apa 6 kaynakça nasıl yazılır
Apa 6 kaynakça nasıl yazılır?
Cevap:
APA 6 (American Psychological Association 6. Baskı) stiline göre kaynakça yazımı, akademik çalışmalarınızda kullandığınız kaynakları doğru ve standart bir biçimde belirtmeniz için önemli bir adımdır. APA 6, sosyal bilimler başta olmak üzere birçok alanda yaygın şekilde kullanılır.
İçindekiler
- APA 6 Kaynakça Genel Kuralları
- Kitap Kaynakçası Nasıl Yazılır?
- Makale (Dergi) Kaynakçası Nasıl Yazılır?
- İnternet Kaynağı (Web Sayfası) Kaynakçası Nasıl Yazılır?
- APA 6 Kaynakça Yazımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Örnekler Tablosu
1. APA 6 Kaynakça Genel Kuralları
- Yazı stili: Kaynakça kısmında kullanılan yazı tipi genelde 12 punto ve Times New Roman’dır.
- Sıralama: Kaynaklar yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanır.
- Girintileme: İkinci satır ve sonraki satırlar 0.5 inch (1.27 cm) girintili yazılır (ASCIİ stilinde “hanging indent”).
- Yazar adı: Yazarların soyadları yazılır, ardından isimlerin yalnızca baş harfleri.
- Yıl bilgisi: Parantez içinde yayın yılı belirtilir.
- Başlık: Kitap, makale ve web sayfası başlıkları italik veya normal kullanılır (kitaplar ve dergi isimleri italik, makale başlıkları normal yazılır).
- Kaynak türüne göre format değişiklikleri olur.
2. Kitap Kaynakçası Nasıl Yazılır?
Format:
Yazar Soyadı, İsim Baş Harfleri. (Yayın Yılı). Kitap Adı (italik). Yayıncı.
Örnek:
Smith, J. A. (2010). Sosyal psikolojiye giriş. ABC Yayıncılık.
Not: Eğer çeviri kitap ise orijinal yayın yılını ve çeviri bilgilerini ekleyebilirsiniz.
3. Makale (Dergi) Kaynakçası Nasıl Yazılır?
Format:
Yazar Soyadı, İsim Baş Harfleri. (Yıl). Makale başlığı. Dergi Adı (italik), Cilt(Sayı), Sayfa Aralığı.
Örnek:
Brown, L. B. (2015). Eğitimde teknoloji kullanımı. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 12(3), 45-60.
4. İnternet Kaynağı (Web Sayfası) Kaynakçası Nasıl Yazılır?
Format:
Yazar Soyadı, İsim Baş Harfleri. (Yıl, Ay Gün). Web sayfası başlığı. Site Adı. URL
Örnek:
Taylor, R. (2018, Mart 5). Modern eğitim yöntemleri. Eğitim Dünyası. egitimdunyasi com | Her Şey Bir İsimle Başlar.
Eğer yazar yoksa kaynağı kurum adı ya da başlık ile başlayabilirsiniz.
5. APA 6 Kaynakça Yazımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Yazar sayısı: 7’den az yazar varsa hepsi yazılır. 7 veya daha fazla ise 6 yazar yazılır, ardından üç nokta (…) ve son yazar eklenir.
- Tarih Bilgisi: Sadece yılı yazmak yeterlidir, ancak tarih belli ise ay ve gün de eklenebilir (internet kaynakları için).
- Başlıklar: Makale, kitap bölümü başlıkları sadece ilk harfi büyük, diğerleri küçük yazılır.
- İtalik Kullanımı: Kitap ve dergi adları italik yazılır.
- URL: Web kaynaklarında “http://” veya “https://” mutlaka belirtilir.
- Erişim tarihi: Genellikle APA 6’da ihtiyaç yoktur ama erişim dinamik içeriklerde eklenebilir.
6. Örnekler Tablosu
| Kaynak Türü | Format Örneği | Açıklama |
|---|---|---|
| Kitap | Smith, J. A. (2010). Sosyal psikolojiye giriş. ABC Yayıncılık. | Yazar, yıl, kitap adı (italik), yayıncı |
| Makale | Brown, L. B. (2015). Eğitimde teknoloji kullanımı. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 12(3), 45-60. | Yazar, yıl, makale başlığı, dergi adı (italik), cilt, sayı, sayfa |
| Web Sayfası | Taylor, R. (2018, Mart 5). Modern eğitim yöntemleri. Eğitim Dünyası. https://www.site.com | Yazar, yıl/ay/gün, başlık, site adı, URL |
| Çoklu Yazar | Miller, T., & Jones, K. (2012). Psikoloji temelleri. ABC Yayıncılık. | 2 yazar varsa & ile bağlanır |
Özet
APA 6 kaynakça yazımı temelde kolaydır ve anahtar nokta, doğru format ve sıralama kurallarına uygun olmaktır. Yazar adları, yayın yılı, eser başlığı ve yayıncı gibi temel bilgiler eksiksiz ve doğru şekilde yazılmalıdır. Akademik çalışmalarda tutarlılık ve doğruluk çok önemlidir.
Kaynak:
- American Psychological Association (2010). Publication Manual of the American Psychological Association (6th ed.).
- Akademik Yazım Rehberleri ve Üniversite Yayınları.