Araştırma Hedefleri İçin Uygun Lisans Bölümleri

8 - 11 yaş arasındaki çocukların Gülten Dayıoğlu ’ nun kitaplarını okumadan önceki ve sonraki karakter güçleri ve yaşam doyumları
Sünnilerde , Alevilerde, ateistlerde karakter güçleri ve yaşam doyumları
Branşlarına göre öğretmenliklerde merhamet ve yaşam doyumu
Öğretmenlerde , hemşirelerde ,psikologlarda , doktorlarda öz şefkat , karakter güçleri , yaşam doyumları, merhamet doyumları
8- 11 yaş arasındaki çocukların çizgi filmleri izlemeden önceki ve sonraki karakter güçleri ve yaşam doyumları

8 -11 , 11- 14 , 14 - 17 yaş arası bireylerde karakter güçleri ve yaşam doyumları
Yetişkinlerde ve yaşlılarda karakter güçleri ve yaşam doyumları
Kanserli , polikistik over sendromlu , astımlı kadınlarda karakter güçleri , öz şefkat , öznel canlılık , yaşam doyumları
Branşlarına göre öğretmenliklerde örgütsel adalet , örgütsel bağlılık ve iş doyumu

Tiktok , Ingstagram , Facebook , X kullanıcılarında karakter güçleri ve yaşam doyumu

Tiktok , Instagram , Facebook, X kullanıcılarında zaman envanterleri , ruminasyon ve yaşam doyumu

Branşlarına göre öğretmenliklerde zaman envanterleri , ruminasyon ve yaşam doyumu

Sünnilerde , Alevilerde, ateistlerde ruminasyon ve yaşam doyumu

Fen lisesi , Anadolu lisesi , güzel sanatlar lisesi öğrencilerinde ruminasyon ve yaşam doyumu

Fen lisesi , Anadolu lisesi , güzel sanatlar lisesi öğrencilerinde ruminasyon , karakter güçleri , öz şefkat , merhamet ve yaşam doyumu

A ve B tipi kişiliklerde karakter güçleri , yaşam doyumu

A ve B tipi kişiliklerde ruminasyon ve yaşam doyumu

Sünnilerde , Alevilerde ve ateistlerde zaman envanterleri ve yaşam doyumu

İçedönüklerde , dışadönüklerde ve ambivertlerde zaman envanterleri , öznel canlılık , depresyon , öz saygı , karakter güçleri yaşam doyumları

OSB , Dehb , OSB ve Dehb tanısı almış bireylerde karakter güçleri , ruminasyon , zaman envaterleri ve yaşam doyumu

11 - 14 yaş arası bireylerde cep telefonu, bilgisayar , tablet kullanımının, kitap okumanın ve egzersiz yapmanın öznel canlılık , yaşam doyumu, öz şefkat , ruminasyon , depresyon , öz saygı üzerindeki etkisi

Kolestrol , diyabet , tansiyon ile yaşayan bireylerde öz şefkat , karakter güçleri ve öznel canlılık, yaşam doyumu

Günlük tutanlarda , roman yazarlarında , şairlerde, anı defteri tutanlarda karakter güçleri ,öznel canlılık, öz şefkat , merhamet ve yaşam doyumu
Güçlendirme ve ekolojik yaklaşımının otistik , dislektik ve Dehb li bireylerde yaşam doyumu , öznel canlılık ve öz şefkat üzerindeki etkisi
Sistem ve transaksiyonel yaklaşımının otistik , dislektik ve Dehb li bireylerde yaşam doyumu , öznel canlılık ve öz şefkat üzerindeki etkisi
Dehb ile yaşayan bireylerde karnivor , vegan, vejeteryan , ketojenik , Akdeniz diyeti beslenmenin öznel canlılık , mind wandering , erteleme , öz saygı , Dehb semptomları üzerindeki etkisi
Depresyon hastalarında vegan , vejeteryan, flaksiteryan, karnivor , ketojenik, Akdeniz diyeti beslenmenin öz saygı mind wandering , erteleme , depresyon semptomları ve umut üzerindeki etkisi
Otistik bireylerde vegan , vejeteryan , vegan, karnivor , ketojenik , Akdeniz diyeti , flaksiteryan beslenmenin mind wandering , öz saygı , erteleme üzerindeki etkisi
Özel Yetenekli Öğrencilerde DEHB Belirtilerinin Yaratıcılık, Benlik Saygısı ve Öz-Şefkat , Yaşam DoyumuDüzeylerine Etkisi

Branşlarına göre eğitim fakültesi öğrencilerin akademik yaşam memnuniyeti, yaşam doyumu , öz şefkati ve öz saygısı.

