Bu görüntü iki farklı soru içermektedir. Sorular ve yanıtları aşağıdaki gibidir:
Soru 5
Soru:
Avrupalı devletler keşfettikleri yerleri egemenlikleri altına alarak sömürge imparatorlukları kurdular. Buradan Avrupa’ya giden maddeler Avrupa’ya birikim ve böylece sermaye arttı. Afrika’nın güneyi kısa sürede zenginleşti. Avrupa’nın zenginleşmesini ve Amerika’ya göçü hazırlayan bu gelişmeyi yazınız.
Yanıt:
Bu soru, Coğrafi Keşifler’in Avrupa’da ekonomik ve sosyal değişimlere neden olması konusunu ele alıyor. Coğrafi Keşifler sonucunda, Avrupalı devletler yeni ticaret yolları keşfetti ve deniz aşırı toprakları kolonileştirerek buralardan değerli madenler ve diğer kaynaklar elde ettiler. Bu kaynakların Avrupa’ya taşınması, kıtadaki ekonomik büyümeyi hızlandırdı ve kapital birikimini artırdı. Özellikle ticaretin ve sermayenin artması, Avrupa’nın zenginleşmesine ve bazı bölgelerde sanayi devrimi gibi daha ileri ekonomik hareketlere zemin hazırladı. Ayrıca, keşifler ve yeni dünyaların keşfi, Amerika kıtasına göçleri teşvik etti.
Sonuç:
Coğrafi Keşifler, Avrupa’nın zenginleşmesini ve Amerika’ya göç hareketlerinin temelini atan bir süreçti.
Soru 6
Soru:
Aşağıdaki tabloda Osmanlı Devleti Dönemi’nde yapılan bazı yeniliklere yer verilmiştir. Bu gelişmelerin hangi alan ile ilgili olduğunu ilgili bölüme yazınız.
Gelişme | Alan |
---|---|
Mekteb-i Sultani adı ile Galatasaray Lisesi açıldı | Eğitim |
Divan usulü kaldırılarak yerine Nazırlık sistemi getirildi | Yönetim |
Asakir-i Mansure-i Muhammediye kuruldu | Askeri |
Yanıt:
Bu bölümde Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyılda gerçekleştirdiği bazı reformlar verilmiştir. Her bir yeniliğin hangi alanda yapıldığına dair doğru eşleştirme yapılmalıdır:
- Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) açıldı: Eğitim alanında bir yenilik.
- Divan usulü kaldırılıp yerine Nazırlık sistemi getirildi: Yönetim alanında bir değişiklik.
- Asakir-i Mansure-i Muhammediye kuruldu: Askeri alanda bir reform hareketi.
Sonuç:
Osmanlı döneminde yapılan bu yenilikler esas olarak eğitim, yönetim ve askeri alanlara yönelik reformlar olarak sınıflandırılabilir.