Ağlasam sesimi duyar mısınız mısralarımda?
Dokunabilir misiniz
Göz yaşlarıma elinizle
Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel kelimelerin kifayetsiz olduğunu Bu derde düşmeden önce
Bir yer var biliyorum her şeyi söylemek mümkün epeyce yaklaşmışım duyuyorum anlatamıyorum. Orhan veli kanık’ın anlatamıyorum şiirinde gecen söz sanatlari ve iletiler nelerdir?
Orhan Veli Kanık’ın “Anlatamıyorum” Şiirinde Geçen Söz Sanatları ve İletiler
Cevap:
Orhan Veli Kanık’ın “Anlatamıyorum” şiiri, duygu ve düşünceleri etkili bir şekilde aktarmak için çeşitli söz sanatlarını kullanır. Şiirde geçen başlıca söz sanatları ve bu şiirlere yüklenen iletiler şöyle açıklanabilir:
Söz Sanatları
-
Teşbih (Benzetme):
- Şiirde “mısralarımda” ve “göz yaşlarıma” gibi ifadeler, somut ve soyut ögeleri birbirine benzeterek anlatım gücünü artırır.
-
İstiare (Eğretileme):
- “Ağlasam sesimi duyar mısınız mısralarımda?” dizesinde, sözcüklere verilen farklı anlamlar yoluyla anlatım güçlendirilmiş ve duygular daha çarpıcı bir şekilde ifade edilmiştir.
-
Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması):
- “Şarkıların bu kadar güzel” ifadesinde, şarkılarla duyguların derinliği dolaylı bir yolla ifade edilmiştir.
-
Mübalağa (Abartma):
- Şiirdeki bazı ifadeler, duygu yoğunluğunu artırmak amacıyla abartılarak kullanılmıştır. Örneğin, “her şeyi söylemek mümkün” ifadesi, ulaşılmak istenen duygusal derinliği vurgular.
-
Tenasüp (Uygunluk):
- Şiirdeki tüm mısralar arasında kendiliğinden bir uygunluk ve iç uyum bulunmaktadır. Bu, şiirin genelinde hissedilen bir sanat türüdür.
İletiler
-
Duygusal Derinlik:
- Şiirde, anlatıcı derin bir duygusal karmaşa ve çaresizlik hissetmektedir. Duygularını ifade etmekte zorlandığını, kelimelerin yetersiz kaldığını dile getirmektedir.
-
İletişim Zorluğu:
- İnsanların birbirlerini tam olarak anlamasının ne kadar zor olduğu ve duyguların kelimelerle ifade edilmeye çalışırken ne kadar sınırlayıcı olduğu mesajı verilmektedir.
-
İçsel Yalnızlık:
- Anlatıcı, kendi iç dünyasına kimsenin tam olarak ulaşamadığını hisseder. Bu yalnızlık, iletişim kurmanın zorluğu ile birleşerek vurgulanır.
-
Anlam ve Anlamsızlık:
- Şiirde, duyguların ifadeye dökülmesi gerektiğinde anlamını yitirme durumu ön plana çıkar. Kelimeler anlamsızlaşır, duyguların derinliği tam olarak yansıtılamaz.
-
Hakikate Yaklaşma:
- Şiirin sonlarında anlatıcı, her şeyi ifade edebilmeye yakın olduğunu ama hala bu hakkı kazanamadığını ima eder. Bu, insanın daima ulaşmak istediği hakikate olan arayışını simgeler.
Orhan Veli’nin “Anlatamıyorum” şiiri, sözcüklerle sınırlı bir dünyada duyguların tüm yönleriyle ifade edilememesi teması üzerinden çok derin bir özgünlük oluşturur ve bu da şiirini etkileyici kılar.
1 Beğeni