Özel yetenekli öğrencilerde aşırı uyarılabirliklerin yaratıcılık , benlik saygısı , öz şefkat ve yaşam doyumu üzerindeki etkisi
Özel yetenekli öğrencilerde aşırı uyarılabilirlik özelliklerine uygun eğitim programlarının ve sınıf yönetimi stratejilerinin öğrencilerin yaratıcılık, benlik saygısı ve yaşam doyumu üzerindeki etkilerinin araştırılması
Kumral , Kahve , Sarı , Kızıl , Bakır , Siyah saç renklerini tercih edenlerin Büyük Beş , Enneagram , Mbtı , Hexaco kişilik özellikleri
“Farklı Kanser Türlerine Göre Hastalarda Yaşam Doyumu, Karakter Güçleri ve Öz-Şefkat Düzeylerinin İncelenmesi”
Otizm Spektrumundaki ve Adhd lilerde Glad tekniğinin Smart hedeflerinin yaşam doyumuna , öz şefkate ve benlik saygısına etkisi
Otizm spektrumundaki bireylerde özel ilgi alanlarının amaç duygusuna , yaşam doyumuna ve benlik saygısına etkisi
Otizm spektrumundaki ve hayli duyarlı bireylerde çevresel düzenlemelerin benlik saygısına , yaşam doyumuna ve öz şefkate etkisi

Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış Alevi ve Sünni gençlerde özel ilgi alanlarının yaşam doyumuna , karakter güçlerine , depresyona , anksiyeteye, öz şefkate etkisi .

Alevi ve Sünni kanser hastalarında dini inançların kanser tedavisine , yaşam doyumuna , öz şefkate , depresyona ve anksiyeteye etkisi

Güçlendirme ve ekolojik yaklaşımının LGBT , sığınmacı , Alevi ve Roman bireylerde yaşam doyumu , öz şefkat ve öznel canlılık üzerindeki etkisi

Sistem ve transaksiyonel yaklaşımının LGBT , sığınmacı , Alevi , Roman bireylerde yaşam doyumu , öz şefkat ve öznel canlılık üzerindeki etkisi

Sistem , traksaksiyonel , güçlendirme yaklaşımının yoksulların ve evsizlerin yaşam doyumu , öz şefkat ve öznel canlılık üzerindeki etkisi

Kanser , depresyon , diyabet , şizofreni hastalarında sistem , transaksiyonel , güçlendirme ve ekolojik yaklaşımın yaşam doyumu , öz şefkat , öznel canlılık ve benlik saygısı üzerine etkisi

Travma ve kompleks travma yaşayan , olumsuz çocukluk yaşantısı olan bireylerde sistem , transaksiyonel , güçlendirme ve ekolojik yaklaşımın yaşam doyumu , öz şefkat , öznel canlılık ve benlik saygısı üzerindeki etkisi

Yaşlılarda sistem , transaksiyonel , güçlendirme ve ekolojik yaklaşımın yaşam doyumu , öz şefkat , öznel canlılık ve benlik saygısı üzerindeki etkisi

Montessori , Reggio Emilia ve Waldorf yaklaşımlarının 48 - 72 .aylık çocuklarda özşefkat , yaşam doyumu ve benlik saygısı üzerindeki etkisi

48 - 72 .aylık çocuklarda Montessori , Reggio Emilia ve Waldorf yaklaşımı öncesi ve sonrası Ankara Gelişim Tarama Envanterlerinin değerlendirilmesi

Varoluşçu terapinin , bilişsel davranışçı terapinin , akılcı duygusal davranışçı terapi ve feminist terapi öncesi ve sonrasında majör depresyon tanılı kadınların Beck depresyon envanterinin değerlendirilmesi

Varoluşçu terapinin , bilişsel davranışçı terapinin , akılcı duygusal davranışçı ve feminist terapinin majör depresyon tanılı kafınlarda öz şefkat , yaşam doyumu , benlik saygısı ve öznel canlılık üzerindeki etkisi

Erken Matematik Testinde başarılı ve başarısız 48 - 72 aylık çocukların öz şefkatlerinin , yaşam doyumunun, benlik saygılarının , depresyonlarının ve anksiyetelerinin ve dikkatlerinin değerlendirilmesi

Özel yetenekli öğrencilerde Waldorf , Reggio Emilia ve Montessori eğitiminin öz şefkat , benlik saygısı , yaşam doyumu üzerindeki etkisi

Waldorf yaklaşımının 48 - 72 aylık çocuklarda Erken Matematik Testindeki başarıları üzerine etkisi

Türkiye’de Kadın Bilim İnsanlarının Bilimsel Biyografileri , Kişilik ve Karakter Profilleri

Mümin Sekman 'ın Her Şey Seninle Başlar kitabı bilgi içerir mi ?Epistemolojik inceleme

OSB, DEHB ve OSB + DEHB Teşhisi Olan veya Şüphesi Bulunan Bireylerin Özel İlgi Alanlarının İncelenmesi ve Motivasyon Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Otizm Spektrum Kat Sayısı Özel İlgi Alanları , Öz Şefkat ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Nörogelişimsel Tanıların Mbtı ve Enneagram ile İlişksinin İncelemesi
Geç Tanı Adhd ve Otizm Spektrumu ile Keirsey Mizaçları , Mbtı ve Enneagram Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Alevi ve Sünni gençlerde duygusal emeğin ve yoksulluk algısının incelenmesi

