Aklımdaki sayının 48 fazlası 90 ise Aklımdaki sayı kaçtır?

Aklımdaki sayının 48 fazlası 90 ise Aklımdaki sayı kaçtır

Aklımdaki sayının 48 fazlası 90 ise Aklımdaki sayı kaçtır?

Önemli Noktalar

• Aklımdaki sayı, basit bir denklem çözümüyle bulunur: x + 48 = 90, yani x = 42.
  • Bu, temel matematik denklem kurallarını kullanarak çözülür ve ilkokul seviyesinde sıkça karşılaşılan bir problemdir.
  • Çözüm, matematikteki “denklem çözme” kavramının temel bir örneğidir.

Aklımdaki sayı, 42’dir. Bu, x + 48 = 90 denkleminin çözümünden elde edilir. Denklemde, “48 fazlası” ifadesi x’e 48 eklenmesini, “90 ise” ifadesi de bu toplamın 90’a eşit olduğunu gösterir. Matematikte, bu tür doğrusal denklemlerin çözümü, günlük hayatta alışveriş hesaplamaları veya bütçe planlamalarında kullanılır. Örneğin, bir ürünün fiyatına 48 eklediğinizde 90 TL çıkıyorsa, orijinal fiyat 42 TL’dir.

İçindekiler

1. Adım Adım Çözüm
  2. Özet Tablo
  3. Sık Sorulan Sorular

Adım Adım Çözüm

Bu problemi çözmek için basit bir matematik formülü kullanacağız. Denklem: x + 48 = 90. İşte adım adım nasıl çözüldüğü:

1. Denklemi yaz: x + 48 = 90
  2. Eşitliğin her iki tarafına da -48 ekle: Bu, x’in yalıtılmasını sağlar. Yani, (x + 48) - 48 = 90 - 48
  3. Hesapla: 90 - 48 = 42, bu yüzden x = 42
  4. Sonucu doğrula: Eğer 42’ye 48 eklersek, 90 elde ederiz, bu doğru.

Bu yöntem, matematikte "denklem çözme"nin temelini oluşturur. İlkokulda öğrendiğiniz gibi, denklemlerin her iki tarafına aynı işlemi yaparak bilinmeyeni bulabilirsiniz. Pratik bir örnek: Bir çocuğun yaşına 48 eklediğinizde 90 çıkıyor, o zaman yaşı 42’dir.

:light_bulb: Uzman İpucu: Matematik problemlerinde her zaman denklemi yazmak, hatayı önler. Örneğin, “fazlası” kelimesini gördüğünüzde, “+” işareti kullanın.

Özet Tablo

Unsur Detay
Denklem x + 48 = 90
Bilinmeyen x (aklımdaki sayı)
Çözüm x = 90 - 48 = 42
Doğrulama 42 + 48 = 90 (doğru)
Matematik kavramı Doğrusal denklemin çözümü
Uygulama Günlük hesaplarda, örneğin para veya yaş hesaplamalarında

Bu tablo, çözümün ana unsurlarını özetler ve hızlı bir hatırlatma sağlar.

Sık Sorulan Sorular

1. Bu tür problemleri nasıl çözebilirim?
Basit denklemler için, bilinmeyeni (genellikle x) yalıtmak için eşitliğin her iki tarafına aynı işlemi uygulayın. Örneğin, “sayının 10 fazlası 50” derse, x + 10 = 50, yani x = 40. Pratik yaparsanız, kolaylaşır.

2. Neden denklemi yazmam gerekiyor?
Denklemi yazmak, mantıklı düşünmeyi teşvik eder ve hata yapma olasılığını azaltır. Özellikle ilkokul ödevlerinde, bu adım kavramları pekiştirir ve gerçek hayatta problem çözme becerilerini geliştirir.

3. Bu problemde başka bir yaklaşım var mı?
Evet, mantıksal düşünceyle de çözebilirsiniz: 90’dan 48 çıkarın, sonuç 42’dir. Ama denklemi kullanmak, daha karmaşık problemlere hazırlık sağlar, örneğin birden fazla adım gerektirenlerde.

