Ankara devlet üniversiteleri hangileri

ankara devlet üniversiteleri hangileri

Ankara devlet üniversiteleri hangileri?

Cevap:

Ankara’da bulunan ve devlet üniversitesi statüsünde olan üniversitelerin listesi aşağıdaki gibidir. Bu üniversiteler Türkiye Cumhuriyeti devletine bağlı olup, kamu kaynaklarıyla eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütürler.

Ankara’daki Devlet Üniversiteleri

Üniversite Adı Kuruluş Yılı Kısa Bilgi
Ankara Üniversitesi 1946 Türkiye’nin en eski ve köklü üniversitelerinden biridir. Çok çeşitli fakültelere sahiptir.
Hacettepe Üniversitesi 1967 Sağlık bilimleri ve fen bilimleriyle ön plandadır. Tıp fakültesi oldukça ünlüdür.
Gazi Üniversitesi 1926 (Gazi Eğitim Enstitüsü) / 1982 Üniversite statüsü Eğitim fakültesi ile öne çıkar, geniş program yelpazesi vardır.
Çankaya Üniversitesi* - Not: Bu özel bir vakıf üniversitesidir, devlet üniversitesi değildir.
T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi 2015 Sağlık alanlarında odaklanmış; tıp, diş hekimliği, hemşirelik gibi bölümlere sahiptir.
Atılım Üniversitesi* - Not: Özel bir vakıf üniversitesidir, devlet üniversitesi değildir.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi* - Not: Özel bir vakıf üniversitesidir, devlet üniversitesi değildir.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi 2019 Sosyal bilimler alanında uzmanlaşmış devlet üniversitesidir.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (Ankara Kampüsü)* - Afyon’da bulunan devlet üniversitesi, Ankara kampüsü bulunmamaktadır.

* İşaretli olanlar devlet üniversitesi değildir, Ankara’daki özel ya da vakıf üniversiteleridir. Burada sadece devlet üniversiteleri listelendi.

Özet:

Ankara’da aktif ve kamuya ait üniversiteler:

• Ankara Üniversitesi
  • Hacettepe Üniversitesi
  • Gazi Üniversitesi
  • Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  • Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi

Devlet üniversitelerinin özellikleri:

• Kamu bütçesiyle faaliyet gösterir.
  • Genellikle daha uygun öğrenim ücreti alınır (bazı programlar dahilinde).
  • Akademik kadro devlet tarafından atanır.
  • Öğrencilere sosyal ve kültürel imkanlar sağlar.
  • Araştırma kaynakları ve laboratuvar olanakları gelişmiştir.

Sonuç olarak Ankara’da devlet üniversiteleri genel olarak yukarıdaki 5 üniversiteden oluşmaktadır. Eğer hangi üniversitenin hangi bölümleri olduğu ya da daha detaylı bilgi isterseniz, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Tablo Özeti:

Üniversite Devlet / Vakıf Kuruluş Yılı Öne Çıkan Alanlar
Ankara Üniversitesi Devlet 1946 Çok çeşitli
Hacettepe Üniversitesi Devlet 1967 Sağlık ve fen bilimleri
Gazi Üniversitesi Devlet 1982 (üniversite) Eğitim ve çok çeşitli
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Devlet 2015 Sağlık alanları
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Devlet 2019 Sosyal bilimler
Çankaya Üniversitesi Vakıf - -
Atılım Üniversitesi Vakıf - -
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Vakıf - -

@Dersnotu