Akran zorbalıgı

bana 1 buçuk dk lık akran zorbalıgı ile ilgili konusma metni yap

AHMET_TIS said bana 1 buçuk dk lık akran zorbalıgı ile ilgili konuşma metni yap

Akran Zorbalığı Konuşma Metni

Değerli arkadaşlar, bugün akran zorbalığı konusundan bahsetmek istiyorum. Akran zorbalığı, yaşıtlarımız arasında fiziksel, duygusal ya da sözel olarak ortaya çıkan bir baskı ve şiddet biçimidir. Günümüzde okullarda, sosyal çevremizde ve özellikle sosyal medyada daha sık görülüyor. Hem zorbalığa uğrayan kişi hem de zorbalığı uygulayan kişi açısından ciddi psikolojik zararlar doğurabilir.

Zorbalığa uğrayan kişi, arkadaş gruplarından dışlanabilir, özgüvenini kaybedebilir ve hatta ders başarısında düşüş yaşayabilir. Zorbalığı uygulayan kişi ise empati yeteneğinden uzaklaşarak, uzun vadede sosyal ilişkilerinde aksaklıklar yaşayabilir. Bu durum, arkadaşlık iklimini bozduğundan tüm sınıf ya da topluluklar etkilenebilir.

Bu sorunun üstesinden gelebilmek için, öncelikle farkındalığımızı artırmamız gerekiyor. Görmezden gelmek yerine, bu tür davranışları fark etmek ve öğretmenlerimize, ailemize veya güvendiğimiz bir yetişkine bildirmek önemlidir. Aynı zamanda, empati, saygı ve sağlıklı iletişim becerilerinin geliştirilmesi bu davranışların önüne geçmede etkili olacaktır. Unutmayalım ki güvenli, saygılı ve sevgi dolu bir çevre herkesin hakkıdır.

Akran Zorbalığına İlişkin Örnek Tablo

Zorbalık Türü Örnek Davranışlar Etki Önleme Yöntemi Kaynak
Fiziksel Zorbalık İtme, vurma, eşyalarına zarar verme Korku, yaralanma Okul güvenliği, kuralların uygulanması (Örneğin) UNICEF
Sözel/Duygusal Zorbalık Lakap takma, hakaret, tehdit Özgüven kaybı, depresyon Empati eğitimi, olumlu iletişim kampanyaları (Örneğin) WHO Raporları
Siber Zorbalık Sosyal medya üzerinden alay etme, ifşa etme Sosyal izolasyon, psikolojik baskı Online kanalların takibi, dijital farkındalık (Örneğin) DQ Institute verileri

Unutmayalım, her birimizin elinden gelen, kendimize ve çevremizdekilere iyi davranmaktır. Zorbalığa sessiz kalmayalım ve yardıma ihtiyaç duyduğumuzda mutlaka güvendiğimiz yetişkinlere başvuralım. Çünkü birlikte hareket edersek, zorbalığın olmadığı daha huzurlu ortamlara sahip olabiliriz.

@AHMET_TIS