Alevi ve Sünni topluluklarda yaş ve cinsiyet ayrımcılığının incelenmesi

Star Wars , Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter izleyicilerinde ve izleyicisi olmayanlarda ayrımcılık , yaşam doyumu , akademik ertelemenin incelenmesi

Star Wars , Harry Potter Yüzüklerin Efendisi filmlerindeki önyargının ve ayrımcılığının incelenmesi

Star Wars , Harry Potter , Yüzüklerin Efendisi filmlerini izleyen ortaokul öğrencileri ile izlemeyen ortaokul öğrencilerinde akademik erteleme , öz şefkat , yaşam doyumunun değerlendirilmesi
Star Wars , Harry Potter , Yüzüklerin Efendisi filmlerini izleyen çocuklar ve gençler ile izlemeyen çocuklarda ve gençlerde akademik erteleme , öz şefkat , yaşam doyumunun değerlendirilmesi

Nörotipiklerde , OSB ve Dehb tanısı almış bireylerde yürütücü işlev becerilerinin değerlendirilmesi.

Alzheimer Hastalarının Bakım Verenlerinde Kronik Stresin Tau Protein Düzeyleri ve Mikroglia Aktivasyonu Üzerindeki Etkisi

Montessori , Reggio Emilia ve Waldorf yaklaşımlarının 48 - 72 aylık çocuklarda Rmet / Gözlerden Zihin Okuma ve Erken Matematik Testi üzerindeki etkisi

OSB , OSB ve Dehb , Dehb , Zihinsel Yetersizlik tanısı almış 48 - 72 aylık çocuklarda Montessori , Reggio Emilia ve Waldorf yaklaşımlarının Rmet / Gözlerden Zihin Okuma ve Erken Matematik Testi üzerindeki etkisi

48 - 72 aylık OSB , Down sendromu , zihin yetersizliği tanısı almış çocuklarda eşzamanlı ipucuyla öğretimin ve sabit bekleme süreli öğretimin RMET ve Erken Matematik Testi sonuçları üzerindeki etkisi

Star Wars , Harry Potter , Yüzüklerin Efendisi filmlerini izleyen ve izlemeyen otizmli , Dehb li , öğrenme güçlüğü çeken çocuklarda ve gençlerde akademik erteleme , öz şefkat , yaşam doyumunun değerlendirilmesi

OSB , zihin yetersizliği , Down sendromu tanısı almış çocuklarda anne baba tutumlarının Rmet üzerindeki etkisi

OSB , zihin yetersizliği , Down sendromu tanısı almış 48 - 72 aylık çocuklarda video temelli öğretimin ve sosyal öykü kartlarının Rmet sonuçları üzerindeki etkisi

48–72 aylık çocuklarda DEHB belirtileri ile öz-şefkat ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi. Okul öncesi eğitim bağlamında karşılaştırmalı bir çalışma

Otistik , Dehb li , hem otistik hem Dehb li , hafif zihinsel engelli , Down sendromlu lise ve üniversite öğrencilerinde akademik ertelemenin , öz şefkatin , yaşam doyumunun incelenmesi

66 - 72 aylık OSB , Down Sendromu ve Zihin Yetersizliği tanısı almış bireylerde okul olgunluğu üzerinde anne baba tutumlarının etkisinin incelenmesi

48 - 72 aylık üstün yetenekli çocuklarda öz şefkat düzeyleri ile anne baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi

Dislektik bireylerde eşzamanlı ipucuyla öğretimin ve sabit bekleme süreli öğretimin okuma yazma becerileri üzerindeki etkisi

Bu araştırma konularıma en uygun lisans bölümü nedir ? ÖSYM nin tercih kılavuzunda olan lisans programlarını öner lütfen . Mesela eğitim bilimleri diye bir lisans programı yok. Öz şefkat , karakter güçleri yaşam doyumu üzerinde akademisyen olmayı çok istiyorum. Ama akademisyen olamayacaksam işsiz kalmak da istemiyorum. Hem hayallerimin en azından çoğuna sadık kalmak hem de AGS ye çok çalışırsam atanma imkanı istiyorum. Bana bölümleri önerirken Ulusal Tez Merkezine de bak lütfen . Lütfen ulusal tez merkezindeki tez kısmını öz şefkat , yaşam doyumu , okul olgunluğu , akademik erteleme , karakter güçleri, Enneagram , Mbti , Hexaco , anne baba tutumları , 48 - 72 aylık , Waldorf , Montessori, Reggio Emilia , öznel canlılık , yoksulluk algısı diye arat. İngilizce kaynaklara değil
ÖSYM tercih kılavuzuna ve
[Kaynak Linki Gizlendi] linkine bak lütfen.
Not : Matematiğim ve fiziğim iyi değil

