Altı çizili kelimeleri Gerçek anlam veya mecaz anlam olma durumları ile eşleştiriniz

Altı çizili kelimelerin anlamlarını eşleştirme:

1. Pişirdi:

• Gerçek Anlam: Burada fiil, yumurtanın ateşte veya ısı kullanılarak bir yemek haline getirilmesini ifade ediyor. Bu nedenle gerçek anlamdır.
  2. Soğuk:

• Mecaz Anlam: Teyzenin soğuk davranması, onun duygusal olarak mesafeli veya ilgisiz bir tavır sergilemesini ifade eder. Burada kelime duygusal bir durumu anlatıyor, bu yüzden mecaz anlamdadır.
  3. Yürüyerek:

• Gerçek Anlam: Okula fiili olarak adım atarak, fiziksel olarak hareket edilerek gidildiğini ifade eder. Bu nedenle gerçek anlam taşır.
  4. Ağır:

• Mecaz Anlam: “Bu sözler bana ağır geldi” ifadesinde, söylenen sözlerin olumsuz, incitici veya zorlayıcı etkisini anlatır. Burada fiziksel bir ağırlık değil, duygusal bir etki söz konusu. Bu yüzden mecaz anlamdadır.
  5. Kırıldım:

• Mecaz Anlam: “Ali’ye çok kırıldım” ifadesi, kişinin duygusal olarak incindiğini, üzüldüğünü gösterir. Bu bağlamda fiziksel bir kırılma değil, duygusal bir durum ifade edilir. Bu nedenle mecaz anlam taşır.
  6. Ayakta:

• Gerçek Anlam: “Yorgunluktan ayakta uyuyordu” ifadesinde kişi gerçek anlamda uyumakta değil, mecaz olarak çok yorgun olmayı anlatır. Ancak kelime fiziksel bir durumu ifade ediyor görünse de, bu ifade tarzında mecaz bir boyut vardır.

Bu cümlelerdeki altı çizili kelimelerin büyük çoğunluğunda mecaz anlamları karşımıza çıkıyor. Her bir kelimenin cümlede kullanılış biçimi, onun gerçek veya mecaz anlamda olduğunu belirliyor.size yardımcı olur.