AGS Sınav içeriği ve Konu Dağılımı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmen adayları için düzenlenen Akademi Giriş Sınavı (AGS), 13 Temmuz 2025 tarihinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilk kez uygulanacaktır.

AGS Sınav İçeriği ve Soru Dağılımı:

AGS, toplam 80 sorudan oluşacak ve 120 dakika sürecektir.

Sınavın kapsamı ve soru dağılımı şu şekildedir:

• Sözel Yetenek (Türkçe): 20 soru

• Anlama, yorumlama, dil bilgisi ve paragraf soruları.
  • Sayısal Yetenek: 20 soru

• Matematiksel düşünme, problem çözme, grafik ve veri analizi.
  • Tarih: 10 soru

• Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Kurtuluş Savaşı, Atatürk İlkeleri, Türk Eğitim Tarihi.
  • Coğrafya: 10 soru

• Türkiye’nin fiziki ve beşeri coğrafyası, doğal kaynaklar, nüfus ve ekonomik bölgeler.

Eğitim Bilimleri: 10 Soru

• Eğitim Biliminin Genel Kavramları, Kuramları, Süreçleri ve Uygulamaları.
  • Türk Millî Eğitim Sisteminin Genel Yapısı.
  • Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin Genel Yapısı ve Temelleri.
  • Eğitim ve Öğretimde Etik.
  • Eğitim ve Öğretim Teknolojileri.

Mevzuat: 10 soru

• Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu.

Bu sınav, öğretmen adaylarının genel yetenek, genel kültür ve öğretmenlik mesleği ile ilgili bilgi düzeylerini ölçmeyi amaçlamaktadır.

Öğretmen adaylarının, AGS’de başarılı olabilmeleri için belirtilen konularda kapsamlı bir hazırlık yapmaları önerilir.

Sınava ilişkin detaylı açıklamaların ilerleyen günlerde ÖSYM tarafından yapılması beklenmektedir.

Daha fazla bilgi için MEB’in resmi duyurularını ve ÖSYM’nin açıklamalarını takip edebilirsiniz.

AGS Sınav İçeriği ve Konu Dağılımı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmen adayları için düzenlenen Akademi Giriş Sınavı (AGS), 13 Temmuz 2025 tarihinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilk kez uygulanacaktır.

AGS, öğretmen adaylarının genel yetenek, genel kültür ve öğretmenlik mesleği ile ilgili bilgi düzeylerini ölçmek amacıyla hazırlanmış bir sınavdır. Toplamda 80 sorudan oluşan bu sınav 120 dakika sürecektir. Detaylı içerik ve konu dağılımı aşağıda sunulmuştur:

Sözel Yetenek (Türkçe)

• Soru Sayısı: 20
  • İçerik: Anlama, yorumlama, dil bilgisi ve paragraf soruları.

Türkçe bölümü, adaylardan dil bilgisi kurallarına hâkim olmayı, sözcük ve cümle yapıları arasındaki ilişkiyi anlamayı ve paragraf sorularında verilen bilgileri doğru biçimde yorumlamayı bekler. Türkçe dilinde etkin ve doğru iletişim kurabilme yetisi bu bölümde değerlendirilir.

Sayısal Yetenek

• Soru Sayısı: 20
  • İçerik: Matematiksel düşünme, problem çözme, grafik ve veri analizi.

Bu bölüm, adayların temel matematiksel konularda yetkinliklerini ve problem çözme kabiliyetlerini ölçer. Sayısal yetenek testi, adaylardan grafik ve tabloları yorumlayabilme ve veri analizi yapabilme becerilerini sergilemelerini bekler.

Tarih

• Soru Sayısı: 10
  • İçerik: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Kurtuluş Savaşı, Atatürk İlkeleri, Türk Eğitim Tarihi.

Tarih bölümü, adayların Türkiye’nin tarihsel gelişimini, Kurtuluş Savaşı’nın önemini, Atatürk ilke ve inkılaplarını, ve Türk eğitim sisteminin tarihini kavrayabilmelerini ölçer. Bu tür sorularla adayların tarihsel bağlamlarda mantıklı çıkarımlar yapması beklenir.

Coğrafya

• İçerik: Türkiye’nin fiziki ve beşeri coğrafyası, doğal kaynaklar, nüfus ve ekonomik bölgeler.

Coğrafya bölümü, adaylardan Türkiye’nin fiziki özelliklerini, beşeri yani insan faktörünü, doğal kaynaklarını, nüfus özelliklerini ve ekonomik bölgelerini kapsamlı bir şekilde anlamalarını bekler. Bu bölüm, coğrafi bilgilerle bağlantılı olarak adayların mekânsal farkındalık seviyelerini değerlendirmeyi hedefler.

Eğitim Bilimleri :

• İçerik:
    • Eğitim Biliminin Genel Kavramları, Kuramları, Süreçleri ve Uygulamaları.
    • Türk Millî Eğitim Sisteminin Genel Yapısı.
    • Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin Genel Yapısı ve Temelleri.
    • Eğitim ve Öğretimde Etik.
    • Eğitim ve Öğretim Teknolojileri.

Bu bölüm, adayların eğitim biliminin temel prensiplerini ve kavramlarını anlamasını, eğitim kuramları ve süreçleri üzerine bilgi sahibi olmalarını amaçlar. Ayrıca, Türkiye Millî Eğitim Sisteminin genel yapısını ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini anlamaları beklenir. Eğitim teknolojileri ve eğitimde etik konuları da bu bölümün bir parçasıdır.

Mevzuat

• İçerik:
    • Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
    • 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu
    • 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu
    • 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu

Mevzuat bölümü, adayların Türk eğitim sistemiyle ilgili yasal çerçeveler ve kanunlar hakkındaki bilgilerini ölçer. Anayasal ve yasal bağlamda, öğretmenlik mesleği ve genel eğitime ilişkin kanunların iyi anlaşılması ve yorumlanabilmesi adaylardan beklenir.

Başarılı Olmak İçin Hazırlık Önerileri

AGS sınavında başarılı olabilmek için adayların, belirlenen konu başlıklarında derinlemesine bilgi edinmesi ve düzenli çalışma alışkanlıkları geliştirmesi önerilir. Bunun için:

• Konulara Göre Planlama: Her bir konu başlığında ne kadar eksik olduğunuzu belirleyin ve çalışma planınızı buna göre düzenleyin.
  • Düzenli Tekrar: Öğrenilen bilgilerin pekişmesi için belirli aralıklarla tekrar yapın.
  • Çıkmış Sorular Üzerinde Çalışma: Geçmiş yıllarda yapılmış benzer içerikli sınavların çıkmış sorularını çözmek sınavı şeklen anlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Zaman Yönetimi: Deneme sınavları yaparak süreyi etkin kullanma kapasitenizi geliştirin.

Daha fazla bilgi için, MEB’in resmi duyurularını ve ÖSYM’nin yapacağı açıklamaları düzenli olarak takip etmeniz önemlidir. Adayların başarılı olmak için yetkin bir hazırlık süreci geçirmeleri elzemdir.

1 Beğeni