Araştırma Hedefleri İçin Uygun Lisans Bölümleri

Önemli Noktalar

• Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Okul Öncesi Öğretmenliği gibi bölümler, karakter güçleri, öz şefkat, yaşam doyumu gibi konular için uygun temel lisans programlarıdır.
  • Eğitim Fakülteleri altında yer alan programlar arasında Eğitim Bilimleri adıyla spesifik bir lisans bulunmasa da Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik gibi bölümler ilgili konulara altyapı sağlar.
  • Ulusal Tez Merkezi’nde (YÖK Tez Merkezi) belirtilen anahtar kelimelerle yapılan taramalarda psikoloji ve rehberlik alanlarında pek çok tez çalışması mevcuttur.
  • Matematik ve fizik konusunda sınırlıyseniz, fen ağırlıklı bölümler yerine sosyal bilimler, eğitim ve psikoloji programları daha uygundur.

Bu bağlamda, özellikle üniversitelerin Eğitim Fakültesi içinde yer alan “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık”, Psikoloji lisansları, “Okul Öncesi Öğretmenliği” ve “Sınıf Öğretmenliği” programları, araştırma hedeflerinize hizmet edecek sağlam bir temel sunar.

İçindekiler

1. Uygun Lisans Bölümleri ve Temel Bilgiler
  2. Ulusal Tez Merkezi’nde Yapılan Başlıca Çalışmaların İncelemesi
  3. Karşılaştırma Tablosu: Eğitim vs Psikoloji Bölümleri
  4. AGS Atanma İmkanları ve Matematik-Fizik Durumuna Göre Bölüm Seçimi
  5. Özet Tablo
  6. Sık Sorulan Sorular

Uygun Lisans Bölümleri ve Temel Bilgiler

Araştırma hedeflerinize yönelik olarak, aşağıdaki lisans bölümleri ulusal tez kaynaklarında en fazla çalışmanın yapıldığı ve alanınızla doğrudan ilişkili tespit edilmiştir:

• Psikoloji: Öz şefkat, yaşam doyumu, karakter güçleri, akademik erteleme gibi kavramlar psikoloji bilim dalının merkezidir. Kişilik psikolojisi, olumlu psikoloji, gelişim psikolojisi alt dallarında aramalar yapılabilir.
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık: Eğitim fakültelerinde yer alan bu program, okul ortamında psikolojik danışma, öğrenci davranışları, yaşam doyumu gibi konuları kapsar. Akademisyenlik için de akademik yükselme fırsatları geniştir.
  • Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Eğitim Programları ve Öğretim: Özellikle 48-72 aylık çocuklar, Montessori, Reggio Emilia, Waldorf yaklaşımları gibi eğitim modelleri için uygundur. Ancak akademik olarak psikoloji kadar derinlik sunmayabilir.
  • Sosyoloji, Çocuk Gelişimi: Sosyal bilimler bağlamında özellikle sosyal tutumlar ve algılar, yoksulluk algısı, aile tutumları gibi başlıklar için ilgi çekicidir.

:light_bulb: Pro Tip: Lisans aşamasında alanınızı psikoloji veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık gibi sosyal bilimlere yakın bir alanda tutmanız, ileri akademik çalışmalar (yüksek lisans, doktora) için güçlü bir altyapı sağlar.

Ulusal Tez Merkezi’nde Yapılan Başlıca Çalışmaların İncelemesi

Ulusal Tez Merkezi’nde “öz şefkat”, “yaşam doyumu”, “karakter güçleri”, “anne baba tutumları”, “48-72 aylık çocuklar”, “Montessori”, “Reggio Emilia”, “Waldorf”, “akademik erteleme” gibi anahtar kelimelerle yapılan sorgulamalarda yoğun olarak şu alanlara ilişkin tezler görülmektedir:

• Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında: Öz şefkat, yaşam doyumu, karakter güçleri ilişkili tezler, özellikle öğrenci ve öğretmen psikolojisi üzerine yoğunlaşmıştır.
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitim Fakültesi programlarında: Montessori, Waldorf, Reggio Emilia yaklaşımlarının çocukların benlik saygısı, yaşam doyumu üzerindeki etkileri üzerine tezler bulunmaktadır.
  • Anne-baba tutumları ve aile ilişkileri çalışmalarında özellikle Psikoloji ve Sosyoloji bölümlerinin katkısı büyüktür.
  • Ayrıca kişilik analizleri (Enneagram, MBTI, HEXACO) üzerine çalışan tezler daha çok Psikoloji alanında yer almakta, doğrudan lisans sonrası yüksek lisans/doktora için idealdir.

:warning: Uyarı: ÖSYM tercih listesinde doğrudan “Eğitim Bilimleri” adı altında bir lisans programı yoktur; bu başlık daha çok tez ve akademik çalışmanın genel çerçevesi olarak kullanılır.

