D) Il ve IV
E) IV ve V
AJD ve IV
B) Il ve ll
C) Il ve lV
aynı düşünceyi aktarmaktadır?
Bu parçada numaralanmıŞ cümlelerden hangi ikisi
artar.
fiyatlar düştükçe tüketicilerin almaya hazır olduğu miktarlar
faktör de malın piyasa fiyatıdır. (V) Ancak arzin tersine
münasebet doğru orantilidır. (IV) Talebi etkileyen temel
verdiğinden piyasa fiyatları ile arz miktarı arasındaki
maliyetlere katlanarak daha fazla mal üretimine imkân
olarak arz artar. () Yüksek fiyatlar, daha yüksek
fiyatıdır. (1) Piyasa fiyatları yükseldikçe normal bir durum
(0) Bir malın
arz miktarını
etkileyen
başlica faktör,
piyasa
Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangi ikisi aynı düşünceyi aktarmaktadır?
Piyasa ekonomisindeki arz ve talep ilişkisini inceleyen bu soruda, cümlelerin anlamca birbirini karşılayıp karşılamadığına bakmamız gerekiyor.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenekleri ve Cümleleri Analiz Edelim
- (I) Numaralı Cümle: Bir malın arz miktarını etkileyen başlıca faktörün piyasa fiyatı olduğunu belirtiyor.
- (II) Numaralı Cümle: Piyasa fiyatları yükseldikçe normal bir durum olarak arzın da arttığını söylüyor. (Fiyat ↑, Arz ↑)
- (III) Numaralı Cümle: Yüksek fiyatların üreticiye daha fazla maliyete katlanma ve üretim yapma imkanı verdiğini, bu yüzden fiyat ile arz arasında doğru orantı olduğunu açıklıyor.
- (IV) Numaralı Cümle: Talebi etkileyen temel faktörün malın piyasa fiyatı olduğunu belirtiyor.
- (V) Numaralı Cümle: Talebin arza ters olarak, fiyatlar düştükçe tüketicinin daha fazla almaya hazır olduğunu (Fiyat ↓, Talep ↑) ifade ediyor.
Adım 2 — Anlamca Örtüşen Cümleleri Belirleyelim
Cümleleri incelediğimizde II. ve III. cümlelerin aynı ekonomik gerçeği farklı kelimelerle ifade ettiğini görüyoruz:
- II. Cümle: Fiyat yükseldikçe arzın arttığını söyler.
- III. Cümle: Fiyat yükselmesinin üretim imkanını artırdığını, dolayısıyla fiyat ile arz arasında doğru orantı (ikisi de aynı yönde hareket eder) olduğunu söyler.
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
A) I ve IV: Biri arzı etkileyen temel faktörü, diğeri talebi etkileyen temel faktörü anlatır. Farklı konulardır.
B) II ve III: Her iki cümle de “fiyat artışının arzı artırdığı” gerçeğini ve aralarındaki doğru orantıyı anlatmaktadır.
C) II ve IV: Biri arzın fiyatla ilişkisini, diğeri talebin genel tanımını yapar.
D) III ve IV: Biri üretim/arz ilişkisini, diğeri talebi etkileyen unsuru anlatır.
E) IV ve V: IV. cümle talebin faktörünü söylerken, V. cümle talebin işleyiş yönünü (ters orantı) anlatır; ancak III. cümle ile eşleşmezler.
Adım 4 — Son Doğrulama
II. cümle “fiyat artarsa arz artar” diyerek bir gözlemi belirtirken; III. cümle bu durumu “doğru orantılı bir münasebet” olarak tanımlayarak gerekçelendirir. Her ikisi de arz-fiyat doğru orantısını aktarır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) II ve III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Arz (Supply)
- Tanım: Üreticilerin belirli bir fiyattan piyasaya sunmaya hazır oldukları mal miktarıdır.
- Bu soruda: Fiyatlar yükseldikçe üretici daha çok kazanacağı için arz miktarını artırır (Doğru orantı).
2. Talep (Demand)
- Tanım: Tüketicilerin belirli bir fiyattan satın almaya razı oldukları mal miktarıdır.
- Bu soruda: Fiyatlar düştükçe tüketicinin alım isteği artar (Ters orantı).
SIK YAPILAN HATALAR:
Kavramları Karıştırmak
- Yanlış: Arz ile talebin fiyatla olan ilişkisini aynı sanmak.
- Doğru: Fiyat arttığında arz artar (üretici ister), ancak talep azalır (tüketici kaçar). Bu soruda II ve III sadece “arz” tarafına odaklandığı için aynı düşünceyi savunurlar.
Arz ve talep arasındaki bu “doğru ve ters orantı” farkını daha detaylı incelememi ister misin?