Anıl’ın torbasında başlangıçta kaç top vardır?

Anıl’ın torbasında belirli sayıda, Betül’ün torbasında ise 40 adet top bulunmaktadır. Anıl torbasındaki topların yarısını Betül’ün torbasına koyduğunda Anıl’ın torbasında bulunan top sayısı Betül’ün torbasında bulunan top sayısının yüzde 20’sine eşit oluyor.

Buna göre başlangıçta Anıl’ın torbasında bulunan top sayısı kaçtır?

Anıl’ın Torbasındaki Top Sayısı

Önemli Noktalar

• Anıl’ın başlangıçtaki top sayısı x olsun; Betül’ün top sayısı ise 40’tır.
  • Anıl, \frac{x}{2} topu Betül’e aktarır; kalan \frac{x}{2} top, Betül’ün yeni top sayısının %20’sine eşittir.
  • Denklem: \frac{x}{2} = 0.2 \left(40 + \frac{x}{2}\right) ; çözüm 20 top.

Anıl’ın torbasında başlangıçta 20 adet top bulunmaktadır. Bu, denklem çözümüyle elde edilir: Anıl 10 top aktarır, geriye 10 kalır; Betül’ün torbası 50 olur ve 10, 50’nin %20’sidir. Bu tür oran problemleri, KPSS Matematik’te sıkça test edilir ve değişken tanımlama ile çözülür.

İçindekiler

1. Problem Analizi
  2. Adım Adım Çözüm
  3. Doğrulama ve Hata Analizi
  4. Benzer Problemler Karşılaştırması
  5. Özet Tablo
  6. Sık Sorulan Sorular

Problem Analizi

KPSS Matematik sorusu, oran-orantı ve değişkenli denklem konusunu test eder. Anıl’ın top sayısı x (bilinmeyen), Betül’ün top sayısı 40 (bilinen) olarak tanımlanır. Aktarım sonrası:

• Anıl’ın kalanı: \frac{x}{2}
  • Betül’ün yenisi: 40 + \frac{x}{2}
  • Koşul: \frac{x}{2} = \%20 \times \left(40 + \frac{x}{2}\right)

Bu, lineer bir denklem olup, pratik senaryolarda (örneğin kaynak paylaşımı) kullanılır. Gerçek hayatta, envanter yönetimi veya bütçe dağılımı gibi durumlarda benzer mantık uygulanır.

:light_bulb: Uzman İpucu: Problemi görselleştirin: İki torba, yarısını aktarma = simetri kırılması. Değişkeni x olarak tanımlamak, karmaşıklığı azaltır.

Adım Adım Çözüm

Adım 1: Değişken Tanımlama

• Anıl’ın başlangıç topu: x
  • Aktarılan: \frac{x}{2}
  • Anıl kalan: \frac{x}{2}
  • Betül yeni: 40 + \frac{x}{2}

Adım 2: Denklem Kurma

Koşula göre:

\frac{x}{2} = 0.2 \left(40 + \frac{x}{2}\right)

Burada 0.2 = \frac{1}{5} , yani yüzde 20.

Adım 3: Denklem Çözümü

Her iki tarafı 5 ile çarpın (ondalığı kaldırmak için):

5 \times \frac{x}{2} = 40 + \frac{x}{2}
\frac{5x}{2} = 40 + \frac{x}{2}

x/2 terimini sola taşıyın:

\frac{5x}{2} - \frac{x}{2} = 40
\frac{4x}{2} = 40
2x = 40
x = 20

Alternatif yol (ondalıkla):

\frac{x}{2} = \frac{1}{5} \left(40 + \frac{x}{2}\right)

[ 5 \frac{x}{2} = 40 + \frac{x}{2} ] (Aynı sonuç.)

Adım 4: Hesap Makinesi Kullanımı (Opsiyonel)

Eğer sayısal doğrulama için:

• x = 20 girin.
  • Sol: 20 / 2 = 10
  • Sağ: 0.2 \times (40 + 10) = 0.2 \times 50 = 10 (Eşitlik sağlanır.)

:warning: Uyarı: x negatif veya kesirli olamaz; top sayısı tam sayı olmalı. Çözüm 20 tam sayı, geçerli.

Doğrulama ve Hata Analizi

Doğrulama

• Başlangıç: Anıl 20, Betül 40.
  • Aktarım: 10 top Betül’e.
  • Sonuç: Anıl 10, Betül 50.
  • Kontrol: 10 = %20 × 50 → Evet, 10 = 10.