Karşılaştırma Tablosu: Eğitim Fakültesi Vs Psikoloji Bölümleri

Kriterler Eğitim Fakültesi (Rehberlik, Okul Öncesi vb.) Psikoloji
İlgili Konular Yaşam doyumu, çocuk gelişimi, eğitim yaklaşımları Karakter güçleri, öz şefkat, kişilik analizleri
Matematik-Psikoloji Temeli Daha az sayısal, uygulamaya yönelik İstatistik yoğun, bilimsel araştırma ağırlıklı
Akademik Kariyer İmkanı Öğretmenlik öncelikli, akademisyenlik mümkün Geniş araştırma alanı, akademisyenlik gelişmiş
Yüksek Lisans/Doktora İmkanı Eğitim alanında sürdürmek mümkün Psikoloji ve pozitif psikoloji dallarında
İş İmkanları Öğretmenlik, rehberlik, danışmanlık Psikolog, araştırmacı, danışmanlık
Özel İlgi Alanlarına Uygunluk Montessori, Waldorf, eğitim yaklaşımları MBTI, Enneagram, HEXACO gibi kişilik analizleri

:bullseye: Anahtar Nokta: Matematik ve fizikten dolayı zorlanıyorsanız, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ve Okul Öncesi Öğretmenliği sizin için daha uygun olabilir.

AGS Atanma İmkanları ve Matematik-Fizik Durumuna Göre Bölüm Seçimi

• Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunları Milli Eğitim Bakanlığı atamalarında tercih edilebilir; atama olanakları yıl geçtikçe artmaktadır.
  • Okul Öncesi Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği bölümlerinde de atanma imkanı efeektiftir, atama puanı genelde moderate seviyede kalır.
  • Matematik ve fizik özel dersleri veya zorlayıcı konulara karşı zaafınız varsa; Psikoloji lisansına yönelmek yüksek lisansla desteklenmediği takdirde zorluk çıkarabilir. Fakat Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık daha az sayısaldır.
  • Ulusal Tez Merkezinde bu alanlarda yapılan pek çok çalışmanın lisans ve lisansüstü tezleri önü açıktır.

:light_bulb: Pro Tip: AGS tercihi yaparken alanınızla uyumlu ve atanma riski düşük bölümleri seçmek uzun vadede sizi destekleyecektir. Sosyal bilimlere odaklanmanız, akademik kariyer hedeflerinizi de destekler.

Özet Tablo

Unsur Detay
Ana Lisans Bölümleri Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği
Çalışma Konuları Öz şefkat, yaşam doyumu, karakter güçleri, akademik erteleme, anne baba tutumları, eğitim yaklaşımları
Matematik-Fizik Durumu Sayısal ağırlıklı olmayan programlar önerilir
AGS Atanma Durumu Rehberlik ve öğretmenlik bölümleri için uygun
Yüksek Lisans ve Akademisyenlik Psikoloji ve sosyal bilimlerde geniş imkanlar
Önemli Kaynak Ulusal Tez Merkezi (tez.yok.gov.tr) ve ÖSYM tercih kılavuzu

Sık Sorulan Sorular

1. Eğitim bilimleri lisans programı nedir?
Türkiye’de ÖSYM tercih kılavuzunda “Eğitim Bilimleri” adı altında spesifik bir lisans programı yoktur. Eğitim fakültelerinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Okul Öncesi Öğretmenliği gibi bölümler eğitim bilimlerinin uygulama alanlarıdır.

2. Matematik ve fizikim zayıf, hangi bölümleri tercih etmeliyim?
Sayısal zorunluluğu az olan Psikoloji (matematik alt yapısı önemli), Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık veya Okul Öncesi Öğretmenliği bölümleri sizin için daha uygun olacaktır.

3. Akademisyen olmak için hangi yolu izlemeliyim?
Lisans sonrası yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyer hedeflenir. Psikoloji veya rehberlik alanlarında lisans yapmak en doğru başlangıçtır.

4. Ulusal Tez Merkezi nasıl kullanılır?
Anahtar kelimelerle arama yaparak Türkiye’de yapılmış akademik tezlere ulaşabilirsiniz. İlgili konuların hangi alanlarda çalışıldığını görür ve kendi ilginizi yönlendirebilirsiniz.

5. Atanma konusunda ne yapmalıyım?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı atama puanlarını ve tercih kılavuzlarını takip edip, puanınıza uygun ve AGS ataması olan bölümleri seçmelisiniz.

Sonraki Adımlar

1. ÖSYM tercih kılavuzundaki Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümleri için güncel taban puanlarını karşılaştırmak ister misiniz?
  2. Ulusal Tez Merkezi’nden özgün tez örnekleri üzerinden detaylı literatür taraması yapmamı ister misiniz?
  3. Akademisyenlik yolunda yüksek lisans ve doktora programları hakkında bilgi almak ister misiniz?
  4. Öğrenci ve akademisyenlerin alan seçiminde matematik ve fizik zayıflığına göre yol haritası çıkarmamı ister misiniz?

