- Eğitsel rehberlik hizmetleriyle ilgili aşağıdakilerden
hangisi @bğrudur?
A) Genellikle gruplar hâinde değil, bireysel olarak sunulur.
B) Yalnızca akademik
anłarnda başarısız öğrencileri
kapsar.
Oğrencinin kişisel ve sosyal alandaki gelişim
Ahtiyaçlarının karşılanmasına yöneliktir.
D) Ulaşıiması beklenen hedefler aoyut olarak ifade edilir.
E) Yönetici, öğretmen, uzman ve veli iş birliğini gerektirir.
Eğitsel Rehberlik Hizmetleri ile İlgili Doğru İfadenin Belirlenmesi
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Eğitsel rehberlik hizmetleri genellikle bireysel değil, sınıf rehberliği etkinlikleri aracılığıyla gruplar hâlinde sunulur. Bu nedenle bu ifade yanlıştır.
Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
Eğitsel rehberlik sadece başarısız öğrencileri değil, tüm kademelerdeki tüm öğrencileri kapsar. Öğrencilerin yeteneklerini keşfetmesi ve verimli ders çalışma alışkanlığı kazanması gibi süreçleri içerir. Bu nedenle bu ifade yanlıştır.
Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
Öğrencinin kişisel ve sosyal alanındaki ihtiyaçlarının karşılanması “Eğitsel Rehberlik” değil, “Kişisel-Sosyal Rehberlik” hizmetinin tanımıdır. Soruda eğitsel rehberlik sorulduğu için bu ifade yanlıştır.
Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
Rehberlik hizmetlerinde hedefler soyut değil, öğrenci davranışlarına yansıyacak şekilde somut ve gözlemlenebilir olarak ifade edilmelidir. Bu nedenle bu ifade yanlıştır.
Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Rehberlik bir ekip işidir. Eğitsel rehberlik hizmetlerinin başarıya ulaşması için yönetici, öğretmen, uzman (psikolojik danışman) ve veli iş birliği (müştereklik) şarttır. Bu ifade rehberliğin temel ilkeleriyle örtüşen doğru bir ifadedir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Gruplar hâlinde sunulur.
B. Tüm öğrencileri kapsar.
C. Bu kişisel-sosyal rehberliğin görevidir.
D. Hedefler somut ifade edilir.
E. Okul paydaşlarının iş birliğini gerektirir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Eğitsel rehberlik; öğrencinin okulu tanıması, alan seçmesi ve akademik başarısını artırması süreçlerini kapsar. Bu süreçlerin tamamı ancak okul-aile-uzman iş birliği ile sağlıklı yürütülebilir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: E) Yönetici, öğretmen, uzman ve veli iş birliğini gerektirir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Eğitsel Rehberlik
- Tanım: Öğrencinin akademik başarısını artırmak, öğrenmeyi öğrenmesini sağlamak ve eğitsel seçimlerine yardımcı olmak için sunulan hizmetlerdir.
- Bu problemde: Seçenekler arasından rehberliğin iş birliği ilkesine dayanan genel kuralı sorgulanmıştır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Kavram Karıştırma
- Yanlış: C seçeneğindeki “kişisel ve sosyal gelişim” ifadesini tüm rehberlik türleri için genel bir amaç sanmak.
- Doğru: Her rehberlik türünün (eğitsel, mesleki, kişisel) odaklandığı gelişim alanı farklıdır. Kişisel gelişim, eğitsel rehberliğin doğrudan tanımı değildir.
Eğitsel rehberliğin alt başlıkları olan “oryantasyon” veya “verimli ders çalışma” konuları hakkında daha detaylı bir açıklama yapmamı ister misin?