youtubeindeksakadeni
9. I. Öğrencilere kazandırilacak kazanimların beirlen-
mesi,
Gezi için gidilecek mekânın öğrencilerle birfikse
belirlenmesi,
IM) Gezinin planınin hazirlanması, güvenlik tedbirle.
rinin alınması,
V. Gezi için gerekli izinlerin alinmasI, gezide sorula-
cak sorularin belirlenmesi,
V. Gezinin uygulanmasi,
VI. Gezinin değerlendirimesi.
bnleheolnel
Yukarıda alan gezisi yönteminin uygulama süreci
verilmiştir. Hangi iki öncül yer değiştirirse uygu-
lama süreci doğru şekilde gerçekleştirilmiş olur?
REDMI NOTE 13 PRO 5G
E) ev
02/07/2026 15:02
Alan Gezisi Yöntemi Uygulama Süreci Analizi
Yukarıdaki soruda, alan gezisi yönteminin uygulama aşamalarının doğru sıralanması istenmektedir. Eğitim bilimleri ve ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) kapsamında bu süreç belirli bir mantık çerçevesinde ilerler.
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Seçenek I’in Analizi
“Öğrencilere kazandırılacak kazanımların belirlenmesi” her zaman ilk adımdır. Bir etkinliğin amacı ve hedefi belirlenmeden diğer hazırlıklara geçilemez. Bu madde yerinde doğrudur.
Adım 2 — Seçenek II ve III’ün Analizi
- II. Öncül: Gezi için gidilecek mekânın belirlenmesi.
- III. Öncül: Gezinin planının hazırlanması ve güvenlik tedbirlerinin alınması.
Eğitim planlamasında, önce gidilecek yer seçilmeli, ardından o yere özgü planlama ve güvenlik önlemleri alınmalıdır. Ancak burada kritik bir nokta vardır: Planlama (III), gidilecek mekanın seçilmesini (II) de kapsayan daha geniş bir hazırlık sürecidir. Öğretim programına göre, kazanımlar belirlendikten sonra önce genel bir gezi planı taslağı oluşturulur, ardından bu plana uygun mekân seçilir.
Adım 3 — Seçenek IV, V ve VI’nın Analizi
- IV. Öncül: İzinlerin alınması ve soruların belirlenmesi (Uygulama öncesi son hazırlık).
- V. Öncül: Uygulama (Gezinin kendisi).
- VI. Öncül: Değerlendirme (Gezi sonrası).
Bu üç madde kronolojik olarak doğru sıralanmıştır.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
Süreçte hata II ve III. maddelerdedir. Eğitimsel süreçte önce genel gezi planı taslağı ve güvenlik yaklaşımları düşünülür (III), sonra bu kriterlere uyan mekan öğrencilerle netleştirilir (II).
II. Mekân Belirlenmesi
III. Plan Hazırlanması
Eğer III başa gelirse; önce genel planlama/güvenlik kuralları belirlenir, sonra bu plana uygun mekan seçilir. Ancak pedagojik olarak yaygın kabul gören akış; kazanım → mekan seçimi → o mekana özel detaylı plan şeklindedir. Soruda verilen orijinal dizilimde II ve III’ün yer değiştirmesi, planlama bütünlüğünü sağlar.
Adım 5 — Final Doğrulama
Doğru sıralama şu şekilde olmalıdır:
- Kazanımların belirlenmesi (I)
- Gezinin planının hazırlanması ve güvenlik tedbirleri (III)
- Gidilecek mekânın belirlenmesi (II)
- İzinler ve soru hazırlığı (IV)
- Uygulama (V)
- Değerlendirme (VI)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] B) II ve III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. Alan Gezisi (Field Trip)
- [Tanım:] Öğrencilerin okul dışındaki doğal veya yapay ortamlarda doğrudan gözlem yaparak öğrenmelerini sağlayan yöntemdir.
- [Bu problemde:] Uygulama adımlarının mantıksal ve bürokratik sırası sorulmuştur.
[SIK YAPILAN HATALAR:]
İzinlerin Uygulamadan Sonra Alınması
- [Yanlış:] V. maddeden sonra IV. maddenin gelmesi.
- [Doğru:] Resmi izinler (Veli, Okul, Milli Eğitim) uygulama başlamadan (V) kesinlikle tamamlanmalıdır.
- [Neden yanlış:] Yasal sorumluluk ve güvenlik protokollerine aykırıdır.
Alan gezisi planlamasıyla ilgili başka bir aşamanın detaylarını veya yasal izin süreçlerini incelememizi ister misin?