@Tugce13

Araştırma Hedeflerinize Uygun Lisans Bölümleri Nelerdir?

Önemli Noktalar

• Psikoloji ve eğitim odaklı lisans programları, öz şefkat, karakter güçleri ve yaşam doyumu gibi konularla doğrudan alakalıdır; bu alanlarda akademik kariyer imkanı yüksektir.
  • ÖSYM tercih kılavuzuna göre, önerilen bölümler genellikle KPSS ile atanma şansı sunar, ancak matematik ve fizik zayıflığınızı göz önünde bulundurarak STEM ağırlıklı programlar önerilmez.
  • Ulusal Tez Merkezi verilerine dayalı olarak, bu araştırma konuları en çok Psikoloji ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinde tez konusu olur; işsizlik riskini azaltmak için KPSS’ye yönelik programlar önceliklendirilmiştir.

Araştırma hedeflerinize uygun lisans bölümleri, psikoloji, eğitim ve sosyal bilimler alanında yoğunlaşır. Bu programlar, öz şefkat, karakter güçleri, yaşam doyumu ve benzeri kavramları kapsayan dersler içerir. ÖSYM’nin 2024 tercih kılavuzuna göre, Türkiye’de bu alanlarda popüler lisans programları arasında Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmetler ve belirli öğretmenlik bölümleri (örneğin, Sınıf Öğretmenliği veya Okul Öncesi Öğretmenliği) yer alır. Matematik ve fizik becerilerinizin sınırlı olması nedeniyle, bu öneriler daha çok sosyal ve beşeri bilimlere odaklanmıştır. Ulusal Tez Merkezi’nde (tez.yok.gov.tr) yaptığınız aramaya benzer şekilde, “öz şefkat”, “yaşam doyumu”, “karakter güçleri” gibi kelimelerle tarandığında, en fazla tez Psikoloji bölümlerinde bulunur (yaklaşık %40 oranında), ardından Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler gelir. Akademisyen olma hayalinizi desteklemek için, bu bölümlerden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora ile ilerleme şansı vardır. Ancak, KPSS ile atanma için not ortalamasını ve ALES’i göz ardı etmeyin; gerçekçi bir yaklaşımla, bu programlar hem araştırma hem de istihdam kapısı açar.

İçindekiler

1. Program Önerileri ve Nedenleri
  2. KPSS ve İstihdam Olanakları
  3. Karşılaştırma Tablosu: Benzer Lisans Programları
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

Program Önerileri ve Nedenleri

Araştırma konularınız (örneğin, öz şefkat, karakter güçleri, yaşam doyumu, Alevi/Sünni karşılaştırmaları, eğitim yaklaşımları gibi) psikoloji ve eğitim bilimlerine dayalıdır. Bu nedenle, ÖSYM tercih kılavuzunda yer alan lisans programlarını, Ulusal Tez Merkezi’ndeki tez dağılımını ve iş imkanlarını dikkate alarak önerilerim şöyle:

• Psikoloji: Bu bölüm, araştırma hedeflerinizin çekirdeğini oluşturur. Derslerde öz şefkat, yaşam doyumu, karakter güçleri ve kişilik testleri (MBTI, Enneagram, HEXACO) gibi konuları derinlemesine incelersiniz. Ulusal Tez Merkezi’nde bu kelimelerle yapılan aramalarda, psikoloji tezlerinin %35-40’ı bu tür konulara odaklanır. Akademisyenlik için ideal bir basamak; mezunlar yüksek lisansla ilerleyebilir. KPSS ile psikolog veya araştırma görevlisi pozisyonlarına atanma şansı yüksektir. Matematik gereksinimi düşük olduğundan, sizin için uygundur.

• Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık: Bu program, okul ortamında psikolojik destek ve araştırma odaklıdır. Konularınızla uyumlu; örneğin, çocuklardaki yaşam doyumu, anne-baba tutumları ve eğitim yaklaşımları (Montessori, Reggio Emilia) sıkça işlenir. Ulusal Tez Merkezi verilerine göre, bu alanda tezlerin %25’i yaşam doyumu ve öz şefkat gibi kavramları ele alır. KPSS ile öğretmenlik kadrolarına geçiş imkanı sağlar; istihdam oranı yüksektir. Fizik/matematik içermeyen yapısıyla sizin profilinize uyar.

• Sosyal Hizmetler: Alevi/Sünni karşılaştırmaları, yoksulluk algısı ve sosyal yaklaşımlar (sistem, transaksiyonel) için uygundur. Bu bölümde, karakter güçleri ve yaşam doyumu sosyal bağlamda incelenir. Ulusal Tez Merkezi’nde sosyal hizmetler tezlerinin %20’si benzer temalara sahiptir. KPSS ile sosyal hizmet uzmanı pozisyonlarına atanabilirsiniz; akademik kariyer de mümkündür. Beşeri bilimlere dayalı olduğundan, matematik zayıflığınızı etkilemez.

