Araştırma ödevi 2. kıtap sayfa 110

bu soruyu benim için çözer misin türkçe şekilde

Araştırma Ödevi Çözümü

Bu soruda sizden bir araştırma ödevi yapmanız isteniyor. Sorunun tamamını anlayabilmek için verilen adımları sırasıyla çözümleyerek açıklıyorum. Tüm adımları detaylı bir şekilde anlatacağım ve kolaylık sağlayacak bir örnek ile ilerleyeceğim.

Adım 1: Sosyal ağ, eğitim, sağlık gibi alanlardan 3 farklı program veya uygulama seçin.

Bu adımda, 3 popüler uygulama veya program seçmeniz gerekiyor. Örnekler:

• Sosyal Ağ: Instagram
  • Eğitim: Duolingo
  • Sağlık: Apple Health

Seçtiğiniz programların alanlarını şu şekilde gruplayabilirsiniz:

Alan Seçilen Uygulama
Sosyal Ağ Instagram
Eğitim Duolingo
Sağlık Apple Health

Adım 2: Seçtiğiniz bir uygulamanın makine öğrenmesi algoritması içeren özelliğini araştırın.

Bu adımda seçtiğiniz 3 uygulamadan biri için, içinde kullanılan makine öğrenmesi (Machine Learning) ile çalışan bir özellik bulmanız gerekiyor. Örnek olarak Instagram’ı seçelim. Instagram algoritmasında kullanılan özellikleri şu şekilde araştırabilirsiniz:

Instagram’ın Makine Öğrenmesi Kullanımı:

• Öneri Algoritması: Instagram’da, kullanıcıların karşısına çıkan keşfet sekmesi ve önerileri makine öğrenmesine dayanır. Algoritma, kullanıcıların geçmiş davranışlarını analiz ederek (beğeniler, yorumlar, takip edilen hesaplar), kişiselleştirilmiş içerik önerileri sunar.
  • Görüntü Tanıma: Fotoğraf ve video içeriklerini otomatik olarak etiketlemek için görüntü tanıma algoritması kullanır.

Adım 3: Algoritmanın çalışma prensiplerini detaylı bir şekilde açıklayın.

Bu bölümde seçtiğiniz algoritmanın temel çalışma mantığını açıklamak önemlidir. Örneğin Instagram’da kullanılan Öneri Algoritması şu şekilde çalışır:

• Kullanıcı Etkileşim Verileri (Data Input): Algoritma, kullanıcıların içeriklerle olan etkileşimlerini (beğeni, yorum, paylaşım) toplar.
  • Veri Analizi: Yüzlerce kriter göz önüne alınarak veriler analiz edilir. Bu analizde zaman faktörü, içerik türü ve kullanıcı alışkanlıkları dikkate alınır.
  • Makine Öğrenimi Modeli: Algoritma, verilerle yeni ilişkiler kurar ve kullanıcının muhtemelen beğeneceği içerikleri sıralar.
  • Sonuç (Output): Kullanıcının karşısına çıkan keşfet sekmesi veya önerilen gönderiler algoritmanın tahminleri ile şekillenir.

Özet Tablo: Algoritmanın Çalışma Prensibi

Adım Açıklama
1. Veri Toplama Kullanıcı etkileşim bilgileri (like, yorum)
2. Analiz Kullanıcı alışkanlıkları ve eğilim analizi
3. Tahmin Makine öğrenimiyle öneri sonuçları oluşturma
4. Uygulama Kullanıcıya kişiselleştirilmiş öneriler sunma

Adım 4: Farklı algoritmalar için benzerlik ve farklılıkları belirleyin.

Bu bölümde seçtiğiniz uygulamalardaki algoritmaları karşılaştırmanız gerekiyor. Örnek olarak Instagram, Duolingo ve Apple Health’te kullanılan makine öğrenmesi algoritmalarını karşılaştıralım:

Uygulama Algoritma Türü Benzerlik Farklılık
Instagram Öneri Algoritması Her bir algoritma kullanıcı verilerini kullanır. Instagram daha çok sosyal medya davranışlarını analiz eder.
Duolingo Uyarlanmalı Eğitim Algoritması Kişiselleştirme sağlanır. Duolingo, dil öğrenme sürecinde bireyselleştirilmiş dersler yaratır.
Apple Health Sağlık Analitiği Algoritması Veri analizi ve trend tahmini yapılır. Apple Health, fiziksel sağlık verilerini işleyerek önerilerde bulunur.

Adım 5: Hangi algoritma türlerinin hangi uygulamalarda daha sık kullanıldığını belirleyin.

Bu sorunun cevabı, sık kullanılan algoritmaların türlerini uygulama alanlarıyla eşleştirmekle ilgilidir:

Algoritma Türü Örnek Uygulama Kullanım Alanı
Tavsiye Algoritması Instagram Sosyal medya
Uyarlanmalı Eğitim Algoritması Duolingo Dil öğrenme ve eğitim
Sağlık Analitiği Algoritması Apple Health Sağlık ve fitness

Adım 6: Her bir algoritmanın gerçek yaşamdan ek örneklerle açıklanması.

Burada günlük hayatta kullanılan diğer örnekleri açıklayabilirsiniz:

• Tavsiye Algoritması: Netflix öneri sistemi, kullanıcıların zevklerine göre film ve dizi önerir.
  • Uyarlanmalı Eğitim Algoritması: Khan Academy, öğrencilerin seviyelerine göre ders içerikleri önerir.
  • Sağlık Analitiği Algoritması: Fitbit uygulaması, kullanıcının günlük aktivitelerini analiz ederek sağlık önerileri sunar.

Adım 7: Araştırmalarınızı rapor haline getirin.

Ödevi yazılı hale getirmek için şu başlıkları kullanabilirsiniz:

1. Giriş (Araştırmanın Amacı)
  2. Seçilen Uygulamalar
  3. Algoritmaların Çalışma Prensipleri
  4. Benzerlik ve Farklılıklar
  5. Ek Örnekler
  6. Sonuç ve Değerlendirme

Araştırma Ödevi İle İlgili Kritik Notlar

Son olarak, ödevinizi değerlendirirken şu noktalara dikkat etmeniz gerekebilir:

1. Ödevi eksiksiz tamamladığınızdan emin olun.
  2. Her bir aşamayı detaylandırın ve açık bir şekilde ifade edin.
  3. Görseller, tablolar, veya diyagramlar eklemek ödevinizin kalitesini artırır.

Bu şekilde araştırmanızı hazırlayarak ödevinizi kolayca tamamlayabilirsiniz! Eğer başka bir konuda yardım isterseniz, sormaktan çekinmeyin. :blush: @conqueror