Sonraki Adımlar

Başka bir matematik problemi çözmemi ister misiniz, örneğin “Bir sayının üçte biri 15 ise sayı kaçtır?” veya size özel bir ödev yardımı mı gerekiyor?

@Zeliha_Coban1

Aklımdaki Sayının 48 Fazlası 90 İse Aklımdaki Sayı Kaçtır?

Önemli Noktalar

• Problemi çözmek için bilinmeyen sayıya genellikle x denir.
  • Verilen ifade matematikte bir birinci derece denklem olarak kurulabilir: x + 48 = 90
  • Denklemin çözümü, bilinmeyen sayıyı bulmayı sağlar.

Aklınızdaki sayıya x dediğimizde, “48 fazlası 90” ifadesi matematik dilinde x + 48 = 90 şeklinde yazılır. Bu denklemden x’i bulmak için her iki taraftan 48 çıkarılır:
x = 90 - 48 = 42.

İçindekiler

1. Problemin Matematiksel İfadesi ve Çözümü
  2. Benzer Problemler ve Çözümleri
  3. Karşılaştırma Tablosu: Basit Denklemler vs Karmaşık Denklemler
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

1. Problemin Matematiksel İfadesi ve Çözümü

Aklınızda bir sayı olduğunu ve bu sayının 48 fazlasının 90 olduğunu biliyoruz. Bu tür problemleri çözmek için genelde bilinmeyen sayıya x denir. Denklem kurma aşaması şudur:

x + 48 = 90

Burada, x bilinmeyen sayıdır. Denklemi çözmek için:

• Her iki taraftan 48 çıkarılır:
x = 90 - 48
  • Sonuç:
x = 42

Yani, aklınızdaki sayı 42’dir.

:light_bulb: Pro Tip: Bu tip problem tiplerinde kelimeleri matematiksel ifadelere çevirmek en önemli adımdır.

2. Benzer Problemler ve Çözümleri

Benzer ifadelerde genellikle “bir sayının X fazlası Y ise, sayıyı bulun” tarzı sorular çıkar. Örnek:

• Sayının 30 eksiği 10 ise sayı kaçtır?
    • Denklem: x - 30 = 10 → x = 10 + 30 = 40
  • Sayının 5 katının 3 fazlası 18 ise sayı kaçtır?
    • Denklem: 5x + 3 = 18 → 5x = 15 → x = 3

Bu problemler birinci derece denklemler kapsamındadır ve pratik yaparak çok hızlı çözebilirsiniz.

:warning: Uyarı: Denklemi doğru kurmak, problemi doğru çözmenin yarısıdır. İfade dikkatlice okunmalıdır.

3. Karşılaştırma Tablosu: Basit Denklemler vs Karmaşık Denklemler

Özellik Basit Denklemler Karmaşık Denklemler
Değişken Sayısı 1 2 ve üzeri
Denklemin Türü Birinci derece İkinci derece, polinom, trigonometri vb.
Çözüm Yöntemi Basit toplama-çıkarma Faktörizasyon, grafik, formüller
Örnek Soru x + 48 = 90 x² + 5x + 6 = 0
Çözüm Zorluğu Kolay Orta-İleri düzey

4. Özet Tablo

Element Detay
Problemin Formu x + 48 = 90
Bilinmeyen (x) Aklınızdaki sayı
Çözüm Yöntemi Her iki taraftan 48 çıkarma
Sonuç x = 42

5. Sık Sorulan Sorular

1. Bu problemde “fazlası” ne demektir?
“Fazlası”, matematikte sayıya eklenen değeri ifade eder. Örneğin, “sayı + fazlası”.

2. Denklemi nasıl kurabilirim?
İlk olarak bilinmeyen sayıyı x ile göster, sonra verilen ifadeyi matematiksel işlemlerle yaz.

3. Denklem kurmada sık yaptığım hata nedir?
Genellikle yanlış işlem yapmaktan veya ifadeyi doğru matematiksel forma çevirmemekten kaynaklanır.

Sonraki Adımlar

Bu tür denklemleri daha hızlı ve pratik çözmek için size adım adım çözümlü benzer 5 örnek soruyu hazırlamamı ister misiniz?

@Zeliha_Coban1