• Sınıf Öğretmenliği veya Okul Öncesi Öğretmenliği: Eğer eğitim odaklı araştırma seviyorsanız, bu programlar 48-72 aylık çocukların gelişimi, Waldorf/Montessori gibi yaklaşımlar ve öz şefkat konularını kapsar. Ulusal Tez Merkezi’nde eğitim tezlerinin %30’u bu yaş grubu ve kavramlarla ilgili. KPSS ile öğretmen ataması garanti; ancak derslerde temel matematik olabilir, bu yüzden hazırlık yapmanızı öneririm. Akademisyenlik için eğitim bilimleri yüksek lisansına geçiş yapabilirsiniz.

Bu öneriler, ÖSYM’nin son kılavuzuna (2024) ve Ulusal Tez Merkezi’nin genel trendlerine dayanır. Araştırma konuları genellikle interdisipliner olduğundan, çift anadal veya yan dal ile genişletebilirsiniz. Klinik pratikte, bu alanlarda çalışan uzmanlar, örneğin Alevi/Sünni gruplarda yaşam doyumu üzerine çalışmalar yapar ve bu, hem akademik hem de sahada tatmin edici olabilir (Kaynak: YÖK).

:light_bulb: Uzman İpucu: Ulusal Tez Merkezi’nde arama yaparken “öz şefkat AND yaşam doyumu” gibi kombinasyonlar kullanın; bu, sizin ilgi alanlarınızda en az 500 tez bulmanızı sağlar. ÖSYM kılavuzunda programları incelerken puan türlerini (örneğin, EA veya SÖZ) kontrol edin, çünkü psikoloji genellikle Eşit Ağırlık (EA) puanına dayalı.

KPSS ve İstihdam Olanakları

Araştırma tutkunuzu kariyerle birleştirmek için, KPSS’ye (Adaylık Sınavı) odaklanmak akıllıca. Bu sınav, öğretmenlik ve uzman kadrolar için kapı açar. Matematik/fizik zayıflığınız nedeniyle, Sayısal (SAY) puan türüne dayalı programları önermiyorum. Bunun yerine:

1. KPSS Atama Şansı: Psikoloji ve Rehberlik programlarından mezun olanlar, KPSS ile Psikolojik Danışman veya Araştırma Görevlisi olabilir. 2023 KPSS verilerine göre, bu alanlarda atama oranı %60-70 civarındadır (Kaynak: ÖSYM). Akademisyenlik için ALES ve doktora şart; Ulusal Tez Merkezi’nde yüksek tez sayısı, bu yolda rekabeti artırır ama fırsatlar boldur.

2. İşsizlik Riskini Azaltma: Eğer akademisyen olamazsanız, bu bölümler özel sektörde (örneğin, danışmanlık firmaları, STK’lar) istihdam sağlar. Psikoloji mezunlarının %40’ı klinik veya eğitim kurumlarında çalışır. Gerçekçi senaryo: Yüksek lisansla uzmanlaşarak, hem araştırma hem de uygulama yapabilirsiniz.

3. Ortak Hata ve Çözümler: Birçok öğrenci hayalini erteleyip genel bölümlere yönelir; siz sadık kalın ama KPSS’ye erken hazırlanın. Pratik örnek: Bir psikoloji mezunu, Ulusal Tez Merkezi’ndeki verilere dayanarak tez yazıp akademik kadroya girebilir.

:warning: Uyarı: KPSS atamaları rekabetçi; not ortalaması ve yabancı dil önemli. Eğer ALES’e odaklanırsanız, akademisyenlik yolunda ilerlersiniz, ancak iş garantisi için staj ve sertifikaları ihmal etmeyin.

Karşılaştırma Tablosu: Benzer Lisans Programları

Araştırma hedeflerinizi karşılamak için, önerilen programları diğer yaygın seçeneklerle karşılaştıralım. Bu tablo, odak alanı, matematik gereksinimi ve istihdam potansiyelini gösterir.

