art niyet ne demek
Art niyet ne demek?
Cevap:
Art niyet, Türkçede genellikle bir kişinin davranışlarında ya da tutumunda gizlediği kötü, olumsuz veya zarar verici amaç anlamına gelir. Yani bir kişinin görünüşte iyi niyetli gibi görünmesine rağmen aslında kötü düşünceler taşıması veya zarar vermek istemesi halidir.
Daha detaylı açıklama:
- Niyet: Bir işi yaparken kişinin amacıdır.
- İyi niyet: Samimi, dürüst, karşı tarafa zarar vermemek amacıyla hareket etme.
- Kötü niyet (Art niyet): Kasıtlı olarak zarar verme, hile yapma veya karşı tarafı yanıltma amacı taşıma.
Art niyetli insanların davranışları çoğunlukla dolaylıdır ve genellikle diğer kişileri aldatmaya ya da kandırmaya yönelik olur. Bu nedenle, “art niyetli olmak” ifadesi, bir kişinin samimi olmadığını, gizli kötü amaçlar taşıdığını ifade etmek için kullanılır.
Örnek kullanım:
- “Onun söylediğine hemen inanma, art niyeti olabilir.”
- “Bazı insanlar art niyetli davranışlarla çevresindekileri kullanmaya çalışır.”
Özet tablo:
| Terim | Anlamı | Örnek |
|---|---|---|
| Niyet | Bir işi yapma amacı | “Niyetim seni korumak.” |
| İyi niyet | Samimi, dürüst olmak, zarar vermemek istemek | “İyi niyetle yardım ettim.” |
| Art niyet | Kötü amaçlı, zarar verme ya da kandırma amacı | “Bu hareketlerin art niyetli olabilir.” |
Sonuç:
Art niyet, kişinin gizlediği kötü, zarar verici ya da haince amaçları ifade eder. İyi niyetten farklı olarak çevreye zarar vermeyi hedefler ve bu yüzden toplumda olumsuz algılanır.