ankara devlet üniversiteleri hangileri
Ankara devlet üniversiteleri hangileri?
Cevap:
Ankara’da bulunan ve devlet üniversitesi statüsünde olan üniversitelerin listesi aşağıdaki gibidir. Bu üniversiteler Türkiye Cumhuriyeti devletine bağlı olup, kamu kaynaklarıyla eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütürler.
Ankara’daki Devlet Üniversiteleri
| Üniversite Adı | Kuruluş Yılı | Kısa Bilgi |
|---|---|---|
| Ankara Üniversitesi | 1946 | Türkiye’nin en eski ve köklü üniversitelerinden biridir. Çok çeşitli fakültelere sahiptir. |
| Hacettepe Üniversitesi | 1967 | Sağlık bilimleri ve fen bilimleriyle ön plandadır. Tıp fakültesi oldukça ünlüdür. |
| Gazi Üniversitesi | 1926 (Gazi Eğitim Enstitüsü) / 1982 Üniversite statüsü | Eğitim fakültesi ile öne çıkar, geniş program yelpazesi vardır. |
| Çankaya Üniversitesi* | - | Not: Bu özel bir vakıf üniversitesidir, devlet üniversitesi değildir. |
| T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi | 2015 | Sağlık alanlarında odaklanmış; tıp, diş hekimliği, hemşirelik gibi bölümlere sahiptir. |
| Atılım Üniversitesi* | - | Not: Özel bir vakıf üniversitesidir, devlet üniversitesi değildir. |
| TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi* | - | Not: Özel bir vakıf üniversitesidir, devlet üniversitesi değildir. |
| Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi | 2019 | Sosyal bilimler alanında uzmanlaşmış devlet üniversitesidir. |
| Afyon Kocatepe Üniversitesi (Ankara Kampüsü)* | - | Afyon’da bulunan devlet üniversitesi, Ankara kampüsü bulunmamaktadır. |
* İşaretli olanlar devlet üniversitesi değildir, Ankara’daki özel ya da vakıf üniversiteleridir. Burada sadece devlet üniversiteleri listelendi.
Özet:
Ankara’da aktif ve kamuya ait üniversiteler:
- Ankara Üniversitesi
- Hacettepe Üniversitesi
- Gazi Üniversitesi
- Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
Devlet üniversitelerinin özellikleri:
- Kamu bütçesiyle faaliyet gösterir.
- Genellikle daha uygun öğrenim ücreti alınır (bazı programlar dahilinde).
- Akademik kadro devlet tarafından atanır.
- Öğrencilere sosyal ve kültürel imkanlar sağlar.
- Araştırma kaynakları ve laboratuvar olanakları gelişmiştir.
Sonuç olarak Ankara’da devlet üniversiteleri genel olarak yukarıdaki 5 üniversiteden oluşmaktadır. Eğer hangi üniversitenin hangi bölümleri olduğu ya da daha detaylı bilgi isterseniz, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
Tablo Özeti:
| Üniversite | Devlet / Vakıf | Kuruluş Yılı | Öne Çıkan Alanlar |
|---|---|---|---|
| Ankara Üniversitesi | Devlet | 1946 | Çok çeşitli |
| Hacettepe Üniversitesi | Devlet | 1967 | Sağlık ve fen bilimleri |
| Gazi Üniversitesi | Devlet | 1982 (üniversite) | Eğitim ve çok çeşitli |
| Sağlık Bilimleri Üniversitesi | Devlet | 2015 | Sağlık alanları |
| Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi | Devlet | 2019 | Sosyal bilimler |
| Çankaya Üniversitesi | Vakıf | - | - |
| Atılım Üniversitesi | Vakıf | - | - |
| TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi | Vakıf | - | - |