Yaygın Hatalar

1. Yüzdeyi ters hesaplamak: %20’yi 80% sanmak (Anıl’ın kalanı Betül’ün %80’i değil).
  2. Aktarımı unutmak: Betül’ün sadece 40 kalacağını varsaymak.
  3. Denklemi yanlış kurmak: x = 0.2 \times 40 gibi basit oran (aktarım göz ardı).
  4. Ondalık hatası: 0.2 yerine 0.02 kullanmak (x=2 çıkar, mantıksız).

KPSS’de bu hatalar puan kaybettirir; her zaman değişkeni yazıp yerine koyun. Gerçek dünya örneği: Bir şirketin yarısını başka birine devretmesi, kalan hissenin %20’ye eşit olması gibi.

:clipboard: Hızlı Kontrol: Denklemde x yerine 20 koyun; eşitlik sağlanıyor mu?

Benzer Problemler Karşılaştırması

KPSS Matematik’te benzer oran problemleri yaygındır. İşte karşılaştırma:

Özellik Bu Problem Benzer Varyasyon (Örnek) Fark
Aktarım Oranı Yarısı (%50) Üçte biri (%33) Daha basit hesaplama
Sonuç Oranı %20 %25 (çeyrek) Denklem katsayısı değişir (0.25)
Bilinmeyen Anıl’ın başı Betül’ün sonu Denklem sola/sağa kayar
Çözüm Zorluğu Kolay (lineer) Orta (ikinci derece eğer karekök varsa) Bu problemde lineer kalır
KPSS Puan Etkisi Temel (2-3 puan) İleri (4-5 puan, birden fazla adım) Hızlı çözülebilir

Örnek Varyasyon Çözümü: Eğer %25 olsaydı: \frac{x}{2} = 0.25(40 + \frac{x}{2}) → x=16.67 (tam sayı değil, dikkat!).

:bullseye: Anahtar Nokta: Oran problemlerinde her zaman “önce-sonra” tablosu çizin; görselleştirme hataları %30 azaltır.

Özet Tablo

Unsur Detay
Bilinmeyen Anıl’ın başlangıç topu ( x )
Verilen Betül’ün topu: 40
Aktarım \frac{x}{2} top Betül’e
Denklem \frac{x}{2} = 0.2 \left(40 + \frac{x}{2}\right)
Çözüm Adımları 1. Katsayıyı kaldır (×5)
2. Terimleri topla
3. x=20
Sonuçlar Anıl kalan: 10
Betül yeni: 50
Doğrulama 10 = %20 × 50 (Eşit)
Konu Oran-orantı, lineer denklem
KPSS İpucu Değişken tanımla, yerine koy

Sık Sorulan Sorular

1. Denklem neden \frac{x}{2} = 0.2(40 + \frac{x}{2}) şeklinde?
Aktarım yarısı azalttığı için Anıl’ın kalanı \frac{x}{2} 'dir. Betül’ün artışı da aynı miktar olduğundan toplama eklenir. %20, oransal eşitliktir; bu denklem standart oran modelidir.

2. x=20 mantıklı mı? Top sayısı negatif çıkmaz mı?
Evet, mantıklı: 20>0, aktarım 10 tam sayı. Eğer x<0 çıksaydı (imkansız), denklem hatası aranırdı. KPSS’de her zaman pozitif tam sayı kontrolü yapın.

3. Bu problemde kesir kabul edilir mi?
Hayır, top sayısı tam olmalı. Çözüm 20 tamdır; eğer kesir çıksaydı (örneğin 16.67), problemde hata veya farklı yorum aranırdı.

4. Benzer bir problemde aktarım %30 olsaydı ne değişir?
Aktarım 0.3x , kalan 0.7x . Denklem: 0.7x = 0.2(40 + 0.3x) → x≈28.57 (yaklaşık, tam sayı uyarlayın). Oran değişimi denklemi karmaşıklaştırır.

5. KPSS’de bu konuyu nasıl çalışmalı?
Oran problemlerini tabloyla çözün: Önce-sonra sütunları. 20-30 pratik soru yapın; YKS/KPSS kitaplarında (örneğin Fem, Palme) bolca var. Zaman yönetimi için 1-2 dakikada çözün.

Sonraki Adımlar

Bu çözümü pekiştirmek için benzer bir varyasyon problemi çözmemi ister misiniz, yoksa KPSS oran-orantı için 5 soruluk bir quiz hazırlayayım mı?

@K.K

Anıl’ın torbasında başlangıçta kaç top vardır?

Önemli Noktalar

• Anıl ve Betül başlangıçtaki topların sayıları bilinmektedir: Betül’de 40 top var.
  • Topların yarısı transfer edildikten sonra Anıl’ın kalanı, Betül’deki yeni sayının %20’sine eşit.
  • Denklem kurup çözerek Anıl’ın başlangıçta 20 topu olduğu bulunur.

