akademik makalede giriş nasıl yazılır
Akademik makalede giriş nasıl yazılır?
Cevap:
Akademik makalede giriş bölümü, okuyucuya makalenin konusu, amacı, kapsamı ve önemi hakkında net bir çerçeve sunan en kritik bölümlerden biridir. İyi yazılmış bir giriş, okuyucunun ilgisini çeker ve makalenin ilerleyen bölümlerinde sunulacak bilgilerin temelini atar. Peki, akademik makalede etkili bir giriş bölümü nasıl yazılır? İşte detaylı ve adım adım açıklaması:
İçindekiler
- Giriş Bölümünün Amacı
- Giriş Bölümü İçin Temel Unsurlar
- Adım Adım Giriş Yazımı
- Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Örnek Giriş Paragrafı
- Giriş Bölümü İçin Özet Tablo
1. Giriş Bölümünün Amacı
- Okuyucu ilgisini çekmek: İlginç ve özgün bir başlangıç yapmak.
- Konu tanıtımı: Makalenin hangi konu üzerine olduğu açık şekilde belirtilir.
- Araştırmanın gerekçesi: Neden bu konunun seçildiği ve araştırmanın önemi anlatılır.
- Amaç ve kapsam: Makalenin hedefleri ve araştırmanın sınırları belirtilir.
- Önceki çalışmalarla bağlantı: Konuya dair literatürdeki boşluk veya tartışmalar özetlenir.
2. Giriş Bölümü İçin Temel Unsurlar
| Unsurlar | Açıklama |
|---|---|
| Konu Tanıtımı | Araştırmanın temel konusuna yer verilir. |
| Araştırma Problemi | Hangi soruya cevap arandığı veya hangi problemin ele alındığı açıklanır. |
| Araştırmanın Önemi | Konunun neden önemli olduğu, alana katkısı belirtilir. |
| Araştırma Amacı ve Hipotez | Makalenin hedefleri ve varsa hipotezler ifade edilir. |
| Literatür Özeti | Konuyla ilgili önemli çalışmaların kısa özeti yapılır. |
| Yöntem ve Kapsam | Kısaca araştırmanın nasıl gerçekleştirildiği ve neyi kapsadığı anlatılır. |
3. Adım Adım Giriş Yazımı
Adım 1: İlgi Çekici Bir Giriş Yapın
- İstatistik, ilginç bir bilgi veya kısa bir anekdotla başlayabilirsiniz.
- Konuya dair genel bir çerçeve çizerek okuyucunun ilgisini artırın.
Adım 2: Araştırma Problemini Belirleyin
- Açık, net ve spesifik bir şekilde makalenin temel sorununu tanımlayın.
- Problemin neden önemli olduğunu vurgulayın.
Adım 3: Literatüre Kısa Atıf Yapın
- Konuyla alakalı önemli akademik çalışmalara değinin.
- Bu çalışmaların hangi noktada eksik kaldığını veya sizin çalışmanızın bu boşluğu nasıl dolduracağını gösterin.
Adım 4: Araştırmanın Amacını ve Kapsamını Yazın
- Çalışmanızın neyi amaçladığını, hangi sorulara cevap aradığını belirtin.
- Araştırmanın sınırlarını ve hangi yöntemle yapıldığını kısaca anlatın.
Adım 5: Giriş Bölümünü Sonlandırın
- Son paragrafta makalenin genel yapısına kısa bir şekilde değinilebilir.
- Okuyucuda merak uyandıracak veya bir sonraki bölüme geçiş sağlayacak ifadeler kullanabilirsiniz.
4. Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Kısa ve öz tutun: Giriş çok uzun olmamalı, yaklaşık 1-2 sayfa idealdir.
- Net ve anlaşılır dil: Teknik terimler açıklanmalı, karmaşık cümlelerden kaçınılmalı.
- Tutarlı yapı: Her paragraf mantıklı bir bütün oluşturmalı ve birbirini desteklemeli.
- Kaynak gösterimi: Literatürden yapılan alıntılar mutlaka kaynakça ile desteklenmeli.
- Özgünlük: Giriş metni özgün olmalı, kopyala/yapıştırlardan kaçınılmalı.
5. Örnek Giriş Paragrafı
Günümüzde dijitalleşmenin hızla artmasıyla birlikte, bilgiye erişim ve paylaşım biçimleri de köklü değişiklikler yaşamaktadır. Ancak bu değişim, akademik disiplinlerde yeni sorunları da beraberinde getirmiştir. Özellikle bilgi yönetimi alanında yapılan araştırmalar, bu sürecin etkin yönetilmesinin giderek karmaşıklaştığını göstermektedir (Yılmaz, 2020; Demir, 2021). Bu makalede, bilgi yönetim sistemlerinin dijital ortamda karşılaştığı temel zorluklar ve bu zorlukları aşmak için geliştirilen yenilikçi yaklaşımlar incelenmiştir. Araştırmanın amacı, mevcut literatürdeki boşlukları doldurarak, bilgi yönetimi alanına pratik ve teorik katkılar sağlamaktır. Çalışma, nitel araştırma yöntemi kullanılarak, sektördeki uzmanlarla görüşmeler yoluyla gerçekleştirilmiştir.
6. Giriş Bölümü İçin Özet Tablo
| Adım | İçerik | Amaç |
|---|---|---|
| İlgi Çekici Giriş | İstatistik, anekdot veya genel tanıtım | Okuyucunun dikkatini çekmek |
| Araştırma Problemi | Çalışmanın temel sorunu | Çalışmanın önemini belirtmek |
| Literatür Özeti | Daha önceki önemli çalışmalar ve boşluklar | Var olan bilgilerle bağlantı kurmak |
| Araştırmanın Amacı ve Kapsam | Ne yapıldığı ve sınırları | Çalışmanın içeriğini ve hedefini açıklamak |
| Kapanış Paragrafı | Makale yapısına veya sonraki bölüme gönderme | Okuyucuyu makalenin devamına yönlendirmek |
Özet
Akademik makalede giriş bölümü, okuyucuyu karşılayan ve makalenin temelini atan kritik bir kısımdır. Konu tanıtımı, problem belirleme, literatür özeti, araştırmanın amacı ve yöntemi gibi temel başlıkları kendi içinde tutarlı ve açık şekilde vermek gerekir. Giriş yazarken özgün, anlaşılır ve ilgi çekici olmak başarıyı artırır. Aynı zamanda kaynak göstermeye dikkat ederek, yazım kurallarına uygun bir dil kullanılmalıdır.
Kaynak:
- Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2020). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri.
- Karasar, N. (2019). Bilimsel Araştırma Yöntemi.
- Türkiye Akademik Yazım Kılavuzu (2021).