ant cümlesinin eş anlamlısı
Ant cümlesinin eş anlamlısı nedir?
Cevap:
Türkçede “ant cümlesi” ifadesi, genellikle bir kişinin yemin ederek verdiği söz ya da bağlayıcı ifade anlamına gelir. Buradaki “ant” kelimesi, “yemin”, “söz”, “taahhüt”, “vaat” gibi anlamlar taşır.
Bu yüzden “ant cümlesinin eş anlamlısı” ifadesiyle, “ant” kelimesinin eş anlamlısı ve onun kullanıldığı bağlamdaki cümlelerde yerine geçebilecek kelimeler veya ifadeler kastedilir.
Ant kelimesinin eş anlamlıları:
| Ant | Eş Anlamlıları | Açıklama |
|---|---|---|
| Yemin | Kişinin doğruluğunu, dürüstlüğünü, ya da bağlılığını belirtmek için edilen resmi söz. | |
| Söz | Verilen taahhüt, vaat veya ifade. | |
| Taahhüt | Bir işi yapmayı karşı tarafa söz vermek. | |
| Vaat | Bir şeyi yapacağını ya da gerçekleşeceğini bildirmek. | |
| Kefalet | Bir kimseye güvence verme, garantörlük etme anlamı. | |
| And | Doğruluğu ya da dürüstlüğü göstermek için edilen söz. |
Eş anlamlı cümle örnekleri
-
“Başarıya ulaşmak için ant ettim.”
→ “Başarıya ulaşmak için yemin ettim.”
→ “Başarıya ulaşmak için söz verdim.” -
“Sadık kalacağıma ant cümlesiyle güvendi.”
→ “Sadık kalacağıma yemin ederek güvendi.”
Özet Tablosu
| Terim/İfade | Açıklama | Eş Anlamlıları / Başka İfadeler |
|---|---|---|
| Ant | Yemin espirisi, söz, taahhüt | Yemin, söz, taahhüt, vaat, kefalet, and |
| Ant cümlesi | Yemin içeren cümle | Yemin cümlesi, bağlayıcı söz, taahhüt cümlesi |
Sonuç olarak; “ant cümlesinin eş anlamlısı” arandığında, kullanılan bağlama göre “yemin cümlesi”, “taahhüt cümlesi” veya “bağlayıcı söz” gibi ifadeler uygun eş anlamlı alternatiflerdir.
Sormatik forumunda da bu konuda benzer başlıklara rastlanabilir; “ant” kelimesinin eş anlamlıları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, “ant sözcüğünün eş anlamlısı” başlığı altında daha fazla açıklama ve öneri bulunabilir.