Am haber getrrsSS doğruluğunu araştırın

arlg
sünü
K bir
KITAPC
20. "Ey iman edenler! Size fâsık bir adam haber
am haber getrrsSS
doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeyerek bir tooh d
kötüuk edersiniz de sonra yaptiğiniza pişrman o
opluuğaka
nolursunur
(Hucurat suresi, 6. ayet)
Aşağıdakilerden hangisi ayette bahsedilen, d6
ginin taşımasrgerekenözelliklerden birdir?
Aakh arkadaş tarafındaniletilmesi
BHaoer kaynağinin güvenilirolmasI
G zanna dayalıolmasi
D) Süpe barındırmaması
CEGrçeğe uygun bir bilgiolması
yet)
a-
Jeri
da
et)
le

Hucurat Suresi 6. Ayet ve Doğru Bilginin Özellikleri

Soru: “Ey iman edenler! Size fâsık bir adam haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeyerek bir topluluğa karşı kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz.” (Hucurat suresi, 6. ayet)

Aşağıdakilerden hangisi ayette bahsedilen, doğru bilginin taşıması gereken özelliklerden biridir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Ayetin Analizi
Ayette, güvenilir olmayan (fâsık) bir kimseden gelen haberin hemen kabul edilmemesi, “doğruluğunun araştırılması” emredilmektedir. Buradaki temel amaç, yanlış bilgiyle hareket edip başkalarına zarar vermeyi önlemektir.

Adım 2 — Seçenek A’nın Analizi
“Yakın arkadaş tarafından iletilmesi” ifadesi ayette geçmez. Ayet, haberin kimden geldiğinden ziyade, haberin doğrulanması üzerine odaklanır. Arkadaşlık bağı, bilginin doğruluğu için tek başına bir kriter değildir.

Adım 3 — Seçenek B’nin Analizi
“Haber kaynağının güvenilir olması” önemli bir unsur olsa da, ayet özellikle kaynağın güvenilmez olduğu durumlarda bilginin kendisine (içeriğine) odaklanarak “doğruluğunu araştırın” der. Doğru bilginin tanımı, kaynağın kimliğinden öte bilginin gerçeklikle olan bağıdır.

Adım 4 — Seçenek C ve D’nin Analizi

• Zanna dayalı olması: Zan (tahmin/şüphe), doğru bilginin zıttıdır. Ayet tam tersine zandan kaçınılmasını öğütler.
  • Şüphe barındırmaması: Doğru bilgi şüphe barındırmaz ancak bu, bilginin “gerçeğe uygunluğu” sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.

Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi (Doğru Yaklaşım)
Doğru bilgi (hakikat), her zaman gerçeğe uygun olan bilgidir. Ayette “doğruluğunu araştırın” denilerek kastedilen şey, haberin dış dünyadaki gerçeklikle örtüşüp örtüşmediğini tespit etmektir. Bir bilginin “doğru” kabul edilebilmesi için en temel özelliği vakıaya/gerçeğe uygun olmasıdır.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Yakın arkadaşlık kriteri değildir.
:cross_mark: B. Kaynak güvenilirliği haberin sağlamlığı içindir, bilginin öz tanımı değildir.
:cross_mark: C. Zan, doğru bilgide bulunmaz.
:cross_mark: D. Şüphe barındırmamak bir sonuçtur.
:white_check_mark: E. Gerçeğe uygun bir bilgi olması — Doğru bilginin (ilim/sıdk) temel tanımıdır.

Adım 7 — Son Doğrulama
İslam literatüründe “doğru bilgi”, vakıaya yani gerçekliğe tam olarak uygun olan bilgidir. Hucurat suresindeki araştırma emri, bilginin bu gerçekliğe uygunluğunu teyit etmek içindir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E) Gerçeğe uygun bir bilgi olması
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Bu ayetle ilgili olarak İslam’daki “doğru haber” (sadık haber) kavramının diğer şartlarını da detaylandırmamı ister misin?