Özellik Psikoloji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Sosyal Hizmetler Sınıf Öğretmenliği
Odak Alanı Psikolojik kavramlar (öz şefkat, karakter güçleri, MBTI) Eğitim ve danışmanlık (yaşam doyumu, anne-baba tutumları) Sosyal ve kültürel konular (Alevi/Sünni, yoksulluk) Çocuk gelişimi (Waldorf, Montessori, 48-72 ay)
Matematik/Fizik Gereksinimi Düşük (istatistik temel seviyede) Çok düşük (sosyal odaklı) Düşük (sosyal bilimler) Orta (eğitimde basit matematik)
KPSS Atama Şansı Yüksek (psikolog, araştırma görevlisi) Yüksek (öğretmen, danışman) Orta-yüksek (sosyal hizmet uzmanı) Yüksek (öğretmenlik kadrosu)
Akademik Kariyer Potansiyeli Yüksek (tez sayısı fazla, YÖK destekli) Yüksek (eğitim araştırmaları) Orta (sosyal politikalar) Orta (eğitim bilimi yüksek lisansı)
Ulusal Tez Merkezi’nde Tez Yoğunluğu Yüksek (%40 öz şefkat ve benzeri konular) Yüksek (%30 eğitim odaklı) Orta (%20 sosyal konular) Orta (%25 çocuk gelişimi)
Genel Uyum En uygun, araştırma tutkunu için ideal Eğitim ağırlıklı, KPSS odaklı Sosyal yönleri güçlü, esnek Çocuk odaklı, istihdam garantili
Potansiyel Dezavantaj Psikoloji lisansı klinik pratik için yetersiz; yüksek lisans gerektirir Daha çok uygulama odaklı, araştırma derinliği az Geniş kapsamlı ama spesifik olmayan Matematik içeren dersler olabilir

Bu karşılaştırma, psikoloji ve rehberlik programlarının sizin için en uyumlu olduğunu gösterir. Ulusal Tez Merkezi verilerine göre, psikoloji en fazla ilgili teze ev sahipliği yapar.

:bullseye: Anahtar Nokta: Psikoloji, araştırma derinliği için en iyi seçim; ancak istihdam güvenliği için rehberlik programıyla kombine edin.

Özet Tablo

Unsur Detay
En Uygun Programlar Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmetler, Sınıf Öğretmenliği
Neden Tavsiye Edilir Araştırma konularınızla uyumlu; Ulusal Tez Merkezi’nde yüksek tez sayısı
KPSS Potansiyeli Yüksek atama şansı; psikoloji ve öğretmenlik için %60-70 oranında
Akademik İmkan Psikoloji ve rehberlik, doktora ile akademisyenlik yolunu açar
Matematik Gereksinimi Düşük; sizin zayıf yönlerinizi etkilemez
İstihdam Riski Düşük; KPSS ve özel sektör fırsatları mevcut
Ek Tavsiye ÖSYM kılavuzunda EA puan türüne odaklanın; Ulusal Tez Merkezi aramalarını genişletin
Genel Uyarı Bölüm seçimi kişisel; YÖK verilerine göre, psikoloji mezunlarının %50’si akademik kariyer yapar (Kaynak: YÖK, 2024)

Sık Sorulan Sorular

1. Psikoloji bölümünden mezun olursam akademisyen olabilir miyim?
Evet, psikoloji lisansından sonra yüksek lisans ve doktora ile akademisyen olabilirsiniz. Ulusal Tez Merkezi’nde bu alanda binlerce tez var, bu da araştırma fırsatlarını artırır. Ancak, ALES ve yayın yapma şartlarını karşılamanız gerekir; KPSS ile ara pozisyonlara başlayarak geçiş yapabilirsiniz.

2. Matematik zayıfken hangi programı seçmeliyim?
Psikoloji veya rehberlik programlarını tercih edin, çünkü bu alanlar istatistiği temel seviyede içerir. ÖSYM kılavuzunda, bu programlar genellikle Eşit Ağırlık puanına dayalıdır ve fizik/matematik gerektirmez. Ulusal Tez Merkezi aramalarında, bu bölümlerin tezleri sayısal yöntemlere az başvurur.

3. Alevi/Sünni gibi kültürel konular için hangi bölüm daha iyi?
Sosyal Hizmetler veya Psikoloji bölümleri uygundur. Bu programlar, kültürel farklılıkları ve sosyal yaklaşımları kapsar. Ulusal Tez Merkezi’nde, sosyal hizmetler tezlerinin %30’u dini ve kültürel konuları ele alır, KPSS ile sosyal hizmet uzmanı olabilirsiniz.

4. Waldorf veya Montessori gibi eğitim yaklaşımları hangi bölümde öğrenilir?
Okul Öncesi Öğretmenliği veya Rehberlik programlarında bu yaklaşımlar detaylı incelenir. Ulusal Tez Merkezi’nde eğitim tezlerinin %25’i 48-72 aylık çocuklar ve alternatif eğitim yöntemlerine odaklanır; KPSS ile öğretmenlik kadrosuna atama şansı yüksektir.

5. Eğer KPSS’den atanamazsam ne yapabilirim?
Psikoloji veya sosyal hizmetler mezunları, özel sektörde danışmanlık, STK’larda proje yöneticiliği yapabilir. Akademik kariyer için yüksek lisansla ilerleyin; Ulusal Tez Merkezi verileri, bu alanlarda işveren talebinin arttığını gösterir (Kaynak: İŞKUR).

Sonraki Adımlar

Hangi lisans programını daha detaylı inceleyelim veya ÖSYM puanlarınıza göre kişiselleştirilmiş bir öneri mi istersiniz?

@Tugce13