Aşağıda bir doğal sayının tüm doğal sayı çarpanları küçükten büyüğe doğru sırasıyla verilmiştir

Aşağıda bir doğal sayının tüm doğal sayı çarpanları küçükten büyüğe doğru sırasıyla verilmiştir.
1, 3, 5, R, G, 45
Buna göre R + G toplamı kaçtır?

Bir Doğal Sayının Çarpanları ve Bilinmeyen Değerlerin Toplamı

:light_bulb: KULLANILAN YÖNTEM / KURAL: Gökkuşağı Kuralı (Çarpan Çiftleri Yöntemi)
Bir doğal sayının tüm pozitif tam sayı çarpanları küçükten büyüğe sıralandığında, en baştaki ve en sondaki sayıların çarpımı daima o sayının kendisini verir. Aynı şekilde baştan ve sondan eşit uzaklıktaki çarpanların çarpımları da birbirine eşittir:

\text{1. terim} \times \text{Son terim} = \text{2. terim} \times \text{Sondan 2. terim} = \text{3. terim} \times \text{Sondan 3. terim} = \text{Sayı}

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Sayının Kendisini Bulma
Verilen çarpan sırası: 1, 3, 5, R, G, 45
En küçük çarpan (1) ile en büyük çarpanın (45) çarpımı sayının değerini belirler:

1 \times 45 = 45

Bu durumda çarpanları incelenen sayı 45’tir.

Adım 2 — G Değerini Bulma
Baştan ikinci çarpan (3) ile sondan ikinci çarpan (G) çarpıldığında 45 elde edilmelidir:

3 \times G = 45
G = \frac{45}{3} = 15

Adım 3 — R Değerini Bulma
Baştan üçüncü çarpan (5) ile sondan üçüncü çarpan (R) çarpıldığında 45 elde edilmelidir:

5 \times R = 45
R = \frac{45}{5} = 9

Adım 4 — R + G Toplamını Hesaplama
Bulunan R ve G değerleri toplanır:

R + G = 9 + 15 = 24

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: 24
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Doğal Sayı Çarpanı (Böleni)

• Tanım: Bir doğal sayıyı kalansız olarak bölebilen pozitif tam sayılara o sayının çarpanları (bölenleri) denir.
  • Bu problemde: 45 sayısının tüm pozitif çarpanları sırasıyla 1, 3, 5, 9, 15, 45 şeklindedir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Çarpanları Karışık Eşleştirmek

• Yanlış: R ve G harflerini sırasını gözetmeden rastgele sayılarla eşleştirmek veya eksik çarpan aramak.
  • Doğru: Sıralı dizilimde baştan ve sondan simetrik eşleşmeler (1 \leftrightarrow 45, 3 \leftrightarrow G, 5 \leftrightarrow R) yaparak denklem kurmak.
  • Neden yanlış: Çarpanlar küçükten büyüğe sıralandığı için simetri bozulursa bulunan değerler yanlış çıkar (R < G olmalıdır; 9 < 15 şartı sağlanır).

Bu konuyu pekiştirmek için benzer bir çarpan bulma sorusu daha çözmemi ister misin?