamaya devam eder” yanılgısı
- Yanlış: 21 Aralık’tan sonra Kuzey Yarım Küre’de geceler daha da uzar.
- Doğru: 21 Aralık’ta en uzun gece zaten yaşanmıştır; bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler ise uzamaya başlar (21 Mart’ta eşitlenir).
Güneş ışınlarının geliş açısına bağlı olarak değişen gölge boyu grafikleri ile ilgili yeni nesil bir soru tipi çözmek ister misin?