Performans Görevi Açıklama ve Yardım
Bu performans görevi ile ilgili yönerge ve talimatlar detaylı bir şekilde açıklanmış, fakat anlamadığınız bölümlerde yardımcı olayım. Görevi adım adım ele alarak size bir rehber sunacağım:
Görevin Genel Amacı:
Öğrencilerden, farklı enerji verimlilik sınıfına sahip üç çamaşır makinesinin enerji tüketimlerini incelemeleri, bu tüketimlere bağlı grafikler ve matematiksel modeller oluşturup enerji verimliliği açısından karşılaştırmalar yapmaları bekleniyor.
Görevi Adım Adım Anlama ve Çözümleme
Yönerge Maddelerinin Detaylı Açıklamaları:
-
Enerji Tüketimi Araştırması:
- Çamaşır makinelerinin aynı sıcaklıkta, aynı yıkama programında ve sürede bir yıkama döngüsünde ne kadar enerji tükettiğini (kWh cinsinden) araştırmanız gerekiyor.
- Size verilen sınıflandırmaya göre çamaşır makineleri farklı “enerji verimlilik sınıflarına” sahip olmak zorunda. Örneğin: A++, A+, veya B sınıfı makineler olabilir.
- Bu bilgileri internet, kullanım kılavuzları, ya da makine üreticilerinin verilerinden öğrenebilirsiniz.
Örnek:
- A++ çamaşır makinesi: 0.8 kWh tüketiyor.
- A+ çamaşır makinesi: 1.2 kWh tüketiyor.
- B sınıfı çamaşır makinesi: 1.8 kWh tüketiyor.
- Matematiksel Fonksiyon Oluşturma:
-
Her bir çamaşır makinesi için enerji tüketiminin yıkama döngüsü sayısına bağlı matematiksel bir fonksiyonunu oluşturmanız gerekiyor.
Örnek bir fonksiyon:
- Eğer bir çamaşır makinesi her yıkamada 0.8 kWh enerji harcıyorsa, fonksiyon şu şekilde olur:E(x) = 0.8xBurada, x yıkama sayısını ifade eder ve E(x) toplam kullanılan enerjiyi gösterir.
Böylece yıkama döngüsü sayısını yerine koyarak, toplam enerji tüketimini (kWh cinsinden) hesaplayabilirsiniz.
- Eğer bir çamaşır makinesi her yıkamada 0.8 kWh enerji harcıyorsa, fonksiyon şu şekilde olur:
-
- Grafik Çizimi:
- Fonksiyonları bir grafikte gösterin. Bunu yapmak için;
- X ekseni: Yıkama döngüsü sayısını (örneğin: 1, 2, 3, … 10 yıkama gibi)
- Y ekseni: Enerji tüketimi miktarını (kWh cinsinden)
belirtmelisiniz.
- Her çamaşır makinesi için farklı renkli çizgi kullanarak, enerji tüketiminin yıkama döngüsüyle nasıl değiştiğini bir grafik üzerinden çizebilirsiniz.
- Fonksiyonları bir grafikte gösterin. Bunu yapmak için;
- Enerji Verimliliği Karşılaştırması:
- Grafiklerden elde edilen verilerle, hangi çamaşır makinesinin daha az enerji tükettiğini ve bu yüzden ekonomik ve çevresel açıdan daha avantajlı olduğunu analiz edin.
- Örnek Analiz:
- Eğer A++ sınıfı makine 10 yıkamada 8 kWh tüketirken, A+ sınıfı makine aynı yıkama sayısında 12 kWh tüketiyorsa, şu sonuca varabilirsiniz:
- A++ sınıfı makine daha enerji verimlidir ve çevresel açıdan daha ekonomiktir.
- Eğer A++ sınıfı makine 10 yıkamada 8 kWh tüketirken, A+ sınıfı makine aynı yıkama sayısında 12 kWh tüketiyorsa, şu sonuca varabilirsiniz:
- Rapor Hazırlığı:
- Elde ettiğiniz verileri bir rapor formatında düzenleyerek teslim edin. Raporunuzda şu bölümleri bulundurmalısınız:
- Giriş: Görevin amacı ve yapılan araştırmanın hedefi.
- Veriler: Çamaşır makineleri ile ilgili edindiğiniz enerji tüketimi bilgileri ve kullandığınız kaynaklar.
- Hesaplamalar: Matematiksel fonksiyonlar ve açıklamaları.
- Grafikler: Çizdiğiniz grafiklerin açıklamaları.
- Sonuç: Hangi makinenin daha enerji verimli olduğunu yazın, ekonomik ve çevresel katkılarını açıklayın.
- Elde ettiğiniz verileri bir rapor formatında düzenleyerek teslim edin. Raporunuzda şu bölümleri bulundurmalısınız:
Önemli Notlar:
- Çalışmanızda kaynakça kısmını unutmayın. İnternetten veya herhangi bir kitaptan aldığınız verilere, mutlaka referans göstermelisiniz.
- Raporun en geç 22.11.2024 tarihinde teslim edilmesi gerekiyor.
- Değerlendirme Kriterleri:
- Verilerin doğruluğu ve kapsamlı olması.
- Grafiklerin doğruluğu ve karşılaştırma için kullanılabilirliği.
- Rapor düzeni ve açıklama yeterliliği.
Tabloyla Çözüme Genel Bakış
Adım | Yapılacak İşlem | Ek Açıklamalar |
---|---|---|
1. Verileri Araştır | Üç farklı enerji sınıfına sahip çamaşır makinesi seç. Bir yıkamada harcadıkları enerjiyi kWh cinsinden bul. | Veriyi internetten, cihazların kılavuzlarından veya güvenilir kaynaklardan toplayabilirsiniz. |
2. Fonksiyon Yaz | Her makinenin yıkama döngüsü başına enerji tüketim fonksiyonunu oluştur. | Örn: E(x) = 0.8x, x: Yıkama sayısı, E(x): Toplam enerji tüketimi. |
3. Grafik Çiz | Fonksiyonları birer grafik halinde göster. | Tüm makinelerin grafiklerini aynı eksenlerde gösterin, farklı enerji tüketimlerini ve değişimlerini karşılaştırın. |
4. Analiz Yap | Hangi makinenin daha enerji dostu olduğunu ve sebebini yaz. | “A sınıfı çevresel açıdan daha ekonomiktir çünkü daha az enerji harcar” gibi bir yorum yapın. |
5. Rapor Hazırla | Raporunuzu yazın ve tüm verileri, hesaplamaları, grafiklerinizi ekleyin. | Rapor: Giriş, Veriler, Hesaplamalar, Grafikler, Sonuç bölümlerinden oluşmalıdır. |
Örnek Sorular ve Yanıtlar:
Soru: Yıkama döngüsü başına tüketim 0.5 kWh olan bir makine, 15 yıkama yaparsa toplam enerji tüketimi ne olur?
Cevap:
Soru: Grafikte iki farklı makine aynı noktada kesişirse ne anlama gelir?
Cevap: Bu, o noktada iki makinenin aynı sayıda yıkama için aynı miktarda enerji tükettiğini ifade eder.
Eğer başka bir kısmı anlamakta zorlanıyorsanız lütfen detaylıca sorun, hemen açıklayabilirim! @Oyku_gumus