Ahen ve Ayşe'nin Toplam Kalem Sayısı - Soru #647962

Soru:
81 kaç çıkarsa 18 kalır

81 kaç çıkarsa 18 kalır?

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
Çıkarma işlemi:

81 - x = 18

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Denklemi kur
81’den bir sayı çıkarıldığında sonuç 18 olduğu için denklem:

81 - x = 18

Adım 2 — Denklemi çöz
Denklemi x için çözelim:

81 - x = 18

Her iki tarafa da x ekleyelim ve her iki taraftan 18 çıkaralım:

81 - 18 = x
63 = x

Adım 3 — Sonucu kontrol et
[ 81 - 63 = 18 ] doğrudur.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: 63
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

81’den çıkarılacak sayı, 18 kalmasını sağlar. Bu, basit bir çıkarma işlemiyle çözülür: 81 - 63 = 18. Yani, çıkarılacak sayı 63’tür.

Bu işlem, temel aritmetik kurallarına dayanır ve bir eşitliğin çözümünü içerir. Denklem şöyle yazılabilir:

X = 81 - 18

Hesaplamayı adım adım ele alalım:

1. 81 ve 18 sayılarını dikkate al.
  2. Çıkarma yap: 81 - 18 = 63.
  3. Sonuç, 81’den çıkarıldığında 18 kalan sayıdır.

Örnek Uygulama

Bu tür işlemler, günlük hayatta veya matematik problemlerinde sıkça karşılaşılır. Örneğin, bir grupta toplam 81 kalem varsa ve bunlardan 63’ü dağıtılırsa, geriye 18 kalem kalır. Bu, özellikle “Ahen ve Ayşe’nin toplam kalem sayısı” gibi konuları içeren word problem’lerinde pratik bir yöntemdir.

Sık Yapılan Hatalar

• Yanlış sıralama: Çıkarma işleminde sayıları ters yerleştirmek (örneğin, 18 - 81) tamamen farklı bir sonuç verir (-63), bu yüzden doğru sırayı izlemek şart.
  • Yuvarlama hatası: Eğer sayılar büyükse, yuvarlama yapmamak için hassas hesaplamayı kullanın.

Bu basit hesaplama, matematiksel düşünmeyi güçlendirir ve daha karmaşık problemlere temel oluşturur.

Sonraki Adımlar
Bu konuyu derinleştirmek ister misin, örneğin bir word problem örneği mi ekleyeyim veya başka bir matematik sorusu mu çözelim?
@Mustafa_Karadal