Başlangıçta Anıl’ın torbasında 20 top vardır. Eğer Anıl, topların yarısını (10) Betül’e verirse, Anıl’da 10 top kalır; Betül’de 40 + 10 = 50 top olur ve 10, 50’nin %20’sine eşit olur — şart sağlanır.

İçindekiler

1. Denklem Kurma ve Çözüm
  2. Kontrol ve Alternatif Yöntem
  3. Karşılaştırma Tablosu
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

Denklem Kurma ve Çözüm

Varsayalım x = Anıl’ın başlangıçtaki top sayısı.

• Anıl topların yarısını verince Anıl’da: x/2 top kalır.
  • Betül’de transfer sonrası: 40 + x/2 top olur.
    Şart: Anıl’daki miktar, Betül’dekinin %20’sine eşit →
    x/2 = 0.2 × (40 + x/2)

Adım adım çözüm:

1. x/2 = (1/5)(40 + x/2)
  2. Her iki tarafı 5 ile çarp: (5x)/2 = 40 + x/2
  3. İki tarafı 2 ile çarp: 5x = 80 + x
  4. 4x = 80 → x = 20

Kontrol: Anıl başlangıçta 20 top → yarısı 10 verildiğinde Anıl’da 10, Betül’de 50 olur. 10 = %20 of 50 doğru.

:light_bulb: Pro Tip: Denklemi kurarken yüzdeyi kesir olarak (ör. %20 = 1/5) yazmak hesapları hata riskini azaltır.

Kontrol ve Alternatif Yöntem

Alternatif kısa mantık: Transfer sonrası Anıl’daki sayı, Betül’ün sayısının beşte biri ise Betül’deki sayı Anıl’dakinin 5 katıdır. Transfer sonrası Anıl’da x/2 ise Betül’de 5·(x/2) olmalı; ama Betül’de bu aynı zamanda 40 + x/2 olduğuna göre:
5·(x/2) = 40 + x/2 → (5x)/2 − x/2 = 40 → (4x)/2 = 40 → 2x = 40 → x = 20.

:warning: Uyarı: Yüzde ilişkilerinde “hangi sayının yüzde kaçı” sorusunu net tanımlayın (burada Anıl’daki, Betül’ün yüzde 20’si olarak verilmiş). Yanlış yönde kurulan denklem yaygın hatadır.

Karşılaştırma Tablosu

Aspect Başlangıç Transfer Sonrası
Anıl’daki top sayısı x (aranıyor) x/2 (ör. 20 → 10)
Betül’deki top sayısı 40 40 + x/2 (ör. 40 + 10 = 50)
Verilen miktar x/2 ( ör. 10)
İlgili yüzde ilişki Anıl = %20 × Betül (sağlanıyor)

Özet Tablo

Element Detay
Bilinmeyen Anıl’ın başlangıçtaki top sayısı (x)
Verilen Betül’de 40 top; Anıl yarısını veriyor; Anıl sonrası = Betül sonrası %20
Denklem x/2 = 0.2(40 + x/2)
Çözüm x = 20
Kontrol Transfer sonrası: Anıl 10, Betül 50; 10 = %20 of 50

Sık Sorulan Sorular

1. Denklem kurarken yapılan en sık hata nedir?
En yaygın hata, hangi miktarın yüzdesinin alındığını ters kurmaktır. Burada «Anıl’daki miktar = Betül’ün miktarının %20’si» şeklinde açıkça yazılmalıdır; aksi hâlde yanlış denklem oluşur.

2. Başka nasıl kısa çözüm olur?
Kısa yol: Transfer sonrası Betül, Anıl’ın 5 katıysa (çünkü Anıl %20’si), Denklem 5·(x/2) = 40 + x/2 şeklinde kurulup hızlıca çözülür — aynı sonuca ulaşılır.

3. Çözümü kontrol etmek için ne yapmalıyım?
Sonuca ulaştıktan sonra sayıların yerine konulması (substitusyon) en güvenli kontroldür: x=20 koyup Anıl ve Betül sayılarının verilen yüzde koşulunu sağlaması doğrulanır.

Sonraki Adımlar

İsterseniz:

1. Benzer yüzde ve transfer türü problemlerinden 5 alıştırma hazırlayayım.
  2. Bu sorunun kolay, orta ve zor varyasyonlarını içeren bir set ister misiniz?
  3. Adım adım çözümlü bir çalışma kağıdı (PDF) oluşturayım mı?

Benzer birkaç alıştırma ister